Blog

Toto sú naše novinky

  • Všetky články
  • Akadémia vína
  • Food Pairing
  • Nezaradené
  • Zaujímavosti

Paella

Paella k najznámejších jedál španielskej kuchyne. Pôvodom je z okolia Valencie. My, nie Španieli, ho považujeme za španielske ...
Čítať viac

100 bodov pre Schloss Johannisberger

Milí priaznivci vína, dovoľujeme si Vám s hrdosťou oznámiť, že nami zastupované vinárstvo Schloss Johannisberg (D - Rheingau) dostalo ...
Čítať viac

Robert Parker: 10 wines with more than 90 points

Although Robert Parker, the Wine Advocate, recently withdrew from the operational business, his 100-point scoring system remains the most ...
Čítať viac

Franciacorta, Italian Excellence!

V duchu tohto hesla sa niesol Franciacorta festival, ktorý dňa 21. mája 2019 usporiadala vo svojich priestoroch talianska ambasáda ...
Čítať viac

30. výročie Demeter

Získať DEMETER, biodynamický certifikát, nie je jednoduché. Sú to roky mimoriadne cielenej starostlivosti o vinohrad, kedy je každodenný život ...
Čítať viac
oranie koňom biodynamika

Čo je to biodynamika?

Biodynamika. Čo to vlastne je? V čom je odlišná od „obyčajného“ BIO? Prečo je to tak fascinujúca filozofia v poľnohospodárstve? ...
Čítať viac
Lancelot Royer champagne

Lancelot Royer vs. iné champagne

Dvaja Najlepší someliéri sveta MARKUS DEL MONEGO a ANDREAS LARSSON v roku 2011 podrobili slepej degustácii podľa 100 ...
Čítať viac
chmpagne

Svet bublín a champagne

Šumivé vína a champagne neodmysliteľne patria na oslavy a nemožno teraz nespomenúť oslavy Nového roka, ktorý sa k ...
Čítať viac
oblasť vína bordeaux

Bordeaux alebo oblasť s najväčšou produkciou vína

Oblasť Bordeaux je považovaná za oblasť s najväčšou produkciou vína na svete. Sortiment tvorí od klasických červených vín začínajúc ...
Čítať viac
šalát

Aké víno zvoliť k šalátom?

V jarných mesiacoch sa zvyšuje konzumácia ľahších pokrmov a tým aj ľahších vín. Ako si vybrať správne víno ...
Čítať viac
ako degustovať víno

Ako správne degustovať víno?

Ako správne ochutnať a hodnotiť víno? S našimi nasledujúcimi krokmi určite budete vedieť ako na to! No skôr ...
Čítať viac
aperol spritz

Aperol spritz – drink, ktorý ma takmer 70 rokov!

Je chutný, svieži, jemne horký a najmä počas horúcich dní ho milujeme! Koktail bol inšpirovaný benátskym zvykom do bieleho ...
Čítať viac
víno aróma a buket rozdiel

Aróma a buket. Aký je rozdiel?

Aróma a buket - dva zdanlivo rovnaké pojmy, no predsa majú rôzne významy. Obidve nám naznačujú, odkiaľ pochádzajú vône vo ...
Čítať viac
bravio delle botti toskánsko

Bravio delle Botti – Barrel race

Preteky, ktoré sa konajú každú poslednú augustovú nedeľu... Preteky medzi ôsmimi mestskými časťami (Contradas) Montepulciana... Preteky, v ktorých víťaz získava maľovanú ...
Čítať viac
bobule hrozna

Nie sú bobule ako bobule

Veľkosť a šupka hroznových bobúľ vo veľkej miere predurčuje budúcu chuť vína. Vo všeobecnosti môžeme povedať, čím má hrozno ...
Čítať viac
svetový deň Malbecu

Svetový deň Malbecu

17. apríla oslavuje Malbec svoj sviatok - Svetový deň Malbecu (Malbec world day). Po prvýkrát ho usporiadala Argentínska asociácia ...
Čítať viac
partia ľudí si prijíja vínom

Čo o Vás prezradí výber vína

Gerard Basset, hovorca French Wines with Style, ktorý vydal správu, povedal: "Hovorí sa, že môžete povedať veľa o ...
Čítať viac
Vergnon champagne

Filozofia výroby champagne podľa J.L.Vergnona

Champagne J.LVergnon má filozofiu, od ktorej sa vyvíjajú rady ich jedinečných champagne. Christophe Constant Murmure (Šepot) – úvod, 1er cru ...
Čítať viac

ODBER NOVINIEK

Prihláste sa na odber noviniek a získajte vždy aktuálne informácie o našich vínách, akciách a zaujímavých článkoch. Nemusíte sa však báť, nebudeme zahlcovať Vašu mailovú schránku reklamou.

!
!
Terms and Conditions checkbox is required.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Vinotéka One More
Vinotéka One More
Müller thurgau je svieži, aromatický, výrazný a príjemne piteľný. Má jemnú muškátovo-ovocnú vôňu s broskyňovými a žihľavovými tónmi, sviežu chuť a nižšie kyselinky. Môžeme tiež cítiť egreše a citrusové plody (najmä grapefruit). Odporúčame piť ako mladé víno a v letných mesiacoch.

Víno je vhodné k ľahkým jedlám alebo predjedlám ako napríklad rybám, bielym mäkkým syrom, cestovinám ale aj zeleninovým polievkam. Názov vznikol veľmi prosto - podľa Švajčiara, Prof. Herrmann Müllera zo švajčiarskeho kantónu Thurgau, ktorý túto odrodu získal krížením odrôd Rizling rýnsky x Silvánske zelené. .
.
.
.
.
.
#vino #mullerthurgau #bielevino #chcemvedietviac #odroda #wine #variety #vinotekabratislava #onemorebratislava #wineoftheday #wineaddict #instawine
Vinotéka One More
Vinotéka One More
Paella k najznámejších jedál španielskej kuchyne. Pôvodom je z okolia Valencie. My, nie Španieli, ho považujeme za španielske národné jedlo, ale Španieli ho takmer jednomyseľne považujú za pokrm z regiónu Valencia, ktoré sa nachádza na východnom pobreží Španielska.

Názov Paella pochádza z regionálneho jazyka Valencie a znamená „panvica“ - používa sa tradičná široká a zároveň plytká panvica a varí sa na otvorenom ohni. Paella v modernej podobe, ako ju poznáme teraz, sa datuje do polovice 19. storočia do vidieckej oblasti okolo lagúny Albufera (susediacej s mestom Valencia).

Paella valenciana, tradičná paella, pozostáva z guľatozrnnej ryže, zelených fazuliek, kurčaťa, králika, niekedy kačice, fazuliek garrofó (viac druhov) a prípadne slimákov. Sezónne sa môžu používať artičoky. Ako základ sa používa olivový olej a šafran a (niekedy) celé konáre rozmarínu.

Na fotke sme s Vojtom Artzom, ktorý pripravuje Paella mixta (zmiešaná paella) - kombinácia mäsa, morských plodov, zeleniny a fazule s tradičnou ryžou. Poznáme tiež Paella de marisco / Seafood paella - paella z morských plodov bez mäsa a vynecháva fazuľu a zelenú zeleninu.
.
.
#paella #vojtoartz #vinotekabratislava #wineaddict #bratislava #vojtoartz_cokingshow
Vinotéka One More
Vinotéka One More
PODUJATIA ZRUŠENÉ
Priatelia, vzhľadom na súčasnú situáciu týkajúcu sa koronavírusu a vydaným zákazom organizácie podujatí, naše najbližšie akcie presúvame na neurčito. O náhradných termínoch Vás budeme informovať. Stále však môžete objednať vínko domov na www.onemore.sk. NAZDRAVIE!
Vinotéka One More
Vinotéka One More
Typická je vôna čiernych ríbezlí, fialiek, tabaku, čierneho korenia, údenej papriky a mäty. Môžeme cítiť tiež eukalyptus a čierne olivy. Vhodné podávať k tvrdým syrom alebo k červenému mäsu a hríbovrej omáčke. Čím starší je ročník, tým je pravdepodobnejšie, že vo vôňi budeme cítiť mokré listy, zem a kožu. Táto odroda je pôvodom z francúzskeho Rhône.

V anglickom jazyku sa Syrah označuje ako Shiraz a jedna sa o tú istú odrodu.
.
.
.
.
.

#vino #syrah #cervenevino #chcemvedietviac #odroda #wine #variety #vinotekabratislava #onemorebratislava #wineoftheday #wineaddict #instawine
Vinotéka One More
Vinotéka One More
Prečo si nedopriať občas CHAMPAGNE? Len tak ❤️ Dopriať si niečo výnimočne. A nemusíme nič oslavovať. Či už vo dvojici alebo s priateľmi. Je to skutočný pôžitok. 😌☺️

Šampanské, teda champagne, je vyhradený termín pre šumivé vína vyrobené na vymedzenom území na severe Francúzska. Žiadne iné šumivé víno sa nesmie označovať ako šampanské. Žiaľ, z oblasti Champagne dnes pochádza len asi jedna z dvanástich fliaš šumivého vína. 🍾🍾🍾

Ľahké a suché šumivé vína a champagne by Vám mali zanechať v ústach pocit sviežosti a mali by mať nenápadnú, sviežu vôňu hrušiek, jabĺk, citrusov a kvetov. 🍐🍏🍋
Treba tiež poznamenať, že vôbec nemusíte zháňať slávne značky, aby ste sa dostali k výborným champagne alebo šumivým vínam.
.
.
.
.
.
.

#champagne #francuzsko #france #chcemvedietviac #benardcolson #blancsdeblancs #grandcru #vinotekabratislava #onemorebratislava #wineoftheday #wineaddict #instawine
Vinotéka One More
Vinotéka One More
Ak uvidíte názov Pinot Noir (francúzsky), Rulandské modré či Pinot Nero (taliansky) alebo Spätburgunder (nemecký), je to stále tá istá odroda, iba preložená do iných jazykov. Sú to zväčša ľahké a ovocné vína bledofialovej farby s lahodnou vôňou. Cítime maliny, jahody, čerešne ale aj kvetinové tóny. Má nižší obsah tanínov ale strednú až vyššiu aciditu. Môžeme podávať k údeninám, cestovinám s paradajkovou omáčkou a k pizza. Pôvod je vo francúzskej oblasti Burgundy (preto je Pinot Noir známa aj ako burgundská odroda). Z tejto odrody sa vyrába nielen červené, ale aj ružové víno a v oblasti Champagne dokonca aj biele.

Pinot Noir je jedna zo 7 povolených odrôd v oblasti Champagne vo Francúzsku (99,7% tvoria tri odrody). Pinot Noir má najväčšie, 38% zastúpenie a spolu so Chardonnay je povolený v Grand Cru. V champagne je Pinot Noir výnimočný arómami červeného ovocia, má silu a telo.
.
.
.
.
.
.
.
.
#vino #pinotnoir #cervenevino #chcemvedietviac #odroda #wine #variety #vinotekabratislava #onemorebratislava #wineoftheday #wineaddict #instawine