Carpenè Malvolti

Carpenè Malvolti

Firmu Carpenè Malvolti založil v roku 1868 prof. Antonio Carpenè spolu so svojím priateľom Francesco Maria Malvolti. Antonio Carpenè bol neuveriteľným patriotom, ktorý bojoval spolu s Giuseppe Garibaldi za zjednotenie Talianska a ktorý založil v r. 1876 prvý enologický inštitút v Taliansku Scuola Enologicav Conegliano, ktorého úlohou je dodnes zvyšovať úroveň produkcia hrozna a zdokonaľovať výrobu vína a ktorý v spolupráci s takými vedcami ako Koch či Pasteur vydal v tom čase množstvo neprekonateľných publikácii o víne. Vo všeobecnosti sa jeho syn Prof. Antonio Carpenè Jr. považuje za ambasádora oblasti Prosecco, ktorý priniesol tejto oblasti celosvetové uznanie. Bol jedným zo zakladajúcich členov stavovskej organizácie, ktorá vznikla v roku 1962 pod názvom Consorzio di Tutela del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene. Dožil sa 97 rokov!!! (a potom, že alkohol škodí zdraviu…)

Antonio Carpenè dostal za svoju snahu na jeho počesť bustu v prospech rastu talianskej enológie a premenu Conegliana na vlasť Prosecco, ktorá bola umiestnená pri vchode do enologickej školy a mala po ňom pomenovanú ulicu, spôsob, ako mesto ukázalo svoju vďačnosť.

Už päť generácii je firma Carpenè Malvolti považovaná za synonymum najvyššej kvality šumivých vín a predstaviteľom talianskym šumivých vín vo svete.

Carpenè Malvolti bola prvá firma nielen v Taliansku ale aj vo svete, ktorá na výrobu šumivého vína použila Charmat métodu, a zároveň ju aj zdokonalila a aj zadefinovala pre oblasť Prosecco. Čas ukázal, že táto metóda je úplne ideálna pre odrody z oblasti Prosecco.

Ako úplne prvá firma v histórii použila v roku 1924 na svojej etikete názov Prosecco, a to v tvare: „Prosecco Ammabile dei Colli di Conegliano“ (prívetivé, ľúbivé, doslova niečo, čo má každý rád, pochádzajúce zo svahov v okolí mestečka Conegliano…)

Metódu Charmat popísal ako prvý Federico Martinotti v r. 1895 (sekundárnu fermentáciu robil ešte v drevených sudoch) a v roku 1907 si ju po niekoľkoročných experimentoch nechal patentovať Eugéne Charmat (Univerzita Montpelier), podľa ktorého je aj pomenovaná. Významom metódy Charmat je urýchliť sekundárnu fermentáciu vo veľkoobjemových nerezových tankoch (tzv. autoklávoch). Je rýchlejšia a šetrnejšia ako metóda champenoise, dávajúca vínam ovocnejší charakter a je pre oblasť Prosecco najvhodnejšia. Naopak, klasická metóda champenoise je dlhšia, dávajúca vínam komplexicitu v dôsledku dlhého zrenia na kvasinkách. Metódou Charmat je vyrobených 99% vín v Prosecco alebo 95%vín Lambrusco.

Firma Carpenè Malvolti výraznou mierou prispieva k rozvoju nielen mesta, ale celého regiónu Prosecco. Ročná produkcia je viac ako 5 mil. fliaš.

Počas vegetácie prebieha starostlivá prebierka strapcov. Zber je výlučne ručný a úroda je takmer okamžite zvážaná … kde dochádza k odstrapcovaniu bobúľ a šetrnému lisovaniu bobúľ za účelom získania muštu samotokom, následne transportovaného do nerezových tankov, kde prebieha primárna fermentácia za pomoci kvasiniek. Takto získaná surovina, tiché víno, je následne podrobená sekundárnej fermentácii v tzv. autoklávoch v kontrolovanom teplotnom režime s použitím vysoko kvalitných kvasiniek, ktoré sú produktom vinárstva a boli vyrobené so špeciálnym teamom enológov. Následne sú kvasinky sedimentované a filtrované a prosecco je plnené do fliaš.

Carpenè Malvolti je tiež jedným z 19tich členov jedného z najprestížnejších združení – Institute of Fine Italian Wines, ktoré je zamerané na zvyšovanie celosvetového povedomenia tých najkvalitnejších talianských vín. Jeho členmi sú tiež Tenuta San Guido (Sassicaia) alebo Ca´del Bosco (snáď najlepšia Franciacorta) či Biondi Sandi…

Pápež požehnáva prosecco od firmy Carpenè Malvolti
Pápež požehnáva prosecco od firmy Carpenè Malvolti

Carpenè Malvolti mapa regiónu

Okres Conegliano Valdobbiadene v talianskej provincii Treviso, predstavuje dokonalú oblasť pre výrobu Prosecco. Strmé svahy kopcov, na ktorých sa často ťažko pestuje hrozno, rozmanitosť pôd a podnebia vytvárajú jedinečné a veľkolepé prostredie, aby boli kandidátmi na zaradenie sa do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Oblasť výroby Prosecco Superiore, ktorá v roku 2009 získala uznanie názvu kontrolovaného a zaručeného pôvodu (DOCG), pokrýva malú kopcovitú oblasť, ktorá je obmedzená na 15 obcí v provincii Treviso (v regióne Veneto), z ktorých dve – Conegliano a Valdobbiadene – dáva názov označenia pôvodu.

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. je biele šumivé víno získané z autochtónnej odrody Glera (minimálne 85%) – a iných odrôd bieleho hrozna (maximálne 15%), ako sú: Verdiso, Perera, Bianchetta a Glera lunga – ktoré na týchto kopcoch dosahujú najvyšší kvalitatívny výraz. Kvôli asperite životného prostredia sa vinič pestuje a ošetruje úplne ručne s vášňou a obetavosťou; dielo, ktoré je skutočným vyjadrením miestnej vínnej kultúry.

Conegliano – mesto umenia a vína v provincii Treviso (región Benátsko), pokladnica architektonických a umeleckých krás – je známe tým, že je rodiskom známeho umelca Gianbattista Cima (15. storočie) a že sa stalo kolískou Prosecco, vďaka hlavnému impulzu prvej enologickej školy v Taliansku, ktorú založili Antonio Carpenè a Gian Battista Cerletti v roku 1876.