Akadémia vína

Ako správne degustovať víno?

ako degustovať víno

Ako správne ochutnať a hodnotiť víno? S našimi nasledujúcimi krokmi určite budete vedieť ako na to! No skôr ako začnete sa uistite, či ste v správnom degustačnom prostredí.

Správne degustačné prostredie

Vône z jedla, parfumy a zápach z našich miláčikov môže narušiť vôňu vína. Tvar a veľkosť kalicha sú tiež veľmi dôležité. Vôňa pracieho prášku alebo prachu môže ovplyvniť dokonca aj chuť vína.

Teplota vína má veľký vplyv na Vaše dojmy. Ak sa víno sa podáva podchladené, jednoducho ho zohrejte rukami – zoberiete kalich akoby ste uchopili misku. Dávajte si tiež pozor na to, čo predtým konzumujete. Chcete predsa neutralizovať chute čo najviac, aby víno malo možnosť naplno sa prejaviť. Ak sa sklo zdá byť zatuchnuté, prepláchnite pohár. Pozor! Nikdy nie s vodou, ale s trochou vína po všetkých stranách pohára. Odborne sa to sa nazýva zavínenie kalicha. Víno by malo byť naliate v kalichu približne v jednej tretine.

1. Hodnotenie zrakom

Akonáhle budú degustačné podmienky splnené, môžete prejsť k hodnoteniu samotného vína. Prvým krokom je vizuálne vyhodnotenie, a to z 3 uhlov pohľadu.

  1. Priamy uhol Pri pohľade z vrchu získate prehľad o hĺbke farby, ktorá Vám načrtne hustotu a sýtosť vína. Tiež je možné identifikovať aj odrodu hrozna podľa farby a vône. Hlboko sýta farba, purpurová až čierna, môže byť napríklad odroda Syrah alebo Zinfandel, zatiaľ čo svetlejšie odtiene, napríklad odtieň až bledej tehly Pinot noir alebo Sangiovese.
     
  2. Bočný uholKeď sa pozriete cez steny kalicha do svetla, víno Vám dokonale ukáže svoju priezračnosť, príp. nepriezračnosť. Niekedy môžeme vidieť usadeniny, ktoré boli rozvírené otrasmi ešte pred naliatím, no nejde o žiadnu vadu.
     
  3. “Naklonený” uholNaklonenie kalicha s vínom až po okraj skla Vám ukáže vek a „hutnosť“ vína. Ak je farba celkom bledá až vodnatá pri svojom okraji, svedčí o tom, že vínko je pomerne tenké, málo výrazné. Ak je pri bielom víne farba žltohnedá až hnedá a pri červenom víne oranžová alebo hrdzavo-tehlová, väčšinou sa jedná o staršie víno.
     
  4. Krúženie kalichomKalichom môžete točiť dvomi spôsobmi – na pevnej ploche alebo vo vzduchu. Ak ste začiatočník, točenie kalichom vo vzduchu môže byť komplikovanejšie a preto odporúčame zvoliť prvú možnosť, ktorá je jednoduchšia. Všímajte si, aké má víno “nohy” alebo “slzy” po stenách kalicha, ktoré Vám napovedia obsah alkoholu. Vína, ktoré majú hrubšie nohy obsahujú vyšší alkohol a glycerínový obsah, ktorý je vo všeobecnosti pri zrelších, hustejších a plných vínach.

2. Hodnotenie čuchom

Teraz keď máte víno dobre zhodnotené po vizuálnej stránke, ste pripravení spoznať jeho vôňu a arómy. Zatočte kalichom ešte raz, nadýchnite sa najprv z väčšej diaľky. Potom sa nadýchnite rýchlo po malých nádychoch. Teraz trochu odstúpte a nechajte mozgu chvíľku čas aby spracoval informácie, ktoré mu boli práve odovzdané. V kvalitnom víne môžeme potenciálne nájsť desiatky aróm. Nesnažte sa nájsť všetky, zamerajte sa na iba na tie najpodstatnejšie.

Chybné víno

Čo nám indikuje, keď je víno pokazené? Víno, ktoré je cítiť po korku, má svojský zápach charakteristický zatuchnutou starou pôdou a chuťou po mokrých novinách. Nežiaduce kvasinky zaváňajú po spotených sedlových vôňach. Naučiť sa identifikovať chyby je rovnako dôležité ako nachádzať chute ovocia, kvetov a pod.

Ovocná aróma

Ak nie sú cítiť žiadne zjavne zlé vône, pozrite sa na ovocné arómy. Keďže je víno je vyrobené z hrozna, malo by mať vôňu čerstvého ovocia, samozrejme, ak nie je príliš staré, veľmi sladké, alebo veľmi chladné. Dajú sa odlíšiť aj jednotlivé druhy ovocia aiež je možné identifikovať teplotné podmienky pri raste hrozna, a teda studené, mierne alebo veľmi teplé.

ako degustovať víno

Kvety, listy, bylinky, korenie a zelenina

Kvetinové vône sú bežné najmä pri bielych vínach, ktoré boli pestované v chladných klimatických podmienkach. Ako príklad môžeme uviesť Rizling rýnsky a Gewürztraminer.

Niektoré ďalšie vína môžu byť charakteristické ako  bylinné alebo trávnaté vône. Sauvignon blanc je často silne trávnatý, zatiaľ čo Cabernet sauvignon môže mať vôňu bylín. Červené vína z Rhône často ukazujú nádhernú vôňu provensálskych byliniek.

Ďalšia skupina vín môže byť charakterizovaná ako zemitá. Vôňa z húb, vlhkej zemi a kameňov sa môže vyskytovať v mnohých červených vínach. Príliš veľa húb v aróme môže napríklad znamenať, že hrozno nedozrelo dostatočne. Vôňa hliny, minerálov a hornín sa nachádza v tých najlepších bielych a červených vínach. Tie Vám môžu dať údaje o “terroir” -konkrétnych podmienok viníc, ktoré sú vyjadrené ako špecifické vône a chute.

Arómy sudu

Ak cítite toast, dym, vanilku, čokoládu, kávu, pražené orechy alebo dokonca karamel vo víne, s najväčšou pravdepodobnosťou je to práve vďaka zreniu v dubových sudoch.

V závislosti od  mnohých faktoroch, vrátane typu dubu, spôsobu výroby sudov a ich vek, môžu odovzdať obrovské množstvo vôní a príchutí do hotových vín. Považujte sudy ako farebnú paletu vinára, ktorý ich môže používať ako maliar používa paletu farieb na dosiahnutie výsledného efektu.

Sekundárne arómy

Mladé biele vína a mladé šumivé vína môžu mať vôňu veľmi pripomínajúcu pivo, ktoré pochádza z kvasiniek. Niektoré dezertné vína cítiť silno po mede. Je to dôkaz “Botrytis”, často nazvaná ušľachtilá pleseň. Staršie vína majú komplexnejšie, ale menej ovocné arómy. Plne vyzreté víno môže ponúknuť veľmi jemné, krásne premiešané vône. Je to čisté potešenie.

3. Vyhodnotenie chuťou

Konečne prišiel čas na chuť! Napite sa malým dúškom a „premielajte“ vínom po celých ústach, aby sa Vám víno dostalo do všetkých chuťových kanálikoch. Okrem identifikácie palety ovocia, kvetov, bylín, minerálov a ďalších príchutí sa tiež určuje, či je víno vyvážené, harmonické, komplexné, vyvinuté a dokonalé.

Vyvážené

Vyvážené vínko by malo mať svoje základné aromatické zložky v správnom pomere. Naše chuťové poháriky nám prezrádzajú sladké, kyslé, slané a horké chute. Sladkosť (hladina zvyškového cukru) a kyslosť sú, samozrejme, dôležité súčasti chute vína. Horkosť, resp. pocit trpkosti dostáva víno z prítomnej triesloviny. So slanosťou sa stretávame len zriedka.

Neexistuje jednotný vzorec pre všetky vína, ale musí byť vždy rovnováha medzi chuťami. Ak je víno je príliš kyslé, príliš sladké, príliš silné svojím obsahom alkoholu, príliš slabé (nedostatkom kyseliny), potom nie je správne vyvážené.

Harmonické

Harmonické víno má všetky svoje chute integrované. Znak dobrého mladého vína je,  keď všetky tieto chute má zjednotené do jedného celku a žiadna chuť „nevyčnieva“ .

Komplexné

Pri komplexných vínach sa zdá, akoby Vám tancovali v ústach. Neustále sa menia počas ochutnávky. Sú ako dobré obrazy- čím viac sa na ne pozeráte, tým viac je v nich vidieť. Hĺbka vína, či už pri staršom alebo mladšom ročníku, je dobrým ukazovateľom komplexnosti. Jednoducho si všimnite, ako dlho chute pretrvávajú po požití.

Zdieľajte článok!

Leave a Comment

Click outside to hide the comparison bar
Compare