„2019.. To bol dobrý ročník!“ Ale čo to znamená a čo ho ovplyvňuje? Kedy sa hovorí o zlom ročníku? A môžeme to takto zovšeobecniť pre všetky oblasti?
Ak hovoríme o ročníku, myslíme tým rok, kedy sa hrozno zbieralo. Jeho kvalitu a kvantitu ovplyvňuje najmä počasie a to takmer počas celého roka počnúc pučaním viniča, cez kvitnutie a dozrievanie hrozna až po jeho zber (aj tento konkrétny deň je veľmi dôležitý!).
Nedá sa zovšeobecniť na všetky oblasti, či daný ročník pre víno je dobrý alebo zlý , pretože počasie sa v rôznych oblastiach líši. Napríklad aj Francúzsko vieme rozdeliť do troch klimatických oblastí – oceánske (západ), kontinentálne (severovýchod) a stredozemné podnebie (juhovýchod).
Veľké riziká počasia a tým predpoveď zlého ročníka sú mráz, sucho, silné dažde, horúčavy a krupobitie.
– Mráz v zime ničí vínny ker a na jar ohrozuje úrodu
– Sucho spôsobuje spálenie úrody
– Silné dažde v čase kvitnutia spôsobujú nízku úrodu a v čase zberu majú za následok hnitie hrozna
– Kvôli horúčavám môže byť víno s vysokým obsahom alkoholu a nízkym obsahom aromatických látok (ideálne sú teplé dni a chladné noci)
– Krupobitie je nebezpečné pre puká, listy a aj hrozno samotné
O dobrom (niekedy až výnimočnom) ročníku hovoríme, keď:
– Cukornatosť a kyselinky v dužine hrozna sú vyvážené
– Hrozno má vyzreté chute
– Šupka hrozna má poddajné triesloviny (najprv sú však horké a trpké)
Vďaka takémuto hroznu môže mať víno vybalansovaný alkohol, príjemné vône a triesloviny.