Akadémia vína

Franciacorta

franciacorta-tipologie

Talianske šumivé víno pripomínajúce Champagne. Náhoda? Ani nie. Na jeho výrobu sa používajú totožné odrody (Chardonnay, Pinot Nero/Noir a Pinot Bianco/Blanc) a obe sú vyrábané rovnakou metódou, tzv. méthode traditionelle. Je tam však (ne)jeden veľký rozdiel – LOKALITA.

Oblasť Franciacorty sa nachádza na severe Talianska v regióne Lombardia (v provincií Brescia) a má štatút DOCG. Okrem troch spomínaných odrôd sa pri nej môže používať aj dávno zabudnutá odroda Erbamat.

Vyrába sa tradičnou metódou z hrozna dopestovaného v rámci územia Franciacorta. ktoré má relatívne kopcovitý terén. Na severe oblasť Franciacorta ohraničuje južný breh jazera Iseo a na juh pokračuje až ku mestu Brescia.

Status DOC mu bol udelený v roku 1967, označenie vtedy zahŕňalo aj červené a biele tiché vína. Od roku 1995 sa klasifikácia DOCG vzťahuje výlučne na šumivé vína z tejto oblasti. Oblasť združuje 122 vinárstiev, pričom vinice DOCG majú rozlohu 2 200 hektárov.

Podnebie regiónu možno definovať ako „predalpské“, je však zároveň kontinentálne* a stredomorské. Má dva zmierňujúce faktory: jazero Iseo na severe (vďaka nemu zostáva priemerná teplota počas vegetačného obdobia pomerne stabilná) a kopec Orfano na juhu. Vo vegetačnom období viniča (apríl až október) sú priemerné zrážky 500 – 600 mm, čo sú približne dve tretiny ročného úhrnu.

*Kontinentálne podnebie sa vyznačuje veľkými rozdielmi teplôt vzduchu v priebehu dňa aj roka a nízkymi úhrnmi zrážok.

Neustále sa rozvíjajúce vinohradníctvo

Model výroby vína Franciacorta sa neustále vyvíja. Pomalé a postupné zmeny rešpektujú poľnohospodárske cykly, no vždy s ohľadom na pokrok. Štúdium a výskumy ukazujú, že Franciacorta je schopná experimentovať a prijíma špičkové stratégie do jej už existujúceho technického know-how, čo vedie k rýchlejšiemu vývoju v oblasti výroby vína a poľnohospodárskych techník.

Franciacorta nie je len názov oblasti, ale aj dodržiavanie prísnych pravidiel a vysokých štandardov navrhnutých tak, aby plne certifikovali jeho kvalitu.

Pod záštitou Konzorcia Franciacorta sa nepretržite vykonávajú ochranné a propagačné činnosti v Taliansku a na celom svete a taktiež sa diskutuje o neustále zlepšujúcich sa procesoch. Vínna cesta Strada del Franciacorta podporuje a rozvíja turistický potenciál oblasti a ponúka krásne trasy cez väčšie i menej známe zástavky.


Dozáž, Kategórie cukornatosti

Rôzne druhy Franciacorty obsahujú rôzne množstvá expedičného likéru po degoržovaní, a preto obsahujú rôzne cukornatosti:

NázovCukornatosťCharakteristikaPárovanie
Pas Dosédo 3 g/l cukruNajsuchšia Franciacorta 
Extra Brutdo 6 g/l cukruVeľmi suché 
Brutdo 12 g/l cukruSuché, ale o niečo zaoblenejšie ako Extra Brut. Je to nepochybne najuniverzálnejšia Franciacorta 
Extra Dry12-17 g/l cukruZaoblená chuťHodí sa k širokej škále jedál
Sec or Dry17-32 g/l cukruJemne sladká 
Demi-sec32-50 g/l cukrusladká chuť v dôsledku veľmi vysokej hladiny cukruHodí sa k sladkým pokrmom

Odrody hrozna Franciacorta

Povolené odrody pre Franciacortu sú Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Nero a Erbamat. Franciacorta je známa svojou celkovou aromatickou neutralitou.

Chardonnay

Chardonnay, veľmi cenená odroda s bielou šupkou, sa vo Franciacorte pestuje už niekoľko desaťročí a v súčasnosti pokrýva viac ako 3/4 celkovej plochy.

Víno vyrobené z tejto odrody hrozna má intenzívnu a komplexnú vôňu s odrodovými tónmi ovocia a kvetov, dobrú štruktúru a príjemnú sviežosť.

Chardonnay sa používa najmä pri výrobe základného vína Franciacorta DOCG a len v menšej miere pri výrobe tichého vína Curtefranca Bianco.

Pinot Nero

Pinot Nero je druhým najrozšírenejším viničom vo Franciacorte a zaberá asi 17 % celkovej plochy. Pinot Nero bol vždy základnou súčasťou panorámy vinohradov Franciacorta, nachádzajúcich sa v najvyššej nadmorskej výške na nerovných viniciach, ktorých úrodnosť je obmedzená.

Pinot Nero sa používa predovšetkým vo Franciacorta Millesimato a Riserva, ktorým dodáva štruktúru a dlhovekosť a je tiež nevyhnutný pre cuvée Franciacorta rosé, v ktorých musí tvoriť 35% objemu.

Pinot Bianco

Pinot Bianco je tretia odroda hrozna Franciacorta. Je francúzskeho pôvodu a patrí do veľkej rodiny Pinotov. V súčasnosti však zaberá len 3 % celkovej plochy pôdy, je veľmi dôležitý pre cuvée (môže tvoriť maximálne 50 % objemu).

Erbamat

Erbamat je historická biela odroda pochádzajúca z provincie Brescia, ktorá bola dávno zabudnutá, no zmienky o nej boli v tejto oblasti už v 16. storočí.

Erbamat je neskorá odroda, ktorá dosahuje plné dozrievanie viac ako mesiac po Chardonnay a Pinotoch, s vysokou kyslosťou. Prispieva pikantným tónom k základným vínam bez prenikavej vôni. Erbamat je možné použiť na začiatok maximálne do 10 % objemu pre všetky typy Franciacorty s výnimkou Satènu, aby bolo možné postupne otestovať jeho potenciál a posúdiť, či by sa mal jeho podiel v budúcnosti zvyšovať.

Táto odroda bola zaradená do nariadení o produkcii* Franciacorta z dvoch hlavných dôvodov:

  1. Túžba po väčšej identite produktu a diverzifikácia na základe sily hlbšieho spojenia s oblasťou
  2. Potreba zmierniť účinky zmeny klímy na skoré dozrievanie odrôd Chardonnay a Pinotov.

*Šiesty dodatok k výrobným predpisom


Typy Franciacorty

  1. Franciacorta
  2. Franciacorta Satèn
  3. Franciacorta Rosé
  4. Franciacorta Millesimato
  5. Franciacorta Riserva
 Odrody hroznaCharakteristikaDozáž
FranciacortaChardonnay a/alebo Pinot Nero, Pinot Bianco povolené maximálne do 50 % a Erbamat do 10 %.Druhé kvasenie vo fľaši minimálne 18 mesiacov a zrenie na kaloch. Tlak vo fľaši od 5 do 6 atmosfér.  Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec / Dry, Demi-Sec
Franciacorta Satèn  Chardonnay (primárne) a Pinot Blanc maximálne 50 %Zaoblená chuť vyplývajúca zo starostlivo vybraných základných vín a nižšieho tlaku vo fľaši, maximálne 5 atmosfér. Minimálna doba zrenia na kaloch je 24 mesiacov.Brut
Franciacorta Rosé  Chardonnay (max. 65 %), Pinot Nero (min. 35 %), Pinot Bianco (max. 50 %), Erbamat (max. 10 %).  Hrozno Pinot Nero kvasí v kontakte so šupkami tak dlho, aby víno získalo požadovanú intenzitu farby. Vyrába sa zo základného vína Pinot Nero ako ružové alebo červené víno alebo ako zmes so základnými vínami Chardonnay a/alebo Pinot Bianco. Minimálna doba zrenia na kaloch je 24 mesiacov.Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec o Dry, Demi-Sec
Franciacorta Millesimato   Najmenej 85 % vína musí pochádzať z jedného ročníka. Millesimato sa vyrába len vo zvlášť dobrých ročníkoch a s dlhším zrením na kaloch ako v zmesiach (nie jeden ročník Franciacortas). Na kaloch musí stráviť najmenej 30 mesiacov.Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, s výnimkou Satèn Millesimato, pre ktoré sa vyrába iba Brut.
Franciacorta Riserva   Franciacorta Riserva sú vína z jedného ročníka mimoriadne vysokej kvality, ktorých arómy a chute sú najlepšie z Franciacorty a musia stráviť niekoľko rokov na kaloch. Predpisy vyžadujú, aby na kaloch strávila najmenej 60 mesiacov.Pas Dosé, Extra Brut, s výnimkou Satèn Riserva, pre ktorú sa vyrába iba Brut

Franciacorta

Slamovo žltá farba so zlatými odleskami. Jemné, dlhotrvajúce perlenie, buket charakteristický pre fermentáciu vo fľaši, aróma čerstvo upečeného chleba a droždia obohatená o jemné citrusy, sušené ovocie a orechové tóny, ako sú mandle, lieskové orechy a tiež sušené figy. Lahodné, jemné a aromatické.

Franciacorta Satèn

Skutočne jemné a dlhotrvajúce perlenie, môžeme to definovať takmer ako krémové. Slamovo žltá farba, niekedy intenzívna a so zelenkavými odleskami. Jemná, ale výrazná vôňa zrelého ovocia sprevádzaná jemným bielym kvetom a arómou sušeného ovocia a orechov, ako sú mandle a lieskové orechy, niekedy cítime až pražené tóny. Príjemne pikantné, ale najmä svojou guľatosťou vytvára veľmi vyvážený a hodvábny dojem.

 Franciacorta Rosé

Pinot Nero vytvára plnú Franciacortu s obzvlášť živou vôňou charakteristickou pre túto odrodu.

Výrazné vône lesných jahôd a ruží s praženými tónmi. Živé a celkovo dlhé v ústach s intenzívnou chuťou červeného ovocia. Dobre vyvážené perlenie vytvára čistú a dlhotrvajúcu dochuť.

Franciacorta Millesimato

V prípade Millesimato nemôžeme zovšeobecniť charakteristiku, keďže rôzne ročníky Franciacorty majú rôzne arómy a chute dané počasím konkrétneho ročníka a tým aj kvalitu hrozna.

Franciacorta Riserva

Komplexné, vyvinuté tóny charakteristické pre dlhé dozrievanie vo fľaši.


Udržateľnosť a biodiverzita

Pôda je dôležitou rezervoárom[VS1]  biodiverzity. Ich hlavnou zásadou je environmentálna udržateľnosť. Znižovanie toho, čo dávame do pôdy, je pri výrobe vína Franciacorta nevyhnutnosťou, spolu s výberom ekologicky udržateľných materiálov a, ak je to možné, aj obnoviteľných zdrojov energie. Spadá pod to celý rad praktických krokov, ako napríklad obmedzovanie na minimum prechodu strojov cez vinič, podpora zvyšovania organických látok v pôde a štúdium biodiverzity. Takmer všetci výrobcovia prijali poľnohospodárske postupy, ktoré umožňujú znížiť vplyv poľnohospodárstva, ako aj používanie hnojív.

V neposlednom rade, v súčasnosti s viac ako 66 % viníc, ktoré sa radia medzi ekologické (vrátane certifikovaných a prebiehajúcich certifikácií), je Franciacorta jednou z popredných apelácií na svete, pokiaľ ide o podiel ekologického vinohradníctva.

Konzorcium Franciacorta už viac ako 10 rokov podporuje každý krok k udržateľnosti prostredníctvom mnohých aktivít a projektov. Napríklad:

  • Spoločné nariadenie pre trvalo udržateľné používanie prípravkov na ochranu plodín
  • Ita.Ca, prvý taliansky model merania uhlíkovej stopy
  • Udržateľná obrana proti škodcom vo Franciacorte a iné


Zdieľajte článok!

Click outside to hide the comparison bar
Compare