Akadémia vína

Col Fondo

col fondo bresolin

Prosecco, resp. šumivé víno, ako sa vyrábalo do r. 1969, kedy bol prijatý zákon o oblasti Prosecco. Víno bez degorgementu (naturálne a nefiltrované), výlučne s korunkovým uzáverom. Kvasinky (lieviti) ostávajú vo fľaši s vínom v neustálom kontakte.

Veľmi svieže prosecco vo vôni s ovocno kvetinovými tónmi. V chuti s pomerne silným ovocným a limetovo citrusovým nádychom. Komplexné a dlhoveké, ktoré sa nebojí stárnutia… Korunkový uzáver zaručuje tesnosť a praktickosť a spolu s kvasinkami a absenciou cukru robí toto víno neuveriteľne dlhovekým, čo možno oceniť aj po 5-6 rokoch v komplexnosti a zrelosti. čo všetci členovia striktne združenia dodržujú.

Po 2-4 mesiacoch zrenia by bolo víno podľa zákona pripravené na konzumáciu, ale  rozhodnutie vinára ponechať ho vo fľaši aspoň do začiatku roka po fľaškovaní je zamerané na dosiahnutie väčšej rovnováhy, prekvapivej intenzity tvorenej elegantným primárnym tóny kombinované s evolučnou zložitosťou, ktorú kvasinky dávajú vínu.
Do fliaš sa plní výlučne od marca do júna nasledujúceho roku po zbere a uvádza sa na trh jeden rok po nafľašovaní. Musí obsahovať minimálne 70% odrody Glera a 30% ostané odrody (Perera, Bianchetta, Rabosso…). Obsah alkoholu je cca 11%, zásadne je Brut Nature.

Šumivé víno Col Fondo sa vyrába iba z vlastného hrozna (nie kupovaného)… Je vhodné ako aperitív, ale najmä k rôznym salámam. Ďaľším párovaním sú ustrice – či už surové alebo grilované. Fľaša Col Fonda by nemala chýbať na žiadnom stole. Je výpoveďou vinára o jeho terroir, o jeho viniči a o ňom samom. Spôsob pitia je individuálny. Zakalené alebo číre. Alebo polovica fľaše čírej a polovica fľaše zakalenej…

Združenie COL FONDO AGRICOLO  tvorí 17 vinárov, každý ročník má inú farbu korunkového uzáveru, aby bola ľahšia identifikácia ročníka (čo všetci členovia združenia striktne dodržujú).

Hlavným cieľom združenia COL FONDO AGICOLA je absolútna serióznosť všetkých členov. O vstupe nového člena rozhoduje externá degustačná komisia, v ktorej sú, okrem iných, aj zástupcovia organizácie SLOW FOOD, minimálne jeden Master of wine, …

Hlavným mottom združenia COL FONDO AGICOLA je – „Máme radi ruky…“ Máme radi tých, ktorí sa zašpinia, ktorí zabárajú svoje ruky do zeme, ktorí sa dotýkajú strapcov, ktorí strihajú vinič, gestikulujú, krájajú salámy a podávajú si ruky s inými…

Tento uzáver je považovaný za spoľahlivý, praktický a výrazný. Vinári postupom času uverili, že toto riešenie umožňuje zachovať pri živote všetky arómy a najmä pokračovanie v ich tradíciach. Výrobcovia veria v evolúciu, každý z nich verí vo svoj terroir a v seba samého. Nechcú vytvoriť uniformitu.

Projekt COL FONDO AGICOLA vzdáva hold kopcom Trevisa. Je o skutočnom a úpromnom víne. Je stelesnením toho, v čo jeho členovia veria…

Col fondo je v podste Sur Lie, Rustico, Sui Lieviti, na kaloch…

Zdieľajte článok!