Je chutný, svieži, jemne horký a najmä počas horúcich dní ho milujeme!
Koktail bol inšpirovaný benátskym zvykom do bieleho vína si naliať vodu. Tento zvyk však nie je taliansky, ale rakúsky. Pochádza z 19.storočia, kedy okupanti z územia dnešného Rakúska (vtedy Rakúsko-Uhorsko) si nalievali do vína vodu, pretože im bolo príliš silné, keďže boli zvyknutí skôr na pivo. Tento zvyk sa v Benátkach postupom času udomácnil a dnes sa používa minerálka alebo sóda. Niekoho napadlo v polovici 20.storočia pridať do takéhoto spritzu už iba Aperol a Aperol Spritz bol na svete.
Viete ako vznikol Aperol?
Aperol ako taký vznikal už v rokoch 1912-1919, kedy bratia Luigi a Silvio Barbieri zdedili po svojom otcovi Giuseppem likérku v talianskej Padua (Benátky). Začali experimentovať a miešať rôzne chute a výsledok 7-ročnej práce bol na svete! V povojnovom období Aperol začal byť populárny po celom Taliansku najmä u mladých aktívnych ľudí žijúcich spoločenským životom.
V rokoch 1950 – 1960 prichádza Aperol Spritz, kedy vznikla aj prvá reklama. Vďaka dobrému marketingu a, samozrejme, skvlej chuti sa do roku 1990 sa Aperol Spritz stáva medzinárodne známym nápojom. Akvizícia s Gruppo Campari pomohla sa značke stať ešte známejšom po celom svete – zapája sa do módy a životného štýlu.
9. júna 2012 sa Aperol Spritz pokúsil získať Guinnessov svetový rekord pre „najväčší Aperol Spritz“. Viac ako 2600 ľudí sa stretlo na námestí Piazza San Marco v Benátkach a úspešne získalo tento titul.
A ako správne namiešať Aperol Spritz? Veľmi dôležitý je pomer 3-2-1.
1. Pohár na víno naplňte aspoň do polovice ľadom, pridajte 1 diel sódy, 2 diely Aperolu a 3 diely prosecca. (Napr. 0,5dl sódy, 1dl Aperol, 1,5dl prosecco)
2. Aperol nalievajte krúživým pohybom, čím docielite perfektné premiešanie všetkých ingrediencií
3. Na záver pridajte plátok pomaranča.