PIWI

V posledných rokoch sa medzi vinohradníkmi a konzumentami vína stále viac spomínajú PIWI odrody. Čo to ale znamená? Poďme sa na to pozrieť.

V súčasnosti by bez pravidelného používania pesticídov výroba kvalitného vína nebola možná. Platí to pre konvenčné aj ekologické vinohradníctvo. Skutočnými hrdinami medzi odrodami hrozna sa stali odrody PIWI, ktoré nepotrebujú ošetrovanie pesticídmi, vzhľadom na to, že sú prirodzene odolné proti hubovým chorobám. Sú teda šetrné k životnému prostrediu, pretože si vyžadujú na svoju ochranu len veľmi málo organických produktov. To priamo chráni životné prostredie, pretože do životného prostredia sa prakticky nedostávajú žiadne pesticídy.

Vedeli ste, že podľa analýz štatistického úradu EÚ (EuroStat) je používanie pesticídov na hektár za rok vo vinohradníctve zďaleka najvyšší v porovnaní so všetkými ostatnými poľnohospodárskymi produktmi vyrobenými v EÚ?

Vzhľadom na vysokú odolnosť odrôd viniča PIWI sú tieto robustné a inovatívne odrody viniča skvelým doplnkom ku konvenčným, tradičným odrodám viniča s intenzívnou ochranou rastlín.

Vinič sa ani dnes nepestuje v laboratóriu, ale vo vinohrade bez genetického inžinierstva. Klasické kríženie je pomerne zložité, PIWI odrody pochádzajú najmä z verejných výskumných ústavov, šľachtiteľských ústavov alebo univerzít. PIWI International pozorne sleduje nové metódy schválené v USA a iných krajinách (najmä RNA) a v súčasnosti neakceptuje nové skrížené kmene z laboratória. To znamená, že PIWI odrody nie sú geneticky modifikované!

S odrodami vína PIWI  je možné uviesť prírodu do zelenej rovnováhy nielen s vinármi, ale aj konzumentami vína. Pestovanie týchto nových robustných a inovatívnych odrôd je dlhodobý projekt po celé generácie.

V procese šľachtenia sa šľachtitelia pokúšajú priblížiť aromatickému profilu nahrádzanej odrody krížením tradičných konvenčných odrôd viniča. Zrelé zozbierané a starostlivo spracované hrozno z odrôd PIWI má za následok vynikajúce vína najvyššej kvality. Slepé degustácie to pravidelne dokazujú! Pestovanie vína bez chemikálií a bez znečistenia pôdy teda už nemusí byť snom ani frázou!

Klasické odrody ako Sauvignon Blanc, Scheurebe, Gelber Muskateller, či Gewürztraminer v dôsledku silných klimatických zmien a z nich vyplývajúcich horúčav strácajú  kyslosť . Pre vinárov je tiež pomerne neriešiteľným problémom nárast teplého a vlhkého počasia  a tým aj nárast výskytu rôznych ochorení viniča. Jednoznačnou odpoveďou môže byť výsadba odrôd PIWI, vyšľachtených prírodnou cestou.

Vyskúšajte vína z odrôd PIWI

Prinášame Vám od talianskeho vinára Pizzolato jedinečné tiché a šumivé vína.

Príklady odrôd

NázovSauvignac
KríženecSauvignon blanc x Rizling x partneri rezistencie
PôvodV. Blattner, Soyhières, Švajčiarsko
NázovBaron
KríženecCabernet Sauvignon X (Merzling X (Zarya Severa X St. Laurent)
PôvodŠtátny vinársky inštitút Freiburg, Nemecko

Vinič PIWI je krížencom medzi druhmi Vitis, pričom vynikajúce vlastnosti, odolnosť a kvality vína sa navzájom spájajú. Cielené šľachtenie a selekcia vedú k novým, inovatívnym odrodám hrozna, ktoré umožňujú dosiahnuť udržateľnosť vinohradníctva a splniť budúce výzvy vo vinohrade. Všetky odrody viniča PIWI sú v súčasnosti schválené pre vinohradníctvo sú vytvorené klasickou metódou šľachtenia viniča.

Výhody PIWI odrôd viniča

Ako sme už spomenuli, veľkou výhodou PIWI odrôd je ich odolnosť voči hubovým chorobám a tým takmer žiadna alebo žiadna potreba chemických postrekov.

Dôležité je spomenúť aj nepriame benefity k ochrane životného prostredia. Znižuje sa tiež spotreba energií a emisií CO₂, ktorá by sa  musela použiť nielen na výrobu fungicídov  a pesticídov, ale aj v aplikácii týchto prostriedkov vo vinohrade. Výsledkom sú aj znížené náklady na motor a palivo vo vinohradoch, z čoho profitujú vinári aj ekologicky uvedomelí spotrebitelia. Obmedzením jázd traktorov vo vinohradoch nielen že dôjde k zníženiu nákladov na prevádzku, ale aj k zníženiu znečistenia pôdy. Navyše je chránená horná vrstva pôdy  a tým sú chránené užitočné organizmy vo vinohrade. 

Vyššia spoľahlivosť výnosov a znížené náklady na ochranu rastlín vytvárajú pre odrody PIWI veľký ekonomický prínos. A všetci sú spokojní – príroda, vinári aj spotrebitelia. Sú najlepším spôsobom, ako praktizovať udržateľné a na budúcnosť orientované vinárstvo.

PIWI International je medzinárodná pracovná skupina na podporu odrôd hrozna odolných voči plesniam, založená vo Švajčiarsku v roku 1999. V októbri 2004 bola slovná a obrazová známka PIWI podaná na zápis do registra ochranných známok a zapísaná v roku 2015. Najväčšie zastúpenie v nej majú šľachtiteľské stanice z Nemecka, Švajčiarska a Rakúska.

INAO – L’Institut National de l’Origine na svojom zasadnutí 10. februára 2022 povolil pestovať v apelácii Champagne AOC rezistentnú odrodu viniča Voltis na výrobu champagne. Voltis sa tak stal prvou odrodou hrozna rezistentnou voči peronospóre a múčnatke, ktorá je (zatiaľ experimentálne) povolená v tejto apelácii. Na projekte sa začalo pracovať v r. 2000 a je výsledkom spolupráce Julius Kuhn Institute v nemeckom Siebeldingene a a považuje sa za prvú PIWI odrodu v Champagne.

Inštitút Juliusa Kühna v Siebeldingene v Nemecku ako súčasť projektu spusteného v roku 2000 na vývoj odrôd PIWI.

PIWI sú už rozšírené v európskych vinohradníckych krajinách. Výsadba PIWI viniča je ale trendom aj v Amerike.

Zdieľajte článok!