Akadémia vína Aktuality Zaujímavosti

Ovce vo vinohradoch

Snapinsta.app_427851619_904461181687706_1194198897195933530_n_1024

Ako sa mení klíma, niektorí vinári sa prinavracajú k starodávnym postupom na výrobu vína, pretože veria v udržateľný spôsob pestovania hrozna a výroby vína. Medzi ne patrí používanie oviec, ktoré majú vo vinohradoch dlhú históriu. V posledných rokoch ekologicky zmýšľajúci vinohradníci znovu využívajú zvieratá na odstraňovanie buriny, na udržiavanie zdravej pôdy a dokonca na elimináciu potrebu určitých pesticídov.

Po tisíce rokov bolo pastierstvo cenným odvetvím poľnohospodárstva, ktoré bolo súčasťou života komunity

Ovce prirodzene „kosia“ trávu a zároveň aj hnoja pôdu. Je to súčasť organického a biodynamického vinárstva, ktoré je síce ekonomicky náročné, no obohacujúce a hodnotné. Používanie oviec a iných zvierat vo vinohradoch je na vzostupe po asi storočí poklesu. Je to návrat staromódnemu, holistickému prístupu k poľnohospodárstvu. Vďaka tomu je víno lepšie ako aj cítiť zlepšenie pre životné prostredie a lokálnu komunitu.

Obohacovanie pôdy na ničenie buriny

Chemické prípravky na ničenie buriny, ako je glyfosát (širokospektrálny herbicíd, ktorý slúži najmä ako prostriedok proti burine), môžu z krátkodobého hľadiska odstrániť problémy vo vinohradoch, ale Centrum pre kontrolu chorôb (CDC) spojilo glyfosát s rakovinou u ľudí. Početné štúdie Organizácie Spojených národov tiež spájajú glyfosát s nárastom zoonotických chorôb, šírením vírusov zo zvierat na ľudí, antimikrobiálnou rezistenciou, kontamináciou vody a pôdy a rozsiahlou degradáciou životného prostredia.

Stádo oviec nie je všeliekom na tieto problémy. Ale vinári a pastieri veria, že to môže pomôcť kompenzovať niektoré škody spôsobené nadmerným používaním chemikálií.

Ovce sa zvyknú chovať vo vinohradoch od zberu až po zlomenie pukov.

Ovce pomáhajú eliminovať potrebu chemikálií, herbicídov a hnojív. Pomáhajú tiež znížiť počet prejazdov traktora pri starostlivosti o burinu a sú zároveň aj hnojivom pre pôdu. Ako ďalší bonus je stimulácia pôdy – prostredníctvom ovčích kopýt sa pomáha budovať mikroflóra v pôde a robí ju odolnejšou. Vinári spozorovali, že úrodnosť a zdravie vinohradov sa každým rokom zlepšuje – vinice sú odolnejšie voči suchám, záplavám a extrémnym horúčavám a mrazom. Pestovanie trávy absorbuje uhlík z atmosféry. Zakaždým, keď sa tráva spása a znovu vyrastie, ukladá a izoluje uhlík v pôde.

Autentický terroir

Ovce umožňujú vinárom dostať sa stále bližšie k autentickému terroiru. Ak doveziete kompost a hnoj z iného miesta, bude to mať určitý vplyv aj na hrozno. Terroir je jeden z najdôležitejších kľúčov k výrobe skvelého vína a prinášanie vonkajších vstupov sa zdá byť v rozpore s terroirom.

Vinári uprednostňujú ovce pred kozami. Hovorí sa, že kozy vás „zožerú z domu a domova“. Ošípané sú tiež účinnými ničiteľmi buriny a prispievajú k mikrobiómu viniča vlastným jedinečným biologickým podpisom. Morky a husi sú v podstate ničitelia škodcov. Všetky sa podieľajú na vytváraní fungujúceho, sebestačného ekosystému.

Zdieľajte článok!