Blog

Blog

Prečítajte si zaujímavosti zo sveta vín. Dozviete sa množstvo informácií ako napríklad párovať jedlo a víno, charakteristiky odrôd a oblastí a mnoho ďalšieho.

  • Všetky
  • Akadémia vína
  • Aktuality
  • Food Pairing
  • Odrody
  • Zaujímavosti
Všetky
  • Všetky
  • Akadémia vína
  • Aktuality
  • Food Pairing
  • Odrody
  • Zaujímavosti
Odrody
Zmyselný Pinot Noir
Pestovanie Pinot Noir je čierna odroda hrozna s tenkou šupkou. Na vypestovanie kvalitného hrozna sa vyžaduje chladné až mierne podnebie. Ak sú pestovateľské podmienky príliš ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Barrique
Barrique je najbežnejší typ vínneho suda, ktorý má konkrétnu veľkosť a tvar. Barrique pochádza z Bordeaux, má objem 225 litrov a prázdny váži približne 45 kilogramov. Veľkosť ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Mali by sa biele vína dekantovať?
Dekantovanie je naozaj téma. Názory sú rôzne, no takmer vždy spomína dekantácia červených vín. Je niekedy vhodné dekantovať biele alebo dokonca šumivé vína? Odpoveď je ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Ovce vo vinohradoch
Ako sa mení klíma, niektorí vinári sa prinavracajú k starodávnym postupom na výrobu vína, pretože veria v udržateľný spôsob pestovania hrozna a výroby vína. Medzi ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Skladovanie vína
Ak máte doma vína, ktoré neplánujete v najbližších dňoch vypiť, spozornite a čítajte ďalej. Dozviete sa, ako by ste mali takéto vína skladovať, aby nestratili ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Syrah
Syrah, tiež známy ako Shiraz, je populárna odroda červeného vína. Pôvodom sa mylne udáva Francúzsko. Prvé zmienky o Syrahu pochádzaju z Perzie z mesta Shiraz, ...
Čítať viac →
Zaujímavosti
Celosvetovo existuje viac ako 10-tisíc odrôd hrozna
Existuje veľké množstvo odrôd hrozna, ale víno sa vyrába z hrozna druhu Vitis Vinifera. Toto je jediný druh, ktorý obsahuje dokonalú rovnováhu cukrov, kyselín, tanínov a ...
Čítať viac →
Akadémia vína
PIWI
V posledných rokoch sa medzi vinohradníkmi a konzumentami vína stále viac spomínajú PIWI odrody. Čo to ale znamená? Poďme sa na to pozrieť. V súčasnosti ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Franciacorta
Talianske šumivé víno pripomínajúce Champagne. Náhoda? Ani nie. Na jeho výrobu sa používajú totožné odrody (Chardonnay, Pinot Nero/Noir a Pinot Bianco/Blanc) a obe sú vyrábané ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Čo sú to Supertoskánci?
Ako naznačuje názov, Supertoskánci pochádzajú z Toskánska. Toskánsko je šiestou najväčšou vinárskou oblasťou v krajine. Pochádzajú odtiaľto celosvetovo známe vína pozostávajúce z domácich a medzinárodných odrôd. No nebolo tomu ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Chianti vs. Chianti Classico. Aký je rozdiel?
Chianti je vnútrozemský a najväčší región Toskánska, ktorý má jednu z najkomplikovanejších hierarchií podoblastí. Dve najznámejšie oblasti sú Chianti DOCG a Chianti Classico DOCG. Vína ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Toskánsko
Toskánsko je šiestou najväčšou vinárskou oblasťou v krajine. Ponúka pestrý výber medzinárodne uznávaných vín z domácich aj medzinárodných odrôd v rôznych štýloch. Takmer dve tretiny toskánskych ...
Čítať viac →
Aktuality
Vinárstvo Schloss Johannisberg
Viniče v Johannisbergu sa prebudili zo zimného spánku. Jar je tu skutočne neodolateľná.  Víno sa na zámku Johannisberg pestuje už 1200 rokov a od roku ...
Čítať viac →
Zaujímavosti
Ako sa má správne držať pohár vína?
Ak ste si mnohokrát všimli, že ľudia takto držia pohár s vínom, je to nesprávne. Áno, aj vo filmoch to tak robia. Je častá chyba ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Bag-in-box nie je krabicové víno
„Bag in box“ v poslednom čase zaznamenal výrazný nárast dopytu, čo naznačuje, že spotrebiteľské návyky a vnímanie sa menia. Vidíme aj rastúci počet nielen prémiových ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Col Fondo
Prosecco, resp. šumivé víno, ako sa vyrábalo do r. 1969, kedy bol prijatý zákon o oblasti Prosecco. Víno bez degorgementu (naturálne a nefiltrované), výlučne s korunkovým uzáverom. Kvasinky ...
Čítať viac →
Akadémia vína
Oblasť Prosecco Asolo DOCG
Oblasť Prosecco Asolo DOCG (ležiaca v provincii Treviso) leží na kopcoch osemnástich obcí, ktoré obklopujú starobylú obec Asolo, ktorá je svetovým dedičstvom UNESCO. Obec ASOLO je ...
Čítať viac →
Akadémia vína
„To bol dobrý ročník!“ Ale čo to znamená a čo ho ovplyvňuje?
„2019.. To bol dobrý ročník!“ Ale čo to znamená a čo ho ovplyvňuje? Kedy sa hovorí o zlom ročníku?  A môžeme to takto zovšeobecniť pre ...
Čítať viac →
Zaujímavosti
Čo je to „Francúzsky paradox“, alebo je červené víno skutočne prospešné zdraviu?
Čo je to „Francúzsky paradox“, alebo je červené víno skutočne prospešné zdraviu? Touto problematikou sa  vedci zaoberajú už dlhé desaťročia. Pojem Francúzsky paradox vznikol v deväťdesiatych ...
Čítať viac →
Aktuality
Trio od J.L. Vergnon
Ešte pred Veľkou nocou uvedieme na slovenský trh trojicu champagne noviniek od výrobcu J.L.Vergnon z ikonickej obce Le Mesnil sur Oger z oblasti  Côte des Blancs. Je ...
Čítať viac →
Food Pairing
Paella
Paella k najznámejších jedál španielskej kuchyne. Pôvodom je z okolia Valencie. My, nie Španieli, ho považujeme za španielske národné jedlo, ale Španieli ho takmer jednomyseľne ...
Čítať viac →
Click outside to hide the comparison bar
Compare