Oblasť Bordeaux je považovaná za oblasť s najväčšou produkciou vína na svete. Sortiment tvorí od klasických červených vín začínajúc od Médoc, Graves, St.-Emilion a Pomerolu až po sladké biele vína zo Sauternes a Barsacu. Oblasť Bordeaux je ideálna takmer po všetých stránkach – jeho rovinatý reliéf, podnebie, jeho mineralita, skladba odrôd je veľmi atraktívna. Hranice oblasti kontrolovaného označovania Bordeaux sú zhodné s hranicami departementu Gironde. Bordeaux je najrozsiahlejší departement Francúzska, kde 89% produkcie vína tvorí červené víno.
100 000 hektárov vinohradov v súčasnosti vlastní viac ako 22 000 vinohradníkov každoročne produkujúcich 4 milióny hektolitrov (viac ako 44 miliónov fliaš) vina. Najvyšší stupeň hodnotenia v AOC Bordeaux je Grand Cru, ktorý predstavuje len 3% z celkového množstva vyprodukovaného vina v Bordeaux.
Klasické odrody viniča oblasti Bordeaux
Najpestovanejšia červená odroda podľa rozlohy je Merlot (62%), Cabernet Sauvignon (25%), Cabernet Franc (12%) a malé množstvo Petit Verdot, Malbec a Carmenere a iné (1% celkom). Červené bordeaux je obvykle vyrobené zo zmesí hrozna. Typické top-kvalitné Château zmesi sú 70% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc a 15% Merlot. To sa zvyčajne označuje ako „Bordeaux Blend.“
Biele odrody sú Sémillon (53%), Sauvignon blanc (38%), Muscadelle (6%) a malé množstvo Ugni Blanc, Colombard a Folle Blanche (3% celkovo). Odroda Sémillon, citlivá na ušlachtilú pleseň hrozna – chorobu viniča významnú v klasických oblastiach Sauternes a Barsac – je najrozšírenejšou sladkou odrodou na svete. Ťažiskové postavenie v produkcii bielych vín má Sauvignon blanc; vo väčšej či menšej miere sa používa pri výrobe suchých vín.
Príspevky odrôd do cuvée
Každá odroda svojím vlastným charakterom ovplyvňuje vlastnosti príslušného cuvée. Cabernet sauvignon je najkomplexnejšia a najcharakteristickejšia zo všetkých odrôd oblasti Bordeaux. Má výraznú trieslovinovú štruktúru, ktorá časom nadobúda mohutnosť, plnú a stabilnú arómu a chuť. Víno z tohto hrozna môže pôsobiť komplikovane – jeho buket sa často vyznačuje charakterom pripomínajúcim čierne ríbezle alebo fialky. Dopestovaná v lokalitách St.-Emilion a Pomerol patrí táto odroda k najlepším a vyrovná sa svojej známejšej „sesternici“ z Graves. Merlot je jemný, hladký a niekedy aj chuťovo bohatý. Je to hrozno, ktoré okúzľuje a dokáže poskytnúť vína sýtej farby a korenistej chuti. Cabernet sauvignon je v mnohých kupážach zjemňovaný práve Merlotom.
Z odrody Sémillon sa získava víno s prirodzene vysokým obsahom aromatických a chuťových látok a vysokým obsahom zvyškového cukru. Pretože zásluhou svojej nízkej kyslosti je nevhodné na výrobu suchých vín, vyrábajú sa z neho výrazne sladké vína s dlhou životnosťou. Za výnimočných okolností možno z najkvalitnejšieho hrozna odrody Sémillon pripraviť jemné, suché biele víno – vyzrievanie musí prebiehať v nových dubových sudoch. Zvyšuje sa tým aromatický charakter vína, ktoré dostáva pevnú štruktúru.
Sauvignon blanc z oblasti Bordeaux je vláčne, jemné a ľahko piteľné. Svojou výraznosťou je iné ako ten istý druh pochádzajúci z vinohradov v okolí rieky Loire v Sancerre alebo Pouilly-Fumé. Odrodová charakteristika je v súčasnosti zreteľnejšia oproti tej, ako bývala ešte pred niekoľkými rokmi. Skorší zber, macerácia bobúľ na šupách a dlhšie kvasenie v nehrdzavejúcich nádobách pri nižšej teplote sú všetko faktory, ktorých kombináciou sa získava omnoho zaujímavejšie suché biele víno.