Pestovanie
Pinot Noir je čierna odroda hrozna s tenkou šupkou. Na vypestovanie kvalitného hrozna sa vyžaduje chladné až mierne podnebie. Ak sú pestovateľské podmienky príliš teplé , hrozno môže stratiť svoju sviežu ovocnú chuť a bude chutiť mdlo. Pinot Noir je náchylný na hnilobu a choroby. V zlých ročníkoch môže byť veľmi náročné vyrobiť čo i len malé množstvo tejto burgundskej odrody.
Víno
Víno z odrody Pinot Noir má zvyčajne bledú až strednú farbu. V chuti má vysokú aciditu s nízkymi až strednými tanínmi. Má príchuť červeného ovocia, akými sú napríklad jahoda, malina a čerešňa. V závislosti od vyzretosti, víno môže byť rôzneho charakteru – od sviežeho až po stredne plné s vyzretým s červeným ovocím. Pre svoju lákavú, niekedy zemitú vôňu a jemnú, okrúhlu, hodvábnu textúru sa nazýva najzmyselnejšie z vín. Mnoho Pinot noir v porovnaní s Cabernet Sauvignon a Merlot má ľahšie telo a je to skvelá voľba pre párovanie s jedlom.
Šťava z odrody hrozna Pinot noir je bezfarebná. Počas macerácie a fermentácie v nádobách farbivo obsiahnuté v šupke bobúľ hrozna dodáva vínu červený odtieň. V závislosti od dĺžky macerácie získava víno farbu. Pinot Noir vnáša do vína štruktúru, silu, plné telo, robustný charakter a prináša arómy červeného ovocia.
Pinot Noir sa najčastejšie vyrába ako jednoodrodové víno, s výnimkou šumivých vín, ako je šampanské. Často dozrieva v dube, ale výrazné chute z malých nových dubových sudov ľahko prebijú jemné chute Pinot Noir . Často sa používajú staršie a/alebo väčšie sudy, pretože dodávajú menej výrazných chutí. Pinot Noirs majú často jemné arómy pochádzajúce z dubu (vanilka, klinčeky, dym), ktoré sú vyvážené ovocnými tónmi. Väčšina Pinot Noir je určená na konzumáciu, kým je víno mladé a ovocné. Avšak vzhľadom na vysoký potenciál vyzrievania vín pinot noir, niektoré príklady môžu vo fľaši vyvinúť komplexné terciárne chute (vône lesa a húb) a môže trvať niekoľko rokov, kým sa prejaví ich plný potenciál.
Pinot Noir a Champagne
Pinot Noir je najrozšírenejšia odroda viniča v Champagne, ktorej výsadba pokrýva 38 % oblasti. Napriek nízkej úrodnosti sa mu darí v chladných, kriedových pôdach a dominuje v regiónoch pohoria Reims a Aube (ako aj Côte des Bar). Je jedným z dvoch čiernych odrôd hrozna v rámci apelácie Champagne, ktoré sa používa v šampanskom Blanc de Noir – v doslovnom preklade „Biele z čiernych“ (pozn. okrem odrody Pinot Noir to môže byť ešte Pinot Meunier). Pinot Noir sa používa v mnohých zmesiach šampanského resp. cuveé. Blanc de noirs je 100% biele champagne z čiernych odrôd a nie je také bežné ako Blanc de Blancs.
Fakty o hrozne Pinot Noir
- Hrozno Pinot Noir dozrieva najskôr
- A najvyšší obsah cukru
- Najlepšie situované vinohrady pre Pinot Noir sú na južnú alebo juhozápadnú stranu
Zdieľajte článok!