Termín šampanské, teda champagne, je vyhradený pre šumivé vína vyrobené na vymedzenom území na severe Francúzska. Žiadne iné šumivé víno sa nesmie označovať ako šampanské. Z oblasti Champagne dnes pochádza len asi jedna z dvanástich fliaš šumivého vína.
Odrodové champagne sa vyrábajú predovšetkým zo Chardonnay. Zväčša sa však robia zo zmesí. Klasickou kupážou v šampanskom je Pinot meunier a Pinot noir (obe sú modré odrody) a Chardonnay. Každá z nich dáva jedinečnú chuť.
Bublinky spôsobujúce perlenie v champagne sa vytvoria počas procesu, ktorý poznáme pod pojmom druhotné kvasenie. Táto tradičná metóda v Champagni sa označuje ako métode traditionelle alebo méthode champenoise. Druhotné kvasenie prebieha vo fľaši a špeciálny uzáver, ktorý sa neskôr zamení korkovým, zabraňuje unikaniu plynu.
Odrody
Na území Champagne je povolených 8 odrôd, no 99,7% tvoria tri odrody :
1. Pinot Noir (38%) – je výnimočný arómami červeného ovocia, má silu a telo
2. Pinot Meunier (32%) – najkratší zrecí potenciál, intenzívnu ovocnosť a guľatosť a nie je povolený v Grand Cru
3. Chardonnay (30%) – dáva champagne rafinovanosť, v mladšom veku florálnosť, v neskoršom najmä minerálne tóny. Má najdlhší zrecí potenciál aj životnosť.