Existuje veľké množstvo odrôd hrozna, ale víno sa vyrába z hrozna druhu Vitis Vinifera. Toto je jediný druh, ktorý obsahuje dokonalú rovnováhu cukrov, kyselín, tanínov a šťavy na kvasenie a výrobu alkoholického nápoja. Hoci existuje viac ako 10 000 rôznych odrôd viniča, len niekoľko desiatok sa široko používa na komerčnú výrobu. Väčšina vinárov používa zmesi niekoľkých odrôd hrozna na vytvorenie jedinečného chuťového profilu.
Fermentácia prebieha, keď sa kvasinky prirodzene prítomné na šupke dostanú do kontaktu s cukrami v bobuli. Keďže hrozno má vysoký podiel cukrov, ľahko kvasí a vedľajším produktom kvasenia je alkohol.
Medzi najpopulárnejšie odrody hrozna patrí Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah, Garnacha. Väčšina hrozna sa zbiera od konca augusta do polovice októbra, ale to sa líši v závislosti od druhu hrozna a podnebia, v ktorom sa pestuje.