Domaine Roche – Audran

Domaine Roche – Audran

Rozmanitosť, záväzok, rešpekt

Rozloha vinárstva – 35 ha
Ročná produkcia 100 000 fliaš (z toho 40% domáci trh a 60% export, najmä Belgicko, Nemecko, UK, Japonsko a USA)
Vďaka talentu a dôslednosti Vincenta Rochetta si malé vinárstvo si okrem iných médií, všimol už aj Wine Advocate a Decanter.  

História rodiny

Vinárstvo bolo založené v roku 1998, kedy sa vybudovala pivnica na výrobu a aj na dozrievanie vína. Vinárstvo hrdo leží v zachovaných lesoch v spodnej časti vinohradov Buisson, ktorú obhospodarovalo už 5 generácií tejto rodiny. V roku 2003 získali certifikáciu BIO a v roku 2009 získali najvyššiu bio-certifikáciu BIO DEMETER.

Zaviazaný a certifikovaný prístup

Z úcty k ľudstvu, k nášmu zdraviu, k prirodzenému charakteru našich vinohradov a k tomu, aby sme maximalizovali čistý charakter týchto skvelých terroirov prostredníctvom našich vín, používame len prírodné produkty. Tento prístup nám umožňuje udržať úrodnosť pôdy a chrániť naše vinice a prírodu, ktorá ich obklopuje.

Na tento účel sme v roku 2006 iniciovali použitie biodynamických postupov pri postrekoch. Odvtedy všetka práca vykonaná v našej vinici a vo vinárstve korešponduje s vesmírnymi rytmy.

Rozmanitosť okolitej prírodnej vegetácie, pestovanie olivových stromov a levandule, produkcia medu a pasenie našich vlastných koní v zimných mesiacoch poskytujú ďalšiu energiu a prispievajú k harmonizácii nášho ekosystému.

BIODYNAMIKA v Roche Audran

Rovnako ako pri všetkých rastlinách, tak aj vinič získava energiu potrebnú pre rast a vývoj svojho hrozna prostredníctvom synergie, ktorá existuje medzi zemou a kozmickou perifériou (slnko, mesiac, planéty …). Ako trvalá plodina je silne závislá na zdravom a vyváženom prostredí.

Pri konvenčnom poľnohospodárstve, ktoré je čoraz viac konfrontované s vyčerpaním pôdy a rastúcou závislosťou od hnojív a rastlinolekárskych výrobkov, sme rýchlo prijali biodynamiku, keď sme sa vybudovali vinárstvo.
Táto filozofia má svoje korene v poľnohospodárstve roľníkov a je založená na učení Rudolfa Steinera na začiatku 20. storočia. Podporuje spoluprácu s životne dôležitými silami prírody, pričom sa sústreďuje na interakciu rastliny so zemským a kozmickým prostredím. Každú domaine, ako poľnohospodársky organizmus, by mala integrovať divokú flóru a faunu bohatej a rozmanitej krajiny. V prípade vinohradníctva sa rozmanitosť a bohatstvo týchto prírodných flór premieta v aromatickej charakteristike vín.

Globálnym cieľom biodynamiky a nášho prístupu je generovanie, zachovanie a najmä trvalý rast životných síl rastlín a pôdy, na ktorej rastú.

Biodynamika vo vinici a v pivniciach

Pre všetky úlohy vyžadované vo vinici a pri výrobe vín, biodynamika zohľadňuje konštelácie planét s cieľom maximalizovať účinnosť. Každá aktivita v Domaine Roche-Audran je synchronizovaná s mesačným kalendárom, ktorý je špecifický pre každý ročník. Tento kalendár nám umožňuje určiť, ktoré dni sú najpriaznivejšie pre kvety, pre listy, pre ovocie a pre korene.

Okrem toho pravidelne aplikujeme špeciálne biodynamické ošetrenia na báze minerálov, rastlín (rašelina, púpava, žihľava …) a kravského hnoja. Tieto ošetrenia postrekom stimulujú úrodnosť a životnosť pôdy, rast rastlín a jeho odolnosť voči chorobám.

Biodiverzita v Domaine Roche-Audran

Rozmanitosť odráža zdravie krajiny: bohatá prírodná miestna vegetácia a rozmanitosť flóry dávajú našim vínam špecifickú povahu a aromatickú zložitosť.
Pestovanie olivovníkov a levandule, produkcia medu a pasenie našich vlastných koní v zimných mesiacoch poskytujú dodatočnú energiu a prispievajú k harmónii nášho ekosystému. Zvieratá sú považované za našich partnerov.

Jedno vinárstvo, 3 terroire (3 identity)
1. Buisson
2. Châteauneuf-du-Pape.
3. Visan

Buisson – Côtes du Rhône

Domaine Roche – Audran Buisson

Tento rodinný vinohrad sa nachádza na severnom svahu Rasteau a Cairanne v nadmorskej výške od 180 do 250 metrov, so severovýchodnou / severozápadnou orientáciou. Terroir vďačí za svoju existenciu treťohôr a štvrtohôr v období pred 23,5 milióna do 80 000 rokov, kedy sa vytvorili Alpy.

Tieto veľmi komplexné pôdy pozostávajú z hliny a vápencovej zeminy pokryté morskými okrúhlymi kamienkami naplaveninovými nánosmi. Prírodná vegetácia, ktorá prispieva k aromatickej zložitosti hrozna a teda vína, zahŕňa mnoho druhov – borovice Aleppo, biely dub, krušpány, rozmarín, tymián …

Rozloha a zloženie: 16,60 hektárov:
• 15 hektárov Grenache, Mourvèdre, Syrah a Carignan, 50 – 100 ročné vinice, výroba červeného César a červeného Côtes du Rhône
• 1.60 hektára Grenache Blanc, Viognier a Clairette vysadených v roku 1982 , výroba biely César a biely Côtes du Rhône. Nové parcely vysadené v roku 2012 – Grenache Blanc, Viognier a Bourboulenc – rozšíria našu ponuku bieleho vína i keď stále v malej produkcií.

Domaine Roche – Audran Châteauneuf-du-Pape
Châteauneuf-du-Pape

Zloženie pôdy pochádza z obdobia Miocénu. Skladá sa z mokrého piesku pokrytého okruhliakmi pochádzajúcich z rieky Rhône.

Vinice tvoria 0,33 hektára Grenache vysadeného v roku 1962 a nachádza sa pozdĺž zámku Rayas na východnej strane apelácie.

Visan

Táto vinica, ktorá pôvodne patrila mojej babičke, sa nachádza západne od obce Visan, v nadmorskej výške 140 metrov v srdsci garrigue. (pozn. garrigue predstavuje nízku vegetáciu na vápencových kopcoch pobrežia Stredozemného mora s množstvom voňavých rastlín, napr. jalovec, tymian, rozmarín a levanduľa)
Pôdy pochádzajú z nánosových terás Würmiánskeho obdobia (posledná, štvrtá doba ľadová) v období štvrťohôr pred 80 000 rokmi.

Domaine Roche – Audran Visan

Je veľmi suchý a skladá sa z viac ako 60% kameňov. Na tomto ílovo-vápencovo-pieskovom terroir sme vysadili Grenache na pôde s červeno-hnedým sfarbením a Syrah na tmavohnedých pôdach. Vinice sú obklopené prírodnou vegetáciou vrátane dubov, klematis, hlohov, tymian, …

Rozloha a zloženie: 7,3 hektára: Grenache, Syrah a Mourvèdre vysadených 1952 až 1960

Čisté vína … čo najbližšie k prírode …

Cieľom vinárstva Domaine Roche-Audran je vyrábať vína s rovnováhou blížiacej sa dokonalosti, čo prináša maximálny úžitok z charakteru a zložitosti týchto skvelých terroirov.

Naša práca v biodynamike vytvára prirodzenú rovnováhu vo vinohradoch, ktorá sa prirodzene odráža aj v našich vínach. Vyjadruje bohatosť pôdy a umožňuje plnú chuť ovocia.

Všetka práca vo vinohrade, zber, stáčanie a fľaškovanie, sledujú kozmické rytmy, aby sa vytvorili vína, ktoré sú čo najbližšie k prírode. Biele hrozno je zberané ručne, triedené a chladené pred lisovaním, aby sa zachovali arómy a minerálnosť terroiru.
Dodržiavame tradície vinifikácie a dozrievania každej parcely zvlášť, aby ich jednotlivé znaky boli vyjadrené vo vínach. Lokálne prítomné kvasinky prispievajú arómami terroiru počas alkoholového kvasenia.

Ochutnávka prebieha počas celého procesu každý deň, aby sa výsledkom bolo vína, ktoré je vyvážené a komplexné.

Nepoužívajú sa žiadne chemické prísady. Len síra sa používa – s mierou – s výnimkou našej cuvée “Nature”, ktorá nemá žiadnu pridanú síru!

Dôslednosť k naším vinohradom a k vínam je výsledkom nášho záväzku k biodynamickým zásadám a našej láske a úcty k našej vinici.
Všetky naše vína majú harmonizujúcu chuť ovocia, sú bohaté, jemné a elegantné. Chuť je prirodzene dlhotrvajúca, či už pri mladých, ovocných vínach ale aj pri grandes cuvées.

Medzi najlepšie ročníky patria : 2018, 2015, 2014 (!!) a najhorší ročník bol 2013.