Akadémia vína

Barrique

CdM_Parabuio_008

Barrique je najbežnejší typ vínneho suda, ktorý má konkrétnu veľkosť a tvar. Barrique pochádza z Bordeaux, má objem 225 litrov a prázdny váži približne 45 kilogramov. Veľkosť suda je veľmi dôležitá, pretože čím väčší sud, tým bude kontakt dreva s vínom menší a naopak.

Barrique sa používa na silné červené vína ako napríklad Cabernet Sauvignon a Pinot Noir. Ale aj silné biele vína napr. Chardonnay a Sauvignon sú vhodné na vyzrievanie v barikových sudoch.

Dôvodov na používanie malých drevených sudov je niekoľko: Do vína sa uvoľňujú triesloviny a fenoly. Vďaka tomu je víno prirodzene odolné a má dobrý potenciál dozievania. Červené vína sa navyše stávajú jemnejšími a komplexnejšími. Je to preto, že kyslík sa môže dostať cez póry dreva. Toto je tiež tajomstvo bariku.

Ak si vinár vyberie sud na dozrievanie svojich vín, stojí pred dôležitým rozhodovaním – pri jeho výbere existuje veľa premenných – nielen akú má sud veľkosť, ale aký je to druh dubu, či je nový alebo starý, spôsobom výroby (pílenie alebo štiepanie), dĺžka fázy sušenia a predovšetkým sila vypálenia suda, známeho ako toastovanie.

Vinári, ktorí chcú menši vplyv dubového sudu, sa môžu rozhodnúť použiť väčší sud, napríklad 300-litrový.

Dubové drevo navyše formuje farbu, obsah tanínov a kvalitu vína prostredníctvom nízkej expozície kyslíku a malého odparovania. Drevené tóny by nikdy nemali vystupovať do popredia alebo dokonca zakrývať víno. Barrique by mal podporovať víno, no mal by vždy zostať v pozadí.

Zdieľajte článok!

Kliknite vonku, aby ste skryli porovnávací pás
Porovnať