Kontaktujte nás

Budeme veľmi radi, keď sa s nami podelíte o Vaše názory na náš tovar, sortiment a či ste spokojný nielen s našou webovou stránkou, ale aj našimi službami. Máte prípadne návrh na zlepšenie? Na Vašom názore nám záleží a motivuje nás neustále sa zlepšovať.

Kontaktný formulár

Adresa vinotéky

Zámocká 38,
811 01 Bratislava
Slovensko

One More s.r.o. - fakturačné údaje

Priehradná 11, Bratislava
IČO: 46 896 961
DIČ: 2023630818
Zapísaný : Okresný súd BA I.,
Oddiel: Sro, Vlož.č.:85056/B

ODBER NOVINIEK

Prihláste sa na odber noviniek a získajte vždy aktuálne informácie o našich vínách, akciách a zaujímavých článkoch. Nemusíte sa však báť, nebudeme zahlcovať Vašu mailovú schránku reklamou.

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

  • 26
  • 0
  • 16
  • 1
  • 31
  • 0
  • 32
  • 0
  • 29
  • 0
  • 22
  • 0

Vinotéka One More
Vinotéka One MorePoužívateľ pridal 9 nových fotiek — na mieste: Vinotéka One More.
Vinotéka One More
Vinotéka One More
Tešíme sa na dnešnú degustáciu Franciacorta La Montina s majiteľom Michele Bozza. 🥂🍾😊
Vinotéka One More
Vinotéka One More
Na dnes večer sú vzorky zachladené a pripravené potešiť Vaše chute😜
Tešíme sa na Vás!!! 😊
Vinotéka One More
Vinotéka One More
Franciacorta, Italian Excellence!
V duchu tohto hesla sa niesol Franciacorta festival, ktorý dňa 21. mája 2019 usporiadala vo svojich priestoroch talianska ambasáda vo Viedni. A zastúpenie bolo naozaj skvostné. Pozvanie prijalo 17 výrobcov Franciacorta, okrem iného TOP trojka (teda aspoň čo sa veľkosti týka) – Berlucchi (5mil. fliaš), Bellavista (2,5 mil. fliaš) a Ca´del Bosco (2,5 mil. fliaš), ktorí spolu vyrábajú viac ako polovicu produkcia celej oblasti!!!
Názov Franciacorta pochádza pravdepodobne zo slov „Francae curtes“, vo význame ako miesto, oslobodené od cla a poplatkov. Prvýkrát sa v písomnej zmienke hovorí „ Franzacurta“ v kronike mesta Brescia z r. 1277 ako o území, kde sa v súčasnosti nachádza Franciacorta.
Územie Franciacorta leží v samom srdci Lombardie na brehu jazera Lago d´Iseo asi hodinu jazdy autom na východ od Milána. V 19 obciach provincia Brescia na území cca 250 kilometrov štvorcových sa na mierne zvlnených svahoch nachádza cca 2.900 hektárov vinohradov (s mimoriadne vysokou mineralitou), kde cca 120 výrobcov Franciacorta vyrába 17mil fliaš tohto čoraz vyhľadávanejšieho šumivého vína.

Vinič sa na území pestoval už v Rímskych časoch. V stredoveku dosiahol mimoriadneho rozmachu aby sa v r. 1995 stala oblasť Franciacorta prezidentským dekrétom oblasťou DOCG (od roku 1967 DOC) o čo sa zaslúžilo Consorzio Vini Franciacorta, ktoré vzniklo v r. 1990 a tvorilo ho v tom čase 29 výrobcov.

85% spotrebuje domáci trh, kým len 15% produkcie sa exportuje. Bude to asi tým, že za hranicami Talianska túto „lahôdku“ tak konzumenti ešte nevnímajú (česť výnimkám!!!). A to napriek tomu, že sa podobne ako champagne vyrába tradičnou metódou (sekundárnou fermentáciou vo fľaši) s minimálnou dobou na kvasinkách 18 mesiacov (champagne „iba“ 15 mesiacov). Aj výsadba vinohradov je veľmi podobná tej v Champagne : 75% Chardonnay a 20% Pinot Noir. Pomerne zanedbateľnou odrodou je Pinot Blanc – 5%. Asi pred 10 rokmi sa stala veľkou zaujímavosťou starobylá odroda Arbamat, ktorá sa na dnešnom území pestovala v dávnej minulosti a predpokladalo sa, že vyhynula.
Minimálna doba zrenia pre jednotivé druhy franciacorta :
Neročníkové : minimum 18 mesiacov (Saten a rose 24 mesiacov)
Ročníkové : minimum 30 mesiacov
Riserva : minimum 60 mesiacov

Zber prebieha, rovnako ako v Champagne, výlučne ručne do 20kg bedničiek. Rovnako je to aj s lisovaním. Jednotlivé odrody sa lisujú separátne, hrozno sa lisuje aj so strapinou, tzn. neodstrapkováva sa. Do lisu sa dáva presne 4.200kg hrozna a z 1kg hrozna sa môže podľa zákona vylisovať maximálne 0,65 litra muštu. Nasleduje čírenie muštu gravitáciou, výroba tichého vína (či už v drevených sudoch, alebo v nerezových tankoch. Začiatkom roka nasledujúceho po roku zberu začína pivničný majster spolu s ostatnými zainteresovaným personálom pripravovať jednotlivé cuvée. U výnimočných produktov to býva aj s viac ako 100 rôznych tichých vín. Následne po nafľašovaní finálneho cuvée a pridaní tirážneho likéru sú fľaše umiestnené do historických pivníc, kde minimálne 18 mesiacov prebieha sekundárna fermentácia. Bol som v nemom úžase, že na spomenutej prezentácii mal každý zo zúčastnených výrobcov so sebou aj také výrobky, ktoré zreli 8 a viac rokov!

Nasleduje remulage (polohovanie fľaše s ohľadom na os fľaše aj vertikálno-horizontálnu polohu) za účelom striasania sedimentu a následný „disgorgement“ teda odstrelenie kvasiniek. Na záver sa pridáva dozážny likér, podľa ktorého delíme franciacortu nasledovne :
Pas dosé resp. Brut zero : < 3 g/l
Extra brut : ≤ 6 g/l
Brut : < 12 g/l
Extra dry : 12-17 g/l
Dry resp. Sec : 17-32 g/l
Demi sec : 33-50 g/l

Dva týždne po tejto prezentácii som mal možnoť sa zoznámiť s jedným z účastníkov, výrobcom La Montina vo Viedni v bare La Montina, ktorý je promotérom tejto značky v Rakúsku.
Prvé zmienky o vinárstve pochádzajú z r.1620, kedy ho vlastnila veľmi zámožná rodina Montini (odtiaľ názov La Montina), z ktorej pochádzal aj pápež Pavol 6 (Giovani Batista Montini), ktorý bol pápežom v rokoch 1963-1978. Neskôr sa stal káštorom a boli to práve mnísi, ktorý pestovali hrozno a dorábali víno na okolitých kopcoch. Až do r. 1982, kedy bratia Bozza odkúpili nielen budovu, ale aj 12 hektárov vinohradov. Ich cieľ bol jasný. Produkcia franciacorta. Dnes je La Montina rodinná firma vlastniaca 72ha vinohradov (s ročnou produkciou 450tisíc fliaš) spolu s najmodernejšími technológiami „nadupaným“ vinárstvom. Všetky technológie a skladové priestory sa nachádzajú pod zemou. Pri ideálnej teplote 13 stupňov tu môže naraz dozrievať až 3 mil. fliaš. La Montina je jedným z posledných výrobcov používajúcich vertikálny lis.

Na druhej strane, degoržácia sa robí výlučne strojovo. Minimálna doba zrenia na kvasinkách pri druhotnej fermentácii je 24 mesiacov (podľa zákona 18mesiacov). V ich porfóliu sa nachádza 10 druhov franciacorta.
La Montina sídli v zámku Villa Baiana zo 17. storočia a nachádza sa na severe najvýchodnejšej časti územia Franciacorta DOCG v obci Monticelli Brusati. Zámok slúži nielen na všetky firemné prezentácie, ale je aj miestom, kde sa pravidelne konajú svadobné obrady a módne prehliadky a je tiež miesto stálej expozície súčasného umenia. Samozrejme, vstupné sa neplatí!
Vinotéka One More
Vinotéka One More
30. výročie DEMETER

Získať DEMETER, biodynamický certifikát, nie je jednoduché. Sú to roky mimoriadne cielenej starostlivosti o vinohrad, kedy je každodenný život riadený prísnymi pravidlami, je to zmena nielen v prístupe k pôde a všetkému, čo s tým súvisí, ale je to aj zmena vo filozofii vlastného života...
Dostať DEMETER ako prvý z takmer 5 tisíc výrobcov v Champagne AOC a to už v r.1989 je dôvod na nekonečnú hrdosť. A presne taký je Jean-Sébastien Fleury, pokračovateľ rodinnej firmy s viac ako 300ročnou tradíciou v pestovaní hrozna, ktorá začala s výrobou champagne v r. 1929. A nielen hrdý, ale nesmierne pokorný a pracovitý.
22. a 23. júna 2019 sa rodina Champagne Fleury chcela podeliť o 30. výročie získania DEMETER certifikátu a v sídle firmy v obci Courteron (najjužnejšie miesto v Champagne) usporiadali oslavu tejto udalosti pre takmer 300 ľudí z celého sveta. Oslavu, ktorá bola najmä oslavou spôsobu výroby vína tak, ako ho poznali naši predkovia – s úctou k pôde a k životu. Životu bez chémie... Oslavou, ktorá mala aj tým, ktorí náhodou nevedeli, čo sú biodynamické princípy pestovania viniča a výroby vína či princípov zberu podľa lunárneho kalendára ukázať tieto princípy v plnej nahote. Ale takí tam snáď ani neboli...

Po úvodných formalitách v podobe krátkeho prejavu Morgane Fleury (sestra Jean-Sébastien) a starostu obce Courteron, nás personál rozdelil do skupín, ktoré čakal naozaj náročný program. Najmä čo sa týka pitia champagne. Pilo sa totiž všade. Vo vinohrade, v pivniciach, party stanoch, skrátka doslova a do písmena champagne tiekla potokom...
Môžete prečítať desiatky encyklopédii, no zážitku, ktorý pre nás pripravila rodina Fleury sa nič nevyrovná! Všetko bolo premyslené do najmenšieho detailu. Program bol skutočne komplexný a začal prehliadkou vinohradov, (kam nás, ako inak, dopravili elektromobilmi), ležiacimi cca 7-8 kilometrov za obcou v totálnom obkľúčení lesov (tam vlastne pochopíte, ako tá biodynamika môže fungovať!!!), kde bolo možné sledovať ďalší z princípov starostlivosti o pôdu. Oranie koňmi...

Medzi tým sa niektorí z nás oddelili a spolu s botanikom, ktorý vysvetľoval dokonalú bio diverzitu prostredia, mohli ocitnúť v dokonalom eko systéme, ktorý tvorili dažďovky, motýle, rôzne vtáctvo a najmä včely. A všade na lukách, ktoré sa striedali s vinohradmi, rástli rastliny a kvety od výmyslu sveta. Vrátane rôznych druhov orchideí. Samozrejme divo rastúcich!!!
Pre mňa osobne bolo najfascinujúcejším divadlom sledovanie degoržácie ročníkových Champagne, ktoré nezreli, ako to býva zvykom, na korunkových uzáveroch, ale na korkových zátkach pod agrafou! A následne sme ich všetky mohli ochutnávať. A tak sme mali možnosť v priamom prenose degustovať champagne bez dozáže, teda BRUT NATURE!!! A pili sa ročníky 1998 až 2008!!! A to všetko v novovybudovanej pivnici, kde zrejú výlučne ročníkové champagne...

A tí, ktorí si chceli popíjať champagne len tak, mali možnosť tiež! Všade okolo hrala živá hudba, podávalo sa jedlo. A pre tých, ktorí si chceli užiť kultúru, bol pripravený koncert klasickej hudby v miestnom kostole...

Napriek celodennému slnku a vyčerpávajúcemu programu omamovaní dokonalým champagne mnohí z nás oslavovali až do skorého rána. Vzdávajúc hold rodine, ktorá ako prvá v Champagne pochopila, odkiaľ ľudstvo prichádza a kam by malo smerovať. A zvládli to bravúrne!!! Merci!
Vinotéka One More
Vinotéka One More je na mieste: Vinotéka One More.
Gastronomický večer v podaní Michala Kordoša v kombinácií s našimi vínami, nádherné chute 😍
.
.
.
.
.
.
.
#tasting #food
#wine #nebickovpapulke @mkordos @ Vinotéka One More