Akadémia vína Zaujímavosti

Skladovanie vína

3

Ak máte doma vína, ktoré neplánujete v najbližších dňoch vypiť, spozornite a čítajte ďalej. Dozviete sa, ako by ste mali takéto vína skladovať, aby nestratili svoj charakter a zachovali si svoju chuť a vôňu čo najdlhšie.

Víno s korkovým uzáverom by malo ostať ležmo alebo ho môžeme nechať stáť? Fľaše s korkovým uzáverom sa určite majú skladovať ležmo. Dôvod, prečo sa má víno skladovať ležmo, je jednoduchý – vyhnúť sa oxidácii vína. Je dôležité, aby korok zostal v kontakte s vínom, pretože víno zvlhčuje korok a zabraňuje jeho vysychaniu a drobeniu. Korok by potom stratil vodotesnosť a do fľaše by prepustil príliš veľa vzduchu. Takéto vypúšťanie vzduchu, nazývaný oxidácia, má za následok predčasné dozrievanie a zmenu vína.

Ale možno sa pýtate, či je lepšie skladovať fľašu vo zvislej polohe, aby ste sa vyhli „korkovej chuti“? Mali by ste vedieť, že skladovacia poloha fľaše nemá vplyv na takúto chuť. Ak bol korok napadnutý molekulou zodpovednou za korkovú chuť, víno sa zmení bez ohľadu na jeho skladovaciu polohu.

Dôležitá je aj teplota, pri ktorej sa víno skladuje. Pri vyšších teplotách sa dozrievanie urýchľuje. Treba si dávať pozor, aby teplota nikdy neklesla pod -4 °C, čo je teplota, pri ktorej ľahké vína mrznú a môže vytlačiť zátku z hrdla. Na druhej strane, vysoké teploty okolo 30 °C tiež vínu škodia, pretože prchavé zlúčeniny vína sa môžu „uvariť“, čo tiež ovplyvňuje farbu a čírosť. Vo všeobecnosti je ideálna teplota skladovania vína medzi 10 a 15 °C, ale je v poriadku, ak sa víno skladuje medzi 15 a 20 °C, pokiaľ teplota príliš nekolíše. Ak sa teplota mení, spôsobuje to rýchle rozpínanie a zmršťovanie korku s rizikom vniknutia vzduchu dovnútra. Teplomery môžu byť veľmi užitočné pri kontrole teploty, kde sa vína skladujú.

Víno nemá rado svetlo rovnako ako teplo. Silné svetlo môže nepriaznivo ovplyvniť chuť vína, najmä šumivého vína a predovšetkým, ak sú fľaše vyrobené z číreho alebo svetlého skla. (To je dôvod, prečo sa víno čoraz viac predáva v takmer čiernych fľašiach a prečo sa šampanské často balí do hodvábneho papiera alebo špeciálneho celofánu odolného voči svetlu.)

Vlhkosť je tiež dosť dôležitá. Ak sa víno skladuje v príliš suchom prostredí niekoľko rokov, korkové zátky môžu vyschnúť a prestanú byť účinným tesnením. Vyššia vlhkosť je pre víno vhodná, no môže poškodiť etikety.

Spomenieme ešte vibrácie, ktoré, hovorí sa, že vínu neprospievajú. Taktiež neskladujte vína napríklad v garáži, kde sú výrazné pachy alebo smrad po rôznych chemikáliách a čistiacich prostriedkoch.

Zdieľajte článok!