Šumivé vína a champagne neodmysliteľne patria na oslavy a nemožno teraz nespomenúť oslavy Nového roka, ktorý sa k nám blíži nebezpečne rýchlo. Nielenže chutia vždy skvele, ale lahodia aj oku, keď bublinky stúpajú krištáľovo čírym mokom svetlej slamovej až zlatožltej alebo jemne ružovej až rubínovo-červenej farby a vytvára na okraji striebristú korunku. Ľahké a suché šumivé vína a champagne by Vám mali zanechať v ústach pocit sviežosti a mali by mať nenápadnú, sviežu vôňu hrušiek, jabĺk, citrusov a kvetov. Treba tiež poznamenať, že vôbec nemusíte zháňať slávne značky, aby ste sa dostali k výborným champagne alebo šumivým vínam.
Termín šampanské, teda champagne, je vyhradený pre šumivé vína vyrobené na vymedzenom území na severe Francúzska. Žiadne iné šumivé víno sa nesmie označovať ako šampanské. Žiaľ, z oblasti Champagne dnes pochádza len asi jedna z dvanástich fliaš šumivého vína. Iné časti sveta a iné oblasti Francúzska ponúkajú skvelé alternatívy – napríklad vynikajúce sú francúzske šumivé vína crémant, talianske Asti a španielska Cava.
Odrodové champagne sa vyrábajú predovšetkým zo Chardonnay. Zväčša sa však robia zo zmesí. Klasickou kupážou v šampanskom je Pinot meunier a Pinot noir (obe sú modré odrody) a Chardonnay. Každá z nich dáva jedinečnú chuť.
Všetko spočíva v perlení
Bublinky spôsobujúce perlenie šumivých vín sa vytvoria počas procesu, ktorý poznáme pod pojmom druhotné kvasenie. Pri tradičnej metóde (tá sa používa v Champagni alebo pri vínach označených métode traditionelle alebo méthode champenoise) druhotné kvasenie prebieha vo fľaši a špeciálny uzáver, ktorý sa neskôr zamení korkovým, zabraňuje unikaniu plynu. Novšími spôsobmi sú tanková metóda a sýtenie oxidom uhličitým. Pri tankovej metóde druhotné kvasenie prebieha v uzavretej nádobe. Tieto vína môžu byť dobré, no nebývajú také jemné ako vína vyrobené métode traditionelle. Pri sýtení oxidom uhličitým druhotné kvasenie chýba. Víno sa sýti oxidom uhličitým z tlakovej fľaše na plyn a bubliny sú následne veľké, rýchlo vyprchajú a víno nemá ktovieakú kvalitu.
V dobrom šumivom víne možno pozorovať úkaz nazývaný cheminée – retiazku bubliniek stúpajúcu odo dna do stredu povrchu tekutiny a bublinky sa potom vo vnútri pohára pohybujú do kruhu.
Podávanie
Šumivé víno chlaďte v chladničke približne 2 hodiny, aby dosiahlo teplotu asi 9°C (pri jednotlivých šumivých sa môže líšiť). Pri otváraní nenechajte zátku vystreliť, ale pridržte ju a otáčajte fľašu pod 45° uhlom – zátka by sa mala uvoľniť s tichým “zasyčaním”. Víno podávajte v pohároch tulipánového tvaru alebo vo “flaute”, aby bol prúd bubliniek vyšší. V žiadnom prípade nepoužívajte miskovité poháre. Šumivé vína sa veľmi dobre hodia k darom mora (najmä k ustriciam) a k ľahkým jedlám.
Champagne
V iných vinohradníckych regiónoch sa pozerajú na sceľovanie vina s nevoľou, preto sa najlepšie vina vyrábajú na území jednej usadlosti a len z jedného ročníka. V oblasti Champagne nemôže byt tento tradičný názor už kontrastnejší – klasické vina zo Champagne sú zmesou rôzneho hrozna pochádzajúceho z rozličných oblasti a zberov. Obmedzovaná produkcia oblasti Champagne, relatívne vysoká cena a mimoriadna reklama napomáhajú vytvárať obraz nenapodobiteľného nápoja. Dobré šampanské má takú kvalitu a exkluzívnu jemnosť, akú sa nepodarilo dosiahnuť žiadnemu šumivému vínu. Champagne sa exportuje do 190 krajín sveta. Každý rok navštívi oblasť Champagne cca 500 tisíc ľudí. Momentálne je k dispozícii 1,4 miliardy fliaš champagne!!! V oblasti Champagne pracuje 30.000 ľudí v trvalom pracovnom pomere a 120.000 sezónnych robotníkov
Odrody
Na území Champagne je povolených 7 odrôd, no 99,7% tvoria tri odrody :
1. Pinot Noir (38%) – je výnimočný arómami červeného ovocia, má silu a telo
2. Pinot Meunier (32%) – najkratší zrecí potenciál, intenzívnu ovocnosť a guľatosť a nie je povolený v Grand Cru
3. Chardonnay (30%) – dáva champagne rafinovanosť, v mladšom veku florálnosť, v neskoršom najmä minerálne tóny. Má najdlhší zrecí potenciál aj životnosť.
Odrody s takmer bezvýznamným zastúpením (spolu 0,3%) sú :
4. Pinot Gris
5. Pinot Blanc
6. Petit Meslier
7. biely Arbane
Do roku 1962 bola uznaná odroda aj Gamay. V Grand Cru sú povelené len Chardonnay a Pinot Noir.
Kategórie podľa zvyškového cukru
Brut Natur: do 3g/l (bez dosage – pridávania cukru do šumivého vína po odkalení)
Extra Brut: 3-6 g/l
Brut: 6-12 g/l
Extra Dry: 12-17 g/l
Sec: 17-32 g/l
Demi Sec: 32-50 g/l
Doux: více než 50g/l
5 Hlavných oblastí
V oblasti Champagne sa nachádza päť hlavných oblastí produkujúcich výrazne odlišné vína, ktoré po scelení v rôznych pomeroch poskytnú produkty mnohých, výrazne odlišných štýlov, Najlepším spôsobom, ako tieto miestne vplyvy oceniť, je vyhľadávanie producentov šampanského vína vyrábaného z jedného cru. Sú to: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Côte de Sézanne a vinohrady Aube.
Niektoré zaujímavosti Champagne
- 33.568 ha – celková rozloha viníc
- 365.000.000 – vyprodukovaných fliaš ročne
- 4.722 – počet producentov
- 14.000 – vinohradníkov
- 34.533.887 – export do Veľkej Británie
- 19.369.573 – export do USA
- 14.202.834 – export do Nemecka
- 100% – ručného zberu
- 92% – celkovej produkcie je Brut
- 75% – podložie krieda
- 100% – sekundárna fermentácia vo fľaši
- 1kg – hrozna stojí 5-7 Eur
- 1 kg hrozna je potrebné na výrobu jednej fľaše champagne
- 17 – obcí má štatút Grand Cru – 9 Montagne de Reims, 2 Valée de Marne, 6 Cote de Blancs
- 43 – obcí má štatút Premier Cru
- 318 – obcí má štatút AOC