Akadémia vína

Mali by sa biele vína dekantovať?

Snapinsta.app_425262075_816766417143952_3035919823648425815_n_1080-1

Dekantovanie je naozaj téma. Názory sú rôzne, no takmer vždy spomína dekantácia červených vín. Je niekedy vhodné dekantovať biele alebo dokonca šumivé vína? Odpoveď je ÁNO. Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Väčšina konzumentov sa vyhýba dekantácii bielych vín, no zo skúseností to môže výrazne zlepšiť zážitok z pitia. Rovnako ako červené vína, aj niektoré biele treba dekantovať.

foto: instagram bodegascare

Prečo dekantovať biele vína?

Neexistujú žiadne prísne pravidlá o tom, kedy a ako dekantovať biele vína. Každý má iné preferencie, aj keď existuje niekoľko zvyklostí, v ktorých sa zvykne dekantovať:

  1. V prvom rade pomôcť vínu otvoriť sa a pokúsiť sa dostať von všetky arómy.
  2. Keď sa biele vína vinifikujú ako vína s kontaktom so šupkou, dekantácia ich môže zlepšiť (rovnako ako pri červených vínach). Vínam to prospieva – vďaka dekantácií sa zmäkčujú triesloviny, keďže aj biele vína môžu mať taníny.
  3. Mladé vína, ktoré neodhalia svoj skutočný charakter a sú trochu mdlé, keď sú nalievané priamo z fľaše, môžu tiež profitovať z dekantácie – dodá vínu trochu okrúhlejší profil. Ale pozor! Mladým a ovocným vínam dekantácia nepomôže.
  4. Jednoduchšie prispôsobenie teploty vína – v karafe rýchlejšie zachladíte víno, keďže sklo býva tenšie ako fľaša vína. Platí to aj opačne. Ak je víno príliš studené, rýchlejšie sa zohreje v karafe.

Ako dekantovať biele vína

Dobrou správou je, že je to jednoduchšie ako pri červených vínach, pretože väčšina bielych vín neobsahuje sediment. Pre biele vína sú vhodnejšie skôr menšie dekantéry, pretože nepotrebujete väčší pomer plochy povrchu k objemu, keďže samotné naliatie vína do karafy umožní vínu dostatočne dýchať. Menšie karafy sa tiež lepšie zmestia do nádoby s ľadom, ale ich tenšie sklo môže ľahšie prasknúť.

Odporúča sa dekantovať 5–15 minút pred podávaním, pretože by mohlo stratiť svoju sviežosť a živosť, ak by sa nechalo príliš dlho, napríklad aj niekoľko hodín. Buďte obzvlášť opatrní pri starších ročníkoch. Staršie vína môžu často najviac profitovať z dekantácie, ale môžu byť aj najkrehkejšie.

Malo by sa dekantovať šumivé víno?

Dekantácia šumivých vín je kontroverznejšia ako pri bielych vínach, dokonca aj medzi profesionálmi. Niektorí tvrdia, že dekantáciou šumivého vína zničíme perlenie, avšak pri starších ročníkoch bude mať veľký vplyv, keďže čím je šumivé víno staršie, tým je pravdepodobnejšie, že už stratilo aj svoje výrazné perlenie.“

Champagne J.L. Vergnon vínna pivnica

Tradične sa šampanské vždy dekantovalo. Pred vynálezom remuláž domom Veuve Clicquot v roku 1816 boli všetky šampanské zakalené kvasinkami z druhej fermentácie vo fľaši. Takže tradične by ste víno dekantovali, aby zostalo čo najviac kvasiniek vo fľaši. Niektorí vinári dokonca iniciatívne vyzývajú dekantovať svoje šampanské.

Mladé šampanské má výrazné perlenie a dekantácie mu pomôže ich zjemniť. Champagne , ktoré je vyrobené na dlhodobé dozrievanie, sa často vyrába s mierne vyšším tlakom vo fľaši, aby sa tieto bubliny udržali v priebehu času. Dekantácia môže tiež pomôcť rozbiť bubliny a vytvoriť tak príjemnejší zážitok z pitia.“

Dekantovanie je tiež efektívny spôsob podávania veľmi veľkých fliaš šampanského. Ak chcete dekantovať šampanské, jemne ho nalejte po stene karafy, aby ste predišli prílišnému vyprchaniu bublín.

Zdieľajte článok!