Vinárstvo La Montina sa nachádza v Monticelli Brusati, v extrémnej severovýchodnej časti Franciacorta, v blízkosti veľkého morénového amfiteátra, kde končia spevnené cesty a začína zalesnené údolie Mugnina. Oblasť, ktorá je prirodzene vhodná na pestovanie viniča, je bohatá na históriu, krásnu krajinu, romantické výhľady…
Príbeh
Prvá zmienka o La Montine pochádza z roku 1620, kedy vilu vlastnila šľachtická rodina z Brescie pod vedením Benedetta Montiniho – predka pápeža Pavla VI. – ktorého priezvisko vzniklo z toponyma Montina.
Odvtedy sa toto malé mestečko volá presne La Montina. Okolo roku 1970 bola usadlosť veľmi zanedbaná a bola domovom kláštora mníšok dorotejských, ktoré sa následne presťahovali do Valcamonicy.
V roku 1982 traja zo siedmich bratov (Bozza alebo Gian Carlo, Vittorio a Alberto) kúpili nehnuteľnosť od mníšok Dorothean v Contrada Baiana, ktorá zahŕňala približne 12 hektárov medzi lesmi a vinicami, spolu s farmou a kláštorom. Ich cieľom bolo vyrobiť Franciacortu. Práce vo vinohradoch išli ruka v ruke s výstavbou vinárstva, úplne zakopaného vo svahu a zvonku nepostrehnuteľného, kde boli vytvorené tunely a miestnosti na dozrievanie vína, výrobu vína a pivnica so sudmi.
K prvým pozemkom postupne pribúdali ďalšie, až do súčasných 72 hektárov, ktoré sa nachádzajú v siedmich obciach Franciacorty. Vinárstvo bolo rozšírené aj v roku 2008 a dnes má ako celok skladovaciu kapacitu asi 3 000 000 fliaš a pokrýva 7 450 m² pod zemou, čo zaručuje najnižší možný teplotný rozsah počas celého roka (okolo 13° – 16°). To sú optimálne podmienky pre správne dozrievanie Franciacorty.