Blog
Prečítajte si zaujímavosti zo sveta vín. Dozviete sa množstvo informácií ako napríklad párovať jedlo a víno, charakteristiky odrôd a oblastí a mnoho ďalšieho.
- Všetky
- Akadémia vína
- Aktuality
- Food Pairing
- Odrody
- Zaujímavosti
Všetky
- Všetky
- Akadémia vína
- Aktuality
- Food Pairing
- Odrody
- Zaujímavosti
Zmyselný Pinot Noir
6. septembra 2024
Pestovanie Pinot Noir je čierna odroda hrozna s tenkou šupkou. Na vypestovanie kvalitného hrozna sa vyžaduje chladné až mierne podnebie. Ak sú pestovateľské podmienky príliš ...
Čítať viac →
Barrique
3. apríla 2024
Barrique je najbežnejší typ vínneho suda, ktorý má konkrétnu veľkosť a tvar. Barrique pochádza z Bordeaux, má objem 225 litrov a prázdny váži približne 45 kilogramov. Veľkosť ...
Čítať viac →
Mali by sa biele vína dekantovať?
27. februára 2024
Dekantovanie je naozaj téma. Názory sú rôzne, no takmer vždy spomína dekantácia červených vín. Je niekedy vhodné dekantovať biele alebo dokonca šumivé vína? Odpoveď je ...
Čítať viac →
Ovce vo vinohradoch
19. februára 2024
Ako sa mení klíma, niektorí vinári sa prinavracajú k starodávnym postupom na výrobu vína, pretože veria v udržateľný spôsob pestovania hrozna a výroby vína. Medzi ...
Čítať viac →
Skladovanie vína
16. februára 2024
Ak máte doma vína, ktoré neplánujete v najbližších dňoch vypiť, spozornite a čítajte ďalej. Dozviete sa, ako by ste mali takéto vína skladovať, aby nestratili ...
Čítať viac →
Syrah
14. februára 2024
Syrah, tiež známy ako Shiraz, je populárna odroda červeného vína. Pôvodom sa mylne udáva Francúzsko. Prvé zmienky o Syrahu pochádzaju z Perzie z mesta Shiraz, ...
Čítať viac →
Celosvetovo existuje viac ako 10-tisíc odrôd hrozna
14. februára 2024
Existuje veľké množstvo odrôd hrozna, ale víno sa vyrába z hrozna druhu Vitis Vinifera. Toto je jediný druh, ktorý obsahuje dokonalú rovnováhu cukrov, kyselín, tanínov a ...
Čítať viac →
PIWI
2. januára 2024
V posledných rokoch sa medzi vinohradníkmi a konzumentami vína stále viac spomínajú PIWI odrody. Čo to ale znamená? Poďme sa na to pozrieť. V súčasnosti ...
Čítať viac →
Franciacorta
12. júla 2023
Talianske šumivé víno pripomínajúce Champagne. Náhoda? Ani nie. Na jeho výrobu sa používajú totožné odrody (Chardonnay, Pinot Nero/Noir a Pinot Bianco/Blanc) a obe sú vyrábané ...
Čítať viac →
Čo sú to Supertoskánci?
13. mája 2023
Ako naznačuje názov, Supertoskánci pochádzajú z Toskánska. Toskánsko je šiestou najväčšou vinárskou oblasťou v krajine. Pochádzajú odtiaľto celosvetovo známe vína pozostávajúce z domácich a medzinárodných odrôd. No nebolo tomu ...
Čítať viac →
Chianti vs. Chianti Classico. Aký je rozdiel?
13. mája 2023
Chianti je vnútrozemský a najväčší región Toskánska, ktorý má jednu z najkomplikovanejších hierarchií podoblastí. Dve najznámejšie oblasti sú Chianti DOCG a Chianti Classico DOCG. Vína ...
Čítať viac →
Toskánsko
13. mája 2023
Toskánsko je šiestou najväčšou vinárskou oblasťou v krajine. Ponúka pestrý výber medzinárodne uznávaných vín z domácich aj medzinárodných odrôd v rôznych štýloch. Takmer dve tretiny toskánskych ...
Čítať viac →
Vinárstvo Schloss Johannisberg
10. mája 2023
Viniče v Johannisbergu sa prebudili zo zimného spánku. Jar je tu skutočne neodolateľná. Víno sa na zámku Johannisberg pestuje už 1200 rokov a od roku ...
Čítať viac →
Ako sa má správne držať pohár vína?
3. apríla 2023
Ak ste si mnohokrát všimli, že ľudia takto držia pohár s vínom, je to nesprávne. Áno, aj vo filmoch to tak robia. Je častá chyba ...
Čítať viac →
Bag-in-box nie je krabicové víno
3. apríla 2023
„Bag in box“ v poslednom čase zaznamenal výrazný nárast dopytu, čo naznačuje, že spotrebiteľské návyky a vnímanie sa menia. Vidíme aj rastúci počet nielen prémiových ...
Čítať viac →
Col Fondo
13. marca 2023
Prosecco, resp. šumivé víno, ako sa vyrábalo do r. 1969, kedy bol prijatý zákon o oblasti Prosecco. Víno bez degorgementu (naturálne a nefiltrované), výlučne s korunkovým uzáverom. Kvasinky ...
Čítať viac →
Oblasť Prosecco Asolo DOCG
13. marca 2023
Oblasť Prosecco Asolo DOCG (ležiaca v provincii Treviso) leží na kopcoch osemnástich obcí, ktoré obklopujú starobylú obec Asolo, ktorá je svetovým dedičstvom UNESCO. Obec ASOLO je ...
Čítať viac →
„To bol dobrý ročník!“ Ale čo to znamená a čo ho ovplyvňuje?
29. septembra 2021
„2019.. To bol dobrý ročník!“ Ale čo to znamená a čo ho ovplyvňuje? Kedy sa hovorí o zlom ročníku? A môžeme to takto zovšeobecniť pre ...
Čítať viac →
Čo je to „Francúzsky paradox“, alebo je červené víno skutočne prospešné zdraviu?
27. septembra 2021
Čo je to „Francúzsky paradox“, alebo je červené víno skutočne prospešné zdraviu? Touto problematikou sa vedci zaoberajú už dlhé desaťročia. Pojem Francúzsky paradox vznikol v deväťdesiatych ...
Čítať viac →
Trio od J.L. Vergnon
22. marca 2021
Ešte pred Veľkou nocou uvedieme na slovenský trh trojicu champagne noviniek od výrobcu J.L.Vergnon z ikonickej obce Le Mesnil sur Oger z oblasti Côte des Blancs. Je ...
Čítať viac →
Paella
21. marca 2020
Paella k najznámejších jedál španielskej kuchyne. Pôvodom je z okolia Valencie. My, nie Španieli, ho považujeme za španielske národné jedlo, ale Španieli ho takmer jednomyseľne ...
Čítať viac →