V duchu tohto hesla sa niesol Franciacorta festival, ktorý dňa 21. mája 2019 usporiadala vo svojich priestoroch talianska ambasáda vo Viedni. A zastúpenie bolo naozaj skvostné. Pozvanie prijalo 17 výrobcov Franciacorta, okrem iného TOP trojka (teda aspoň čo sa veľkosti týka) – Berlucchi (5mil. fliaš), Bellavista (2,5 mil. fliaš) a Ca´del Bosco (2,5 mil. fliaš), ktorí spolu vyrábajú viac ako polovicu produkcia celej oblasti!!!
Názov Franciacorta pochádza pravdepodobne zo slov „Francae curtes“, vo význame ako miesto, oslobodené od cla a poplatkov. Prvýkrát sa v písomnej zmienke hovorí „ Franzacurta“ v kronike mesta Brescia z r. 1277 ako o území, kde sa v súčasnosti nachádza Franciacorta.
Územie Franciacorta leží v samom srdci Lombardie na brehu jazera Lago d´Iseo asi hodinu jazdy autom na východ od Milána. V 19 obciach provincia Brescia na území cca 250 kilometrov štvorcových sa na mierne zvlnených svahoch nachádza cca 2.900 hektárov vinohradov (s mimoriadne vysokou mineralitou), kde cca 120 výrobcov Franciacorta vyrába 17mil fliaš tohto čoraz vyhľadávanejšieho šumivého vína.
Vinič sa na území pestoval už v Rímskych časoch. V stredoveku dosiahol mimoriadneho rozmachu aby sa v r. 1995 stala oblasť Franciacorta prezidentským dekrétom oblasťou DOCG (od roku 1967 DOC) o čo sa zaslúžilo Consorzio Vini Franciacorta, ktoré vzniklo v r. 1990 a tvorilo ho v tom čase 29 výrobcov.
85% spotrebuje domáci trh, kým len 15% produkcie sa exportuje. Bude to asi tým, že za hranicami Talianska túto „lahôdku“ tak konzumenti ešte nevnímajú (česť výnimkám!!!). A to napriek tomu, že sa podobne ako champagne vyrába tradičnou metódou (sekundárnou fermentáciou vo fľaši) s minimálnou dobou na kvasinkách 18 mesiacov (champagne „iba“ 15 mesiacov). Aj výsadba vinohradov je veľmi podobná tej v Champagne : 75% Chardonnay a 20% Pinot Noir. Pomerne zanedbateľnou odrodou je Pinot Blanc – 5%. Asi pred 10 rokmi sa stala veľkou zaujímavosťou starobylá odroda Arbamat, ktorá sa na dnešnom území pestovala v dávnej minulosti a predpokladalo sa, že vyhynula.
Minimálna doba zrenia pre jednotivé druhy franciacorta :
Neročníkové : minimum 18 mesiacov (Saten a rose 24 mesiacov)
Ročníkové : minimum 30 mesiacov
Riserva : minimum 60 mesiacov
Zber prebieha, rovnako ako v Champagne, výlučne ručne do 20kg bedničiek. Rovnako je to aj s lisovaním. Jednotlivé odrody sa lisujú separátne, hrozno sa lisuje aj so strapinou, tzn. neodstrapkováva sa. Do lisu sa dáva presne 4.200kg hrozna a z 1kg hrozna sa môže podľa zákona vylisovať maximálne 0,65 litra muštu. Nasleduje čírenie muštu gravitáciou, výroba tichého vína (či už v drevených sudoch, alebo v nerezových tankoch. Začiatkom roka nasledujúceho po roku zberu začína pivničný majster spolu s ostatnými zainteresovaným personálom pripravovať jednotlivé cuvée. U výnimočných produktov to býva aj s viac ako 100 rôznych tichých vín. Následne po nafľašovaní finálneho cuvée a pridaní tirážneho likéru sú fľaše umiestnené do historických pivníc, kde minimálne 18 mesiacov prebieha sekundárna fermentácia. Bol som v nemom úžase, že na spomenutej prezentácii mal každý zo zúčastnených výrobcov so sebou aj také výrobky, ktoré zreli 8 a viac rokov!
Nasleduje remulage (polohovanie fľaše s ohľadom na os fľaše aj vertikálno-horizontálnu polohu) za účelom striasania sedimentu a následný „disgorgement“ teda odstrelenie kvasiniek. Na záver sa pridáva dozážny likér, podľa ktorého delíme franciacortu nasledovne :
Pas dosé resp. Brut zero : < 3 g/l
Extra brut : ≤ 6 g/l
Brut : < 12 g/l
Extra dry : 12-17 g/l
Dry resp. Sec : 17-32 g/l
Demi sec : 33-50 g/l
Dva týždne po tejto prezentácii som mal možnosť sa zoznámiť s jedným z účastníkov, výrobcom La Montina vo Viedni v bare La Montina, ktorý je promotérom tejto značky v Rakúsku.
Prvé zmienky o vinárstve pochádzajú z r.1620, kedy ho vlastnila veľmi zámožná rodina Montini (odtiaľ názov La Montina), z ktorej pochádzal aj pápež Pavol 6 (Giovani Batista Montini), ktorý bol pápežom v rokoch 1963-1978. Neskôr sa stal kláštorom a boli to práve mnísi, ktorý pestovali hrozno a dorábali víno na okolitých kopcoch. Až do r. 1982, kedy bratia Bozza odkúpili nielen budovu, ale aj 12 hektárov vinohradov. Ich cieľ bol jasný. Produkcia franciacorta. Dnes je La Montina rodinná firma vlastniaca 72ha vinohradov (s ročnou produkciou 450 tisíc fliaš) spolu s najmodernejšími technológiami „nadupaným“ vinárstvom. Všetky technológie a skladové priestory sa nachádzajú pod zemou. Pri ideálnej teplote 13 stupňov tu môže naraz dozrievať až 3 mil. fliaš. La Montina je jedným z posledných výrobcov používajúcich vertikálny lis. V roku 2018 vinárstvo získalo Bio certifikát, ktorý sa pravdaže objaví na fľašiach až v roku 2021.
Na druhej strane, degoržácia sa robí výlučne strojovo. Minimálna doba zrenia na kvasinkách pri druhotnej fermentácii je 24 mesiacov (podľa zákona 18mesiacov). V ich porfóliu sa nachádza 10 druhov franciacorta.
La Montina sídli v zámku Villa Baiana zo 17. storočia a nachádza sa na severe najvýchodnejšej časti územia Franciacorta DOCG v obci Monticelli Brusati. Zámok slúži nielen na všetky firemné prezentácie, ale je aj miestom, kde sa pravidelne konajú svadobné obrady a módne prehliadky a je tiež miestom stálej expozície súčasného umenia. Samozrejme, vstupné sa neplatí!
La Montina je nielen veľkým podporovateľom umenia, ale aj športu. Od r. 2015 sa stali oficiálnym partnerom futbalového klubu AC Miláno.
Ak by ste mali chuť sa dozvedieť niečo viac o tomto jedinečnom výrobcovi, príďte k nám do Vinotéky One More na Zámockú 38 dňa 4. Októbra 2019. O Franciacorta DOCG aj o svojich „franciacortách“ Vám príde porozprávať jeden zo spolumajiteľov – Michele Bozza…