O nás

Sme malá rodinná firma zaoberajúca sa viac ako 20 rokov dovozom a predajom vína. Snažíme sa ísť vlastnou cestou, ktorá je zameraná najmä na malé vinárstva (cca do 30-40.000 fl.), ktoré svoju produkciu vytvárajú s maximálnym ohľadom na pôdu a životné prostredie, mnohé z nich s mottom „Dať do pôdy viac, ako z nej zobrať.“

0

viac ako rokov skúseností

0

výrobcov vín

0

vín v ponuke

0

spokojných zákazníkov

Sme, ako všade uvádzame, malá rodinná firma, žijúca s obdivom k výrobcom, ktorí nepatria k mainstreamu, ale idú svojou vlastnou cestou. Cestou, ktorá je neuveriteľne ťažká, no o to obdivuhodnejšia. Cestou, ktorá je pre mnohých až nerealizovateľná. Cestou, ktorá nás vracia tam, kam patríme. Nie k tomu, kam všetci z dôvodu pohodlnosti inklinujú, ale tam, kde by sme mali z dôvodu prirodzenej reprodukovateľnosti patriť... K prírode.

Sme otvorení novým výzvam a víziám. "Ušijeme" pre Vás na mieru event či degustáciu. Aj pre malý okruh ľudí. Bude pre nás potešením splniť Vaše predstavy o večeri, s ktorým by ste sa chceli podeliť s Vašimi blízkymi či priateľmi. Máme bohaté skúsenosti v oblasti zabezpečenia eventov, či už súkromných, alebo firemných. Spolupracujeme s najlepšími slovenskými kuchármi (Gabo Kocák, Braňo Križan, Vojto Artz a iní), akcie vieme zabezpečiť do posledného detailu, vrátane absolútne dokonalého ozvučenia (hrali u nás Pali Hammel, Peťo Lipa či Janko Lehotský). Kompletné ambiente vieme pre Vás a Vašich hostí dotvoriť kvetinovými dekoráciami, ktoré pre nás zabezpečuje kvetinárstvo Orchidea. V neposlednom rade je výhodou naša poloha. Nachádzame sa v centre mesta s absolútnou dostupnosťou. K nám (a samozrejme aj od nás) môžete prísť "suchou" nohou. Taxi môže zastaviť od našej prevádzky doslova pár metrov.

onemore majitelia

Prečo sme iní

  • viac ako 25 rokov skúseností

    Sme malá rodinná firma zaoberajúca sa viac ako 25 rokov dovozom a predajom vína.

  • Vo vinárstvach prevláda ručný zber

    Hrozno dopestované v ich vinohradoch neprišlo ani „náhodou“ do styku s herbicídmi či pesticídmi.

  • „Dať do pôdy viac, ako z nej zobrať.“

    Zameriavame sa na malá vinárstva, ktoré svoju produkciu vytvárajú s maximálnym ohľadom na pôdu a životné prostredie.

Vzhľadom na to, že máme takmer 30-ročné skúsenosti v obchode s vínom a na základe týchto skúseností sme prešli dokonalým "sitom" kvality, rozhodli sme sa pre vlastnú cestu, tzn. našim zákazníkom ponúkame len to, čo sami pijeme. Neponúkame im to, čo by sme sami nepili. V našej vinotéke nenájdete vína, pochádzajúce z Nového sveta. Žiadny Nový Zéland, žiadna Austrália či Čile. Rozhodujúca je pre nás kvalita, nie komercia či kvantita. Postavili sme zdravie nášho klienta úplne nad všetky ostatné požiadavky či iné, najmä ekonomické priority. Sme si vedomí, že nás to v mnohých smeroch znevýhodňuje, ale z nášho presvedčenia nás to rozhodne neodradí!!! Naša orientácia na BIO, resp. BIODYNAMIC ostane pre nás absolútne dominantná. Chceme sa našim klientom pozrieť kedykoľvek do očí a s najlepším svedomím im ponúknuť víno, ktoré nepochádza zo súčasného, masovou produkciou a chémiou poznačeného sveta. Chceli by sme Vám, našim zákazníkom priniesť istotu, že to, čo Vám ponúkame, nemôže ohroziť Vaše zdravie. Samozrejme, ak nezabúdate na ono známe, že treba piť s mierou. A nielen piť...

Vďaka naším viac ako 20-ročným skúsenostiam v oblasti predaja a poradenstva skla sme Vám schopní poskytnúť nielen radu pri výbere, ale aj dodanie špecifického nápojového skla podľa Vašich požiadaviek od (nielen podľa nás) najrenomovanejšieho výrobcu skla na svete, firmy RONA a.s., Lednické Rovne. A nielen to. S ohľadom na našu dlhoročnú spoluprácu s firmou RONA, a.s., sme pre Vás schopní vyvinúť a vyrobiť, podľa Vašich požiadaviek a špecifikácii, Váš konkrétny tvar kalicha či pohára, či už zo strojovej alebo ručnej výroby. Zabezpečujeme výrobu špecifických kalichov, najmä z ručnej výroby, pre renomované obchodné firmy predovšetkým v Taliansku a vo Francúzsku. Zabezpečujeme takmer všetky dostupné dekorovacie techniky (pieskovanie, laserovanie, brúsenie, leptanie, tampoprint...) aj pre malé množstvá výrobkov.

Raritné vinárstva

U nás máte tiež možnosť ochutnať víno z jediného vinárstva na svete, ktorého vinohrady sú vysadené výlučne odrodou Rízling rýnsky. Toto vinárstvo, založené v 9. Storočí, ktoré prešlo mnohými vlastníckymi vzťahmi (Napoleon, Habsburgovci, Metternich,…) dalo svetu v roku 1775 prívlastok Neskorý zber.

K raritným vinárstvam tiež patrí Domaine de la Solitude zo Châteauneuf-du-Pape založené pápežom Barberini 1623 – 1627.

Najstarší výrobca Prosecco

V našom portfóliu nájdete výrobcu Prosecco, ktorý v roku 1923, ako prvý vôbec, uviedol na svojej etikete názov Prosecco. Jej zakladateľ, profesor Carpenè rozpracoval metódu Charmat pre celú oblasť Prosecco. Snáď aj z tohto dôvodu bolo toto Prosecco ako jediné žehnané pápežom Jánom Pavlom II.

Okrem najstaršieho výrobcu Prosecca môžete u nás nájsť aj najinovatívnejšieho, ktorý pravdepodobne ako jediný z výrobcov robí (s ohľadom na šetrnosť procesu výroby) súčasne v jednom tanku obidve fermentácie.

ODBER NOVINIEK

Prihláste sa na odber noviniek a získajte vždy aktuálne informácie o našich vínách, akciách a zaujímavých článkoch. Nemusíte sa však báť, nebudeme zahlcovať Vašu mailovú schránku reklamou.
!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

  • 26
  • 0
  • 16
  • 1
  • 31
  • 0
  • 32
  • 0
  • 29
  • 0
  • 22
  • 0

Vinotéka One More
Vinotéka One More
Franciacorta, Italian Excellence!
V duchu tohto hesla sa niesol Franciacorta festival, ktorý dňa 21. mája 2019 usporiadala vo svojich priestoroch talianska ambasáda vo Viedni. A zastúpenie bolo naozaj skvostné. Pozvanie prijalo 17 výrobcov Franciacorta, okrem iného TOP trojka (teda aspoň čo sa veľkosti týka) – Berlucchi (5mil. fliaš), Bellavista (2,5 mil. fliaš) a Ca´del Bosco (2,5 mil. fliaš), ktorí spolu vyrábajú viac ako polovicu produkcia celej oblasti!!!
Názov Franciacorta pochádza pravdepodobne zo slov „Francae curtes“, vo význame ako miesto, oslobodené od cla a poplatkov. Prvýkrát sa v písomnej zmienke hovorí „ Franzacurta“ v kronike mesta Brescia z r. 1277 ako o území, kde sa v súčasnosti nachádza Franciacorta.
Územie Franciacorta leží v samom srdci Lombardie na brehu jazera Lago d´Iseo asi hodinu jazdy autom na východ od Milána. V 19 obciach provincia Brescia na území cca 250 kilometrov štvorcových sa na mierne zvlnených svahoch nachádza cca 2.900 hektárov vinohradov (s mimoriadne vysokou mineralitou), kde cca 120 výrobcov Franciacorta vyrába 17mil fliaš tohto čoraz vyhľadávanejšieho šumivého vína.

Vinič sa na území pestoval už v Rímskych časoch. V stredoveku dosiahol mimoriadneho rozmachu aby sa v r. 1995 stala oblasť Franciacorta prezidentským dekrétom oblasťou DOCG (od roku 1967 DOC) o čo sa zaslúžilo Consorzio Vini Franciacorta, ktoré vzniklo v r. 1990 a tvorilo ho v tom čase 29 výrobcov.

85% spotrebuje domáci trh, kým len 15% produkcie sa exportuje. Bude to asi tým, že za hranicami Talianska túto „lahôdku“ tak konzumenti ešte nevnímajú (česť výnimkám!!!). A to napriek tomu, že sa podobne ako champagne vyrába tradičnou metódou (sekundárnou fermentáciou vo fľaši) s minimálnou dobou na kvasinkách 18 mesiacov (champagne „iba“ 15 mesiacov). Aj výsadba vinohradov je veľmi podobná tej v Champagne : 75% Chardonnay a 20% Pinot Noir. Pomerne zanedbateľnou odrodou je Pinot Blanc – 5%. Asi pred 10 rokmi sa stala veľkou zaujímavosťou starobylá odroda Arbamat, ktorá sa na dnešnom území pestovala v dávnej minulosti a predpokladalo sa, že vyhynula.
Minimálna doba zrenia pre jednotivé druhy franciacorta :
Neročníkové : minimum 18 mesiacov (Saten a rose 24 mesiacov)
Ročníkové : minimum 30 mesiacov
Riserva : minimum 60 mesiacov

Zber prebieha, rovnako ako v Champagne, výlučne ručne do 20kg bedničiek. Rovnako je to aj s lisovaním. Jednotlivé odrody sa lisujú separátne, hrozno sa lisuje aj so strapinou, tzn. neodstrapkováva sa. Do lisu sa dáva presne 4.200kg hrozna a z 1kg hrozna sa môže podľa zákona vylisovať maximálne 0,65 litra muštu. Nasleduje čírenie muštu gravitáciou, výroba tichého vína (či už v drevených sudoch, alebo v nerezových tankoch. Začiatkom roka nasledujúceho po roku zberu začína pivničný majster spolu s ostatnými zainteresovaným personálom pripravovať jednotlivé cuvée. U výnimočných produktov to býva aj s viac ako 100 rôznych tichých vín. Následne po nafľašovaní finálneho cuvée a pridaní tirážneho likéru sú fľaše umiestnené do historických pivníc, kde minimálne 18 mesiacov prebieha sekundárna fermentácia. Bol som v nemom úžase, že na spomenutej prezentácii mal každý zo zúčastnených výrobcov so sebou aj také výrobky, ktoré zreli 8 a viac rokov!

Nasleduje remulage (polohovanie fľaše s ohľadom na os fľaše aj vertikálno-horizontálnu polohu) za účelom striasania sedimentu a následný „disgorgement“ teda odstrelenie kvasiniek. Na záver sa pridáva dozážny likér, podľa ktorého delíme franciacortu nasledovne :
Pas dosé resp. Brut zero : < 3 g/l
Extra brut : ≤ 6 g/l
Brut : < 12 g/l
Extra dry : 12-17 g/l
Dry resp. Sec : 17-32 g/l
Demi sec : 33-50 g/l

Dva týždne po tejto prezentácii som mal možnoť sa zoznámiť s jedným z účastníkov, výrobcom La Montina vo Viedni v bare La Montina, ktorý je promotérom tejto značky v Rakúsku.
Prvé zmienky o vinárstve pochádzajú z r.1620, kedy ho vlastnila veľmi zámožná rodina Montini (odtiaľ názov La Montina), z ktorej pochádzal aj pápež Pavol 6 (Giovani Batista Montini), ktorý bol pápežom v rokoch 1963-1978. Neskôr sa stal káštorom a boli to práve mnísi, ktorý pestovali hrozno a dorábali víno na okolitých kopcoch. Až do r. 1982, kedy bratia Bozza odkúpili nielen budovu, ale aj 12 hektárov vinohradov. Ich cieľ bol jasný. Produkcia franciacorta. Dnes je La Montina rodinná firma vlastniaca 72ha vinohradov (s ročnou produkciou 450tisíc fliaš) spolu s najmodernejšími technológiami „nadupaným“ vinárstvom. Všetky technológie a skladové priestory sa nachádzajú pod zemou. Pri ideálnej teplote 13 stupňov tu môže naraz dozrievať až 3 mil. fliaš. La Montina je jedným z posledných výrobcov používajúcich vertikálny lis.

Na druhej strane, degoržácia sa robí výlučne strojovo. Minimálna doba zrenia na kvasinkách pri druhotnej fermentácii je 24 mesiacov (podľa zákona 18mesiacov). V ich porfóliu sa nachádza 10 druhov franciacorta.
La Montina sídli v zámku Villa Baiana zo 17. storočia a nachádza sa na severe najvýchodnejšej časti územia Franciacorta DOCG v obci Monticelli Brusati. Zámok slúži nielen na všetky firemné prezentácie, ale je aj miestom, kde sa pravidelne konajú svadobné obrady a módne prehliadky a je tiež miesto stálej expozície súčasného umenia. Samozrejme, vstupné sa neplatí!
Vinotéka One More
Vinotéka One More
30. výročie DEMETER

Získať DEMETER, biodynamický certifikát, nie je jednoduché. Sú to roky mimoriadne cielenej starostlivosti o vinohrad, kedy je každodenný život riadený prísnymi pravidlami, je to zmena nielen v prístupe k pôde a všetkému, čo s tým súvisí, ale je to aj zmena vo filozofii vlastného života...
Dostať DEMETER ako prvý z takmer 5 tisíc výrobcov v Champagne AOC a to už v r.1989 je dôvod na nekonečnú hrdosť. A presne taký je Jean-Sébastien Fleury, pokračovateľ rodinnej firmy s viac ako 300ročnou tradíciou v pestovaní hrozna, ktorá začala s výrobou champagne v r. 1929. A nielen hrdý, ale nesmierne pokorný a pracovitý.
22. a 23. júna 2019 sa rodina Champagne Fleury chcela podeliť o 30. výročie získania DEMETER certifikátu a v sídle firmy v obci Courteron (najjužnejšie miesto v Champagne) usporiadali oslavu tejto udalosti pre takmer 300 ľudí z celého sveta. Oslavu, ktorá bola najmä oslavou spôsobu výroby vína tak, ako ho poznali naši predkovia – s úctou k pôde a k životu. Životu bez chémie... Oslavou, ktorá mala aj tým, ktorí náhodou nevedeli, čo sú biodynamické princípy pestovania viniča a výroby vína či princípov zberu podľa lunárneho kalendára ukázať tieto princípy v plnej nahote. Ale takí tam snáď ani neboli...

Po úvodných formalitách v podobe krátkeho prejavu Morgane Fleury (sestra Jean-Sébastien) a starostu obce Courteron, nás personál rozdelil do skupín, ktoré čakal naozaj náročný program. Najmä čo sa týka pitia champagne. Pilo sa totiž všade. Vo vinohrade, v pivniciach, party stanoch, skrátka doslova a do písmena champagne tiekla potokom...
Môžete prečítať desiatky encyklopédii, no zážitku, ktorý pre nás pripravila rodina Fleury sa nič nevyrovná! Všetko bolo premyslené do najmenšieho detailu. Program bol skutočne komplexný a začal prehliadkou vinohradov, (kam nás, ako inak, dopravili elektromobilmi), ležiacimi cca 7-8 kilometrov za obcou v totálnom obkľúčení lesov (tam vlastne pochopíte, ako tá biodynamika môže fungovať!!!), kde bolo možné sledovať ďalší z princípov starostlivosti o pôdu. Oranie koňmi...

Medzi tým sa niektorí z nás oddelili a spolu s botanikom, ktorý vysvetľoval dokonalú bio diverzitu prostredia, mohli ocitnúť v dokonalom eko systéme, ktorý tvorili dažďovky, motýle, rôzne vtáctvo a najmä včely. A všade na lukách, ktoré sa striedali s vinohradmi, rástli rastliny a kvety od výmyslu sveta. Vrátane rôznych druhov orchideí. Samozrejme divo rastúcich!!!
Pre mňa osobne bolo najfascinujúcejším divadlom sledovanie degoržácie ročníkových Champagne, ktoré nezreli, ako to býva zvykom, na korunkových uzáveroch, ale na korkových zátkach pod agrafou! A následne sme ich všetky mohli ochutnávať. A tak sme mali možnosť v priamom prenose degustovať champagne bez dozáže, teda BRUT NATURE!!! A pili sa ročníky 1998 až 2008!!! A to všetko v novovybudovanej pivnici, kde zrejú výlučne ročníkové champagne...

A tí, ktorí si chceli popíjať champagne len tak, mali možnosť tiež! Všade okolo hrala živá hudba, podávalo sa jedlo. A pre tých, ktorí si chceli užiť kultúru, bol pripravený koncert klasickej hudby v miestnom kostole...

Napriek celodennému slnku a vyčerpávajúcemu programu omamovaní dokonalým champagne mnohí z nás oslavovali až do skorého rána. Vzdávajúc hold rodine, ktorá ako prvá v Champagne pochopila, odkiaľ ľudstvo prichádza a kam by malo smerovať. A zvládli to bravúrne!!! Merci!
Vinotéka One More
Vinotéka One More je na mieste: Vinotéka One More.
Gastronomický večer v podaní Michala Kordoša v kombinácií s našimi vínami, nádherné chute 😍
.
.
.
.
.
.
.
#tasting #food
#wine #nebickovpapulke @mkordos @ Vinotéka One More
Vinotéka One More
Vinotéka One More sa cíti pozitívne.
Ďakujeme, že ste s nami! V piatok na degustáciu prosecco sme vypredaní, vidíme sa čoskoro alebo pri ďalších podujatiach 🙃
Vinotéka One More
Vinotéka One More
😍 prechutnávame týchto 6 champagne, sme na tretej a sme velmi príjemne prekvapení 😍 takže comming soon! Tešíme sa už teraz!
.
.
.
.
#champagne #tasting #champagnesoutiran #bubbles
Vinotéka One More
Vinotéka One More
Mňam! A čo hovoríte vy na takéto cestoviny s vínom? Perfektne to spolu ide. Odporúčame sauvignon, pinot grigio, pripadne chardonnay 🙂 Prajeme dobrú chuť k sobotňajšiemu obedu
.
.
.
.
#bonapetit #saturday #lunch #wine #pasta #sauvignon #pinotgrigio #chardonnay #seafood