HISTÓRIA
Päť generácií a takmer dve storočia. Dom a vinice v Côte des Blancs v Le Mesnil sur Oger vlastní rodina Vergnon.
V roku 1950 Jean-Louis obnovil vinice na svahochno až po niekoľkých rokoch sa rozhodol robiť vlastné víno a to len čisté chardonnay. Jeho motto: urobiť výnimočné hrozno na výrobu výnimočných vín. Jeho tvrdá práca bolá však v roku 1977 ukončená brutálnou smrťou a jeho najstarší syn, Bruno, sľúbil, že bude jeho nástupcom.
Až v roku 1985 vyrobil svoje prvé víno, 2 roky na to sa mu podarilo získať aj vyznamenanie „Coup de Coeur“ sprievodcom Wine Hachette za jeho prvý Extra-Brut. Bohužiaľ, odišiel nám príliš skoro, no jeho osobnosť je stále našou inšpiráciou. So starostlivosťou o udržanie tradíciíe nažive a udržiavať jeho know-how, jeho manželka Monique a jeho najmladší syn Alain pokračovali v začatej práci. Od roku 1999 nasledoval Didier Vergnon s rovnakou vášňou pre dobre odvedeúj prácu. Neskôr sa pripája nová generácia, Klement, obklopená verným a skúseným tímom, a Julian Goût, enológ.
TERROIR, VINICE
Naše vinice o celkovej rozlohe približne 5 ha sa rozprestierjú na niekoľkých terroiroch s kriedovým podložím. Ponúkajú jedinečné a typické cuvees. Staráme sa o každú jednu parcelu a vyberáme, aby sme vybrali tú najlepšiu kombináciu – Mono-cru, jeden pozemok, zmes,…
Väčšina našich viníc je zasadená do terroir le Mesnil sur Oger, klasifikovaný Grand Cru, Blanc de Blancs. Táto dedina je známa svojou vynikajúcou kvalitou viníc, kde sa nachádza iba hrozno Chardonnay, čo dodáva vínam jemnosť a eleganciu. Využívame tiež vinice v terroir Oger a Avize, Grands Crus na Côte des Blancs.
Časť naších viníc je vysadená v terroiroch okolitých dedín a to Vertus a Villeneuve, Premier Cru.
V J.L. Vergnon pestujeme len vinič odrody Chardonnay z viac ako 20 pozemkov. Vysadené vo väčšine so starými viničmi, v priemere viac ako 30 rokov, a s rôznymi expozíciami, s cieľom dosiahnuť rovnosť v našich champagnes.
S túžbou zachovať prírodu a životné prostredie podporujeme trvalo udržateľné vinohradníctvo v našich viniciach. Herbicídy sa v posledných 15 rokoch už nepoužívajú, tráva je v voľne na pozemku a chemické ošetrenie je veľmi obmedzené. Na pozdvihnutie tohto prístupu sme získali označenie HVE (High Environmental Value).
NÁŠ PRÍSTUP A FILOZOFIA
Naša kvalita a trvalo udržateľné pestovanie viniča, aby sme sa vyhli používaniu pesticídov v práci s našimi vinohradmi, je ideálne prerezávanie, kontrolované a kvalitné pestovanie plodín, s každodennou starostlivosťou. Toto prirodzene viedlo aj k menšiemu výnosu.
Naším cieľom je dosiahnuť maximálnu a najlepšiu zrelosť hrozna pre zber úrody. Tak zabezpečíme produkciu vyvážených vín vo vínnosti a jemnosti. Pri výrobe výna sa vyhýbame malolaktickej fermentácií.
LISOVANIE HROZNA A PIVNICA
Počas zberu hrozna, ktoré sa zbiera výlučne ručne, lisujeme naše hrozno v ten istý deň v tradičnom a vertikálnom lise. Po usadení muštu sa rozdelí medzi naše nerezové nádrže a dubové sudy.
Od tohto momentu a po dlhej dobe starostlivosti a trpezlivosti v našej miestnosti s nádržami, prechádzame na druhú fermentáciu vo fľašiach a necháme ich stáť v našich pivniciach minimálne 3 roky.
Potom sú naše vína degožované. Naleduje minimálny prídavok dozážneho likéru a to medzi 0 g/l (pre Brut Nature) a 5 g/l (pre Brut), ktorý dáva skutočný výraz nášho typického terroir s touto živosťou a odvahou v kombinácii s jedinečnou jemnosťou Chardonnay.
Fľaše ešte musia čakať ešte niekoľko mesiacov v chlade v pivniciach, než dostanú etiketu a kým sú pripravené na odoslanie.
Produkcia : spolu 65,000 fliaš