Champagne De Sousa

Champagne De Sousa

„Nestačí vlastniť vynikajúci vinohrad, musíte ho rešpektovať a dovoliť viniču priniesť na svet to najlepšie z pôdy, čo môže… A to je to, na čom naša rodina pracuje – dať Vám champagne, ktorá nielen sprevádza Vaše spomienky, ale ich aj vytvára…“ – Eric de Sousa

Všetko začalo už pred tromi generáciami. House of the Sousa je rodinný podnik, ktorý založili starí rodičia terajšieho majiteľa Erica de Sousa. Portugalský vojak Manuel de Sousa, ktorý prišiel do bojovať do Francúzska počas 1. Svetovej vojny sa po skončení vojny vrátil domov do Portugalska. Ekonomická situácia doma ho však donútila sa vrátiť späť do Francúzska spolu aj s manželkou a novorodeným synom. Krátko na to umiera. Syn Antoine sa oženil v r.1948 so Zoémie Bonville, dcérou majiteľa vinohradov v Avize (Cote des Blancs, južne od Épernay). Tu treba hľadať aj pôvod názvu rady champagne od Sousa.

Eric dnes so svojou ženou Michelle a tromi deťmi (Charlotte, Julie a Valentino) vlastnia 11 ha vinohradov na 42 parcelách. Eric je na čele vinárstva od r. 1986. Podľa mnohých odborníkov patrí Eric k TOP vinohradníkom v Champagne.

Dnešné vinohrady ležia v obciach s najvyššou klasifikáciou Grand Cru pre odrodu Chardonnay (Cote des Blancs – Avize, Oger, Cramant, Le Mesnil sur Oger) a tiež pre odrodu Pinot Noir (Montagne de Reims – Ay a Ambonnay)., 75% vinohradov je starších ako 45 rokov s hĺbkou koreňového systému 25 metrov, najstaršie sú z r. 1932 a sú orané výlučne koňmi… Špecialitou Erica je tiež zber úrody v čo najneskoršom termíne.

Oblasť Cote des Blancs profituje z juho/juhovýchodnej polohy, ideálnej pre maximum slnečnej expozície ale najmä z kriedovej kompozície pôdy, ktorá dáva chardonnay (70% výmery vinohradov, všetky v Grand Cru) dokonalú mineralitu, elegantnosť a rafinovanosť. Eric de Sousa začal celé desaťročie pripravovať svoje vinohrady na získanie BIO certifikátu, ktorý získal v r. 2010. Prestal používať pesticídy, herbicídy, chemické hnojivá a namiesto nich začal na ochranu viniča používať naturálne hnojivá (na rastlinnej báze). Dramaticky znížil aj hektárové výnosy. V roku 2013 získalo vinárstvo následne BIO –DYNAMIC certifikát. Ročná produkcia je cca 100.000 fliaš.

Le Figaro, 2009 – Eric De Sousa patrí k najikonickejším výrobcom v Champagne…

Andreas Larsson, najlepší somelier sveta 2007 – Dokonalosť teroir, oddanosť rodiny a neuveriteľný kvalitatívny pokrok robia z tohto champagne hviezdu. Každý detail v pestovaní hrozna a následnej vinifikácii a výrobe champagne mu dávajú nový rozmer. Práca rodiny De Sousa, to ako sú verní svojim myšlienkam, čo všetko sú ochotní urobiť pre kvalitu svojich produktov urobili na mňa nesmierny dojem…

Prestížne cuvée ( z rady Caudalies), pochádzajú z viac ako 50-ročných vinohradov a sú vinifikované v malých 225 litrových barikových sudoch. U neročníkových champagne (Cuvée des Caudalies, Grand Cru Blanc de Blancs) je víno mnohokrát blendované s rezervnými vínami až z r. 1995. Blendovanie je zamerané najmä na hĺbku a mohutnosť tela a prebieha už počas macerácie v sudoch. Víno sa pri prelievaní do fliaš nefiltruje a je k nemu pridávané minimálne množstvo SO2 a prírodné kvasinky. Ďalej zreje až 60 mesiacov vo vodorovnej polohe aby získalo na bohatosti, arómach a aby získalo tiež väčšiu komplexicitu. Ručne sa občas „pretrasie“ na premiešanie kvasiniek s vínom. Až potom dochádza k vlastnej remuláži. Iné cuvée majú v závislosti od pôvodu hrozna, odrody a charakteru pôdy inú vinifikáciu. Maximum zvyškového cukru je vo vinárstve De Sousa 7gr, tzn. tesne za hranicou extra brut. Vinárstvo väčšinu svojej produkcie (takmer 80%) exportuje a to najmä do Švajčiarska, Japonska a Holandska.



PÔDA
Vinič má korene nazývané “čapy”, ktoré siahajú do hĺbky 10 až 12 metrov na extrahovanie solí a stopových prvkov z kriedy. Keď je vinič zakorenený hlboko, chuť pôdy je silnejšia ako chuť viniča. Čím je koreň hlbší, tým je vzdialenejší od hnojív a tým je potrebnejšie, aby si výživné prvky bral z pôdy, ktorú extrahuje, čo zaručuje kvalitu hrozna.
AOC a Terroir: Champage, Vallee de la Marne, Cote des Blancs (región d’Epernay)
Geológia a typ pôdy: 100% krieda; hlina a krieda
Výroba: 70-75 000 fliaš DE SOUSA a 30 000 Zoémie DE SOUSA
Vytvorenie vinohradu: pred rokom 1890

KULTÚRA
Ručný zber: 100%
Dátum degoržácie : na zadnej etikete
Odrody: 60% Chardonnay – 30% Pinot Noir – 10% Pinot Meunier (70% Staré viniče)
Hnojivá: organické fertalizátory povolené nariadeniami ES
Priemerný vek viniča: minimálne 45 rokov. Štepenie: 41 B
Výnos na ha: podľa apelácie, približne 60 hektolitrov na hektár
Hustota výsadby: 8000 viničov na hektár
Ošetrenie antibotritídou: žiadne
Insekticídny postrek: len v prípade potreby

VINÁRSTVO
Chaptalizácia: keď je potrebné získať 11% obj (Chaptalization je proces pridávania cukru do nekvaseného hroznového muštu, aby sa po fermentácii zvýšil obsah alkoholu)
Regulačný systém: ponorená chladiaca špirála
Teplota kvasenia: 18 ° C
Nádoby: Oceľové sudy s povrchovou úpravou
Filtrovanie: najľahší možný Kiesulguhr
Vinár: Erick De Sousa
Enologický poradca: James Darsonvilles

Fermentačná miestnosť
Vinifikácia v oceľových sudoch zachováva podstatu pôdy. Podarilo sa nám zachovať jeden rok zásob pre cuvée. Od roku 1995 sa v prípade starých vínnych rév (starších ako 50 rokov) vinifikácia uskutočňuje v malých dubových sudoch.

Dozrievanie v pivnici
V kriedovej pivnici je teplota vždy 10° C. Víno dozrieva pomaly v tme a pri dokonalom tichu. V pivnici udržiavame 2,5 ročnú produkciu ako zásobu. Remuáž (striasanie) sa vykonáva ručne.

Nastavenie súkromia

    Funkčné Cookies

    Táto webstránka môže: Vykonávať základné funkcie webu. Získavať anonymizované štatistické údaje o používaní webstránky.

    Ostatné cookies

    Táto webstránka môže: Vykonávať základné funkcie webu. Získavať anonymizované štatistické údaje o používaní webstránky. Používať Facebook Pixel