V jarných mesiacoch sa zvyšuje konzumácia ľahších pokrmov a tým aj ľahších vín. Ako si vybrať správne víno napríklad ku šalatom?
Kyslosť: Víno by malo byť o čosi kyslejšie ako šalát, aby nepôsobilo plytko a jednoducho. V tomto prípade sa vyhnite odrode Chardonnay aleboViognier, ak k šalátu nepodávate krémový dresing.
Vyváženie horkosti: Všeobecne má listová zelenina v sebe trochu horkosti. Mali by sme sa vyvarovať horkejším vínam akými sú drvivá väčšina červených. Ak máte šalát s mäsom, kľudne môžete siahnuť po ľahšom červenom s nižším obsahom tanínov.
„Zelené“ vína: K šalátom sú najvhodnejšie vína, ktoré majú „zelené“ chute, ako napríklad egreše a trávové tóny. Sú nimi napríklad Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner alebo menej známe Vinho Verde, Verdejo a Albariño
