Akadémia vína Food Pairing

Syrah

grapes-5583216_1920

Syrah, tiež známy ako Shiraz, je populárna odroda červeného vína. Pôvodom sa mylne udáva Francúzsko. Prvé zmienky o Syrahu pochádzaju z Perzie z mesta Shiraz, hlavného mesta provincie Fars v Iráne, z doby asi 600 rokov pred našim letopočtom. Dnes sa Syrah vysádza po celom svete.

Niektoré vlastnosti zostávajú rovnaké aj napriek rôznym podmienkam, no v závislosti od podnebia, pôdy a regionálneho štýlu sa niektoré charakteristiky menia.

Syrah je typicky odvážny a plný, s aromatickými dymovými tónmi, cítime výrazné čierne ovocie a korenie. Môže byť jemné a ovocné, alebo plné a trieslové.

Aký je rozdiel medzi Syrah a Shiraz? Odkiaľ pochádzajú?

Technicky sú Syrah a Shiraz tá istá odroda hrozna. Rozdiel medzi nimi vyplýva z regionálnych rozdielov. Vinári, ktorí pracujú v pestovateľských oblastiach s chladnejším podnebím, v Starom aj Novom svete, zvyknú svoje vína nazývať Syrah.

Príkladom Starého sveta a chladnejšieho podnebia je údolie Rhôny vo Francúzsku. V Novom svete, napríklad Kalifornia, Austrália a časti Čile sa vína nazývajú tiež Syrah, pretože napodobňujú chudšie, pikantnejšie štýly francúzskych klasík starého sveta. Shiraz má tendenciu pochádzať z teplejšieho pestovateľského podnebia, napríklad z juhoaustrálskych regiónov.

Aká je farba Syrahu?

Syrah má hlboký rubínovo-červený až fialový odtieň, pretože sa vyrába z hrozna s červenou šupkou. Keď sú vína mladé, môžu byť nepriehľadné a atramentovej farby. Farba je vo všeobecnosti tmavšia ako Cabernet Sauvignon.

Farba sa môže časom meniť, pretože môže stratiť pigmentáciu a koncentráciu, pričom nadobudne granátové tóny. Hoci to nie je bežné, Syrah možno použiť na výrobu ružových vín.

Koľko alkoholu má fľaša Syrah/Shiraz?

Hladina alkoholu v Syrah/Shiraz závisí od toho, kde sa pestuje a od počasia počas roka, kedy bola zozbieraná. Chladnejšie regióny majú nižší alkohol, rovnako ako vlhké a studené ročníky. Teplejšie oblasti alebo suché a horúce ročníky zvýšia hladinu alkoholu. Syrah z chladnejších oblastí ako Francúzsko alebo chladnejšie ročníky majú často 13 – 14 % objemu alkoholu, ale môžu sa priblížiť k 14,5 – 15,5 % pri pestovaní v teplejšom podnebí alebo teplejšom ročníku, ako je typické v Južnej Austrálii.

Koľko kalórií má Syrah?

Syrah je zvyčajne suchý. Samozrejme, víno s nízkym alebo žiadnym cukrom sa nerovná vínu bez kalórií. Alkohol má kalórie. Obyčajne deci vína tejto odrody má približne 80 kalórií alebo 625 kalórií v 750 ml fľaši. Vína s väčším množstvom alkoholu, ako je Shiraz, majú viac kalórií na pohár, približne 110 kalórií pri 15% alkoholu.

Ako mám podávať Syrah?

Ako všetky červené, aj Syrah má ideálny teplotný rozsah. Kvôli vyšším hladinám alkoholu v Syrah/Shiraz (13–15,5 %) by vína mali mať vždy mierne chladné, inak bude alkohol chutiť horko a v chuti trochu mdlé. Ak by sme víno však podávali príliš studené, vône a chute by boli tlmené. Ideálny teplotný rozsah na podávanie Syrah/Shiraz je 15-18°C, čo sa dá dosiahnuť 15 minútami v chladničke. Ak nedopijete fľašu Syrah, vymeňte korok a vložte ho späť do chladničky. Vône a chute vydržia čerstvé dva až tri dni. Potom víno začne oxidovať.

Aké jedlá sa najlepšie hodia k Syrahu?

Syrah z chladnejších oblastí, napríklad z Francúzska, má sviežu kyslosť, mierne taníny, v chuti červené a čierne ovocie a zemitú, miestami až údenú chuť. K týmto vínam sa hodia jedlá z diviny, kačky, húb, vhodné k dusenému mäsu, teľaciemu mäsu a cestovinám s ragú. Shiraz je zrelší a ovocný. a skvele sa hodí k neformálnym jedlám, ako sú hamburgery a grilované rebierka. Sýtejšie, plnšie štýly s vyšším obsahom alkoholu sa hodia s grilovaným hovädzím, jahňacím a iným pečeným alebo duseným mäsom. Ako pri každom párovaní, snažte sa zladiť intenzitu chuti vína s intenzitou chuti jedla.

Zdieľajte článok!