Château Beynat

Château Beynat

Château Beynat existuje už takmer jedno storočie -vzniklo v roku 1917.

Nachádza sa v stále populárnejšej apelácii Castillon Côtes-de-Bordeaux a jeho 16ha vinohradov je šťastne situovaných na vápencovo-ílovitých/ piesočnatých pôdach na južne orientovaných svahoch nad riekou Dordogne. Vinice majú v priemere 35 – 45 rokov.

12 ha v meste Castillon
1 ha Bordeaux rosé
2 ha Bordeaux Blanc
1 ha Saint-Emilion

Štvrtá generácia vinárov – Nathalie Boyer a Alain Tourenne – pokračuje v rodinnej tradícii a v snahe o stále skvalitňovanie rodinného dedičstva a produkcie, ktorých rodina sa venuje vinárčeniu od roku 1640. Výsledkom je aj fakt, že po troch rokoch prechodu na bio hospodárenie, získalo vinárstvo certifikát Ecocert (od ročníka 2011).

Od roku 2015 sme biodynamickí.

Château Beynat vlastní aj 1ha viníc v susednom Saint-Emilione. Parcely sú tu mimoriadne vhodné na pestovanie Cabernetu Sauvignon a Franc – čím získavajú tieto vína na originalite v rámci apelácie, ktorá je zameraná zväčša na merlot. (Samozrejme, nie je to anomália – skôr dôsledné prispôsobenie sa pôdnym podmienkam – veľkú proporciu Cabernetov v AOC Saint Emilion má napríklad aj legendárne Ch Figeac (CS) a aj Ch Cheval Blanc (CF)). Zber je tu výlučne ručný.

TERROIR
„Poznám štyri veci, ktoré ovplyvňujú kvalitu vína a to výber odrôd hrozna, spôsob pestovania, vhodnosť pôdy a priaznivé počasie.“
Quiqueran of Arles, 1551

Toto je začiatok pojmu „TERROIR“. Táto citácia odráža našu túžbu rešpektovať a maximalizovať vyjadrenie našich pôd a typickosť našich odrôd, aby sme vám ponúkli tieto krásne vína.

S cieľom optimalizovať kvalitný potenciál našich terroirov sa naša pozornosť sústreďuje na:

1. Oranie – Nepoužívajú sa žiadne chemické pesticídy proti burine. Pôda pod viničom sa spracováva medzi radmi s rôznymi nástrojmi na obmedzenie trávnatého porastu.
2. Starostlivosť o vinice je veľmi dôležitá – Na jar vystrihujeme bočné výhonky, čo nám umožňuje regulovať počet vetiev. Robíme to výlučne ručne. V lete striháme tiež ručne, aby sa strapce „rozpadli“, aby sa zabránilo nahromadeniu hrozna a aby sa zaručilo optimálne slnečné žiarenie. Cieľom je získať 10 až 14 strapcov na vinični.
3. Ošetrenie – Ošetrenie sa uskutočňuje len modrou skalicou (zmes Bordeaux) proti plesni. Od roku 2015 sme biodynamickí. Táto kultúrna prax poukazuje na život pôdy, rastlín a vyrobeného vína. Cieľom je zvýšiť identitu nášho terroiru, harmóniu a rovnováhu našich vín.

OD HROZNA PO VÍNO
Po dlhej a náročnej práci vo vinohrade, ktorá je nepochybne rozhodujúcim faktorom, nasleduje výber dátumu zberu. Aby sme určili tento dátum, pravidelne ochutnávame všetky naše parcely: šupy, šťavu a jadierká.

– Biele odrody : niekoľko hodín macerácie. Získané šťavy sa vinifikujú v termoregulovaných sudoch od 18 ° C do 22 ° C. Po fermentácií je víno uskladnené 5 mesiacov pred plnením do fliaš

– Rosé : Hrozná sú odstopkované a potom sa vinifikujú za rovnakých podmienok ako biele odrody

– Červené: Triedenie je veľmi dôležité, používame 3 triediace stanice, medzi inými aj denzometrické triedenie, ktoré odstraňuje všetky jadierka, ktoré nemajú dostatočnú zrelosť. Bobule sa prepravujú v nádrži bez toho, aby boli popučené. Po niekoľkých dňoch macerácie sa alkoholické kvasenie začína len s miestnymi kvasinkami. Nasleduje pigeages (pozn.: proces rozpadu hrubej vrstvy kože, stoniek a jadierok, ktoré sa tvoria na hladine počas kvasenia červeného vína a následne ponorenie počas fermentácie, aby sa z hroznových tuhých látok extrahovala farba, triesloviny a arómy) aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. Po tejto fáze je macerácia dlhšia alebo kratšia v závislosti od vín a ročníkov. Všetky naše kade sú tepelne regulované a vinifikácia prebieha medzi 24° C a 26°C.

Sulfity: Naša koncepcia vinifikácie našich vín v organickej a biodynamickej oblasti nás vedie k veľmi miernemu používaniu síry. Niektoré cuvée sú teda bez síry:

Zvláštnosť našej pivnice: Plnenie do fliaš prebieha podľa lunárneho kalendára.

Zobrazuje sa všetkych 10 výsledkov