Akadémia vína

„To bol dobrý ročník!“ Ale čo to znamená a čo ho ovplyvňuje?

41540503_146368936305279_1950165196898816357_n-1

„2019.. To bol dobrý ročník!“ Ale čo to znamená a čo ho ovplyvňuje? Kedy sa hovorí o zlom ročníku?  A môžeme to takto zovšeobecniť pre všetky oblasti?

Ak hovoríme o ročníku, myslíme tým rok, kedy sa hrozno zbieralo. Jeho kvalitu a kvantitu ovplyvňuje najmä počasie a to takmer počas celého roka počnúc pučaním viniča, cez kvitnutie a dozrievanie hrozna až po jeho zber (aj tento konkrétny deň je veľmi dôležitý!).

Nedá sa zovšeobecniť na všetky oblasti, či daný ročník pre víno je dobrý alebo zlý , pretože počasie sa v rôznych oblastiach líši. Napríklad aj Francúzsko vieme rozdeliť do troch klimatických oblastí – oceánske (západ), kontinentálne (severovýchod) a stredozemné podnebie (juhovýchod).

Veľké riziká počasia a tým predpoveď zlého ročníka sú mráz, sucho, silné dažde, horúčavy a krupobitie.

–          Mráz v zime ničí vínny ker a na jar ohrozuje úrodu
–          Sucho spôsobuje spálenie úrody
–          Silné dažde v čase kvitnutia spôsobujú nízku úrodu a v čase zberu majú za následok hnitie hrozna
–          Kvôli horúčavám môže byť víno s vysokým obsahom alkoholu a nízkym obsahom aromatických látok (ideálne sú teplé dni a chladné noci)
–          Krupobitie je nebezpečné pre puká, listy a aj hrozno samotné

O dobrom (niekedy až výnimočnom) ročníku hovoríme, keď:
–          Cukornatosť a kyselinky v dužine hrozna sú vyvážené
–          Hrozno má vyzreté chute
–          Šupka hrozna má poddajné triesloviny (najprv sú však horké a trpké)

Vďaka takémuto hroznu môže mať víno vybalansovaný alkohol, príjemné vône a triesloviny.

Zdieľajte článok!

Click outside to hide the comparison bar
Compare