Paella k najznámejších jedál španielskej kuchyne. Pôvodom je z okolia Valencie. My, nie Španieli, ho považujeme za španielske národné jedlo, ale Španieli ho takmer jednomyseľne považujú za pokrm z regiónu Valencia, ktoré sa nachádza na východnom pobreží Španielska.
Názov Paella pochádza z regionálneho jazyka Valencie a znamená „panvica“ – používa sa tradičná široká a zároveň plytká panvica a varí sa na otvorenom ohni. Paella v modernej podobe, ako ju poznáme teraz, sa datuje do polovice 19. storočia do vidieckej oblasti okolo lagúny Albufera (susediacej s mestom Valencia).
Paella valenciana, tradičná paella, pozostáva z guľatozrnnej ryže, zelených fazuliek, kurčaťa, králika, niekedy kačice, fazuliek garrofó (viac druhov) a prípadne slimákov. Sezónne sa môžu používať artičoky. Ako základ sa používa olivový olej a šafran a (niekedy) celé konáre rozmarínu.
Na fotke sme s Vojtom Artzom, ktorý pripravuje Paella mixta (zmiešaná paella) – kombinácia mäsa, morských plodov, zeleniny a fazule s tradičnou ryžou. Poznáme tiež Paella de marisco / Seafood paella – paella z morských plodov bez mäsa a vynecháva fazuľu a zelenú zeleninu.
A aké víno zvoliť k paelle? Nemusí to byť automaticky biele víno, možností je viac. Každopádne k rôznym druhom paelle odporúčame aj rôzne vína.
1. Paella valenciana
Ak je jej chuť veľmi výrazná, najlepšie je ju spárovať s mladým a ovocným červeným vínom (napr. odroda tempranillo), ktoré sa podáva pri nižšej teplote (nie však z chladničky). Milovníci bieleho vína by mali hľadať biele víno, ktoré je silné v chuti a dozrievalo v sudoch, ako je napríklad chardonnay alebo verdejo. Vhodné je tiež biele víno klasického štýlu Bordeaux.
Ak by však paella mala jemnejšiu chuť, doporučili by sme dobré rosé, ktoré má vyváženosť medzi sviežosťou a kyselinkami alebo by sme zvolili šumivé víno Cava.
2. Seafood paella
Paella z morských plodov si vzhľadom na svoje jemné arómy vyžaduje ľahké a svieže biele víno, ktoré nebude prevyšovať jej vône. Navrhujeme odrody sauvignon blanc alebo verdejo (nemali by dozrievať v sudoch). Tieto vína by sa mali podávať dobre vychladené pri teplote 5 až 8°C. Ďalšou zaujímavou možnosťou by bola kvalitná Cava.
3. Paella mixta
Pre túto paellu by sme navrhli svieže rosé alebo šumivé víno (ružové alebo biele), prípadne dobrú Cavu.