Chianti je vnútrozemský a najväčší región Toskánska, ktorý má jednu z najkomplikovanejších hierarchií podoblastí. Dve najznámejšie oblasti sú Chianti DOCG a Chianti Classico DOCG. Vína produkované v týchto oblastiach sú vyrobené najmä z odrody Sangiovese, ktorá tvorí takmer dve tretiny viníc.
Chianti DOCG
Víno z Chianti sa vyrába mimo historickej oblasti a zahŕňa približne 3 000 vinárstiev. Rozprestiera sa na území 15.500 hektárov (Florencia, Siena, Arezzo, Pisa, Pistoia a Prato) a produkuje približne jeden milión fliaš vína ročne. Viniče sú vysadené vo výške 200 – 400 m.n.m. na slieňovo-vápencových a piesočnatých pôdach.
Na to, aby sa víno nazývalo Chianti D.O.C.G.:
- musí obsahovať odrodu Sangiovese minimálne 70%
- ostatné červené natívne odrody (Canaiola, Colorino, Ciliegiolo a Mammolo) nesmú prekročiť 30%
- nepôvodné odrody (Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon) nesmú presiahnuť 15%
- a neposledne, biele odrody hrozna (Trebbiano Toscano a Malvasia Bianca lunga del Chianti) nesmú prekročiť 10%.
1 | Chianti D.O.C.G. Annata | „Annata“ znamená v taliančine „rok“. Vína Annata tak môžu vinári uviesť na trh až v marci po zbere z predchádzajúceho roka. Zvyčajne dozrieva v betóne alebo nehrdzavejúcej oceli, niektoré podzóny ako Chianti Rufina a Chianti Colli Fiorentini vyžadujú dozrievanie v dreve. |
2 | Chianti Superiore D.O.C.G. | Vína vyžadujú nižšie výnosy na hektár, vyšší obsah alkoholu a minimálne 12 mesiacov zrenia. |
3 | Chianti D.O.C.G. Riserva | Dôkladná selekcia hrozna, dlhšia fermentácia, hlbšia macerácia a minimálne 24-mesačné zrenie v dubových sudoch dodávajú hĺbku a komplexnosť. |
4 | Vin Santo del Chianti D.O.C. | Sladké víno tradične podávané s cantucci alebo aromatickými syrmi. Vyrába sa z bielych odrôd viniča Trebbiano a Malvasia. Hrozno sa vešia a suší na strešných trámoch. Po vylisovaní víno dozrieva minimálne tri roky v malých dubových sudoch. |
Chianti Classico DOCG
Víno z Chianti Classico DOCG sa vyrába v historickej štvrti v rámci regiónu Chianti. Rozprestiera sa na území 7.140 hektárov. Viniče sú vysadené vo vyšších polohách až do výšky 655 m.n.m. na drobivých, slienitých „galestro“ pôdach a tiež na tvrdých, ílovito-vápencových pôdach.
Zákony sú o čosi prísnejšie ako pri Chianti DOCG. Znak Čierneho kohúta na hrdle fľaše alebo na etikete sa používa od roku 2005.
Na to, aby sa víno nazývalo Chianti Classico D.O.C.G.:
- musí obsahovať odrodu Sangiovese minimálne 80%
- Zvyšných 20 % musí pochádzať z pôvodných alebo medzinárodných odrôd
- Medzi pôvodné hrozno patrí Foglia Tonda, Malvasia Nera a Pugnitello
- Schválené medzinárodné odrody sú Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah
- Od roku 2006 Chianti Classico D.O.C.G. zakazuje používanie bieleho hrozna
1 | Chianti Classico D.O.C.G.. Annata | Sú určené na skoré pitie a musia vyzrieť minimálne 12 mesiacov. |
2 | Chianti Classico D.O.C.G. Riserva | Musia vyzrieť najmenej 24 mesiacov, 3 vo fľaši. |
3 | Chianti Classico D.O.C.G. Gran Selezione | Vína musia pochádzať z jedného viniča alebo prémiového hrozna. Vyzrievanie si vyžaduje 30 mesiacov v sude a 3 vo fľaši. |
Najlepšou metódou na odlíšenie vína Chianti Classico od vína Chianti je znak čierneho kohúta na hrdle fľaše alebo na etikete.