Naša rodina je rodina pestuje hrozno v Champagne od roku 1860. V tomto období vinohradníci predávali svoje ročné úrody obchodným domom (Möet et Chandon, Pomery, Roederer atď.). Predaj bol na konci zberu. Tieto obchodné domy mali svetovú exkluzivitu v Champagne. Vlastnili však len málo viníc a to platí aj dodnes (momentálne vlastnia len 10% viníc). Museli požiadať malých vinohradníkov o zásoby hrozna, aby mohli vyrábať šampanské. Hrozno z oblastí Grand Cru ako Avize boli, samozrejme, najvyhľadávanejšie a často sa používali na výrobu tých najlepších champagne (Dom Perignon, Cristal…).
V roku 1947 sa Jean Fannière, podobne ako niekoľko ďalších vinohradníkov, rozhodol vyrobiť si vlastný Champagne. Úspech prišiel rýchlo, vďaka kvalitnému hroznu Chardonnay Avize Grand Cru. Na začiatku Jean Fannière predával len niekoľko stoviek fliaš šampanského. Ale v roku 1959, keď jeho dcéra Josette a jeho zať Guy Varnier prevzali vedenie vinárstva, predaj sa zvýšil približne na 10.000 fliaš. Guy Varnier rozšíril vinárstvo o Grand Cru terroire ako Cramant a Oger, dve susedné dediny Avize. V 80-tych rokoch vinárstvo vlastnilo v týchto troch dedinách vinárstvo 4 hektáre, čo je aj dnes.
Ďalšia generácia, Denis, s titulom v oblasti vinárstva prevzal riadenie rodinného vinárstva v roku 1989. (Na obrázku Jean, Guy a Denis v roku 1989, tri posledné generácie VARNIER FANNIERE)
Denis mal len jednu posadnutosť: rešpektovať a nasledovať učenie a tradičné metódy, ktoré mal jeho otec a jeho starý otec. Ako príklad môžeme uviesť používanie tradičného štvorcového lisu (využívajú ho od roku 1965). V súčasnosti je v Champagne iba 5 takýchto lisov! Tento malý vinársky lis, nasledovník starovekého rímskeho vínneho lisu, je najkrajším nástrojom, ktorý zanechal Jean Fannière. Za 5 hodín prejde cez naše ruky 2000 kg drahocenného hrozna.
2017… Valerie pokračuje… S Denisom boli manželia od roku 1989. „Boli sme odhodlaní rozvíjať toto krásne posolstvo. Aj keď som bola učiteľkou školy, zapojila som sa do šampanského Varnier-Fannière, od vinobrania až po recepciu našich klientov. Za posledných 30 rokov som sa naučila poznať každý kúsok našich viníc, ochutnávať naše vína, zapojiť sa do tvorby nových ročníkov, stretávať sa s našimi klientmi. V apríli, po Denisovej predčasnej smrti, som sa rozhodla ukončiť svoju prácu učiteľky, aby som sa venovala šampanskému Varnier-Fanniere. Nemohla som prijať, že toto krásne posolstvo, ktorému venoval svoju vášeň a celé svoje srdce, zmizne s ním…“
„Cesta je dlhá a ťažká, stále sa mám veľa čo učiť, školenia, ktoré treba absolvovať, prekážky, ktoré treba prekonať, ale som odhodlaná pokračovať, pokiaľ to len bude možné, zachovať kvalitu a ušľachtilosť šampanského pri rešpektovaní tradície zdedené po našej rodine…. Pre mňa je to tiež spôsob, ako si uctiť pamiatku človeka, ktorého som tak veľmi milovala. On odovzdal svoju vášeň pre mňa a ja si ju uchovávam každý deň…. To je dôvod, prečo som pre neho, pre vás a pre značku Varnier-Fannière.“
Terroir je základ! Aby sme zachovali charakteristiku daného terroiru, hrozno oddeľujeme do jednotlivých malých nádrží (2500 litrov, nie viac!). Po mnohých mesiacoch sa odhalí charakter každého z nich.
Popri kvalite tu má víno niečo, niečo ako „feel the difference“. Pri vínach uvádzam aj hodnotenia a ocenenia, ktorých sa mu dostalo.
RP -Robert Parker – ešte stále guru ohľadom hodnotenia a ratingov vín)
WS – Wine Spectator – prestížny vinársky časopis)