Získať DEMETER, biodynamický certifikát, nie je jednoduché. Sú to roky mimoriadne cielenej starostlivosti o vinohrad, kedy je každodenný život riadený prísnymi pravidlami, je to zmena nielen v prístupe k pôde a všetkému, čo s tým súvisí, ale je to aj zmena vo filozofii vlastného života…
Dostať DEMETER ako prvý z takmer 5 tisíc výrobcov v Champagne AOC a to už v r.1989 je dôvod na nekonečnú hrdosť. A presne taký je Jean-Sébastien Fleury, pokračovateľ rodinnej firmy s viac ako 300ročnou tradíciou v pestovaní hrozna, ktorá začala s výrobou champagne v r. 1929. A nielen hrdý, ale nesmierne pokorný a pracovitý.
22. a 23. júna 2019 sa rodina Champagne Fleury chcela podeliť o 30. výročie získania DEMETER certifikátu a v sídle firmy v obci Courteron (najjužnejšie miesto v Champagne) usporiadali oslavu tejto udalosti pre takmer 300 ľudí z celého sveta. Oslavu, ktorá bola najmä oslavou spôsobu výroby vína tak, ako ho poznali naši predkovia – s úctou k pôde a k životu. Životu bez chémie… Oslavou, ktorá mala aj tým, ktorí náhodou nevedeli, čo sú biodynamické princípy pestovania viniča a výroby vína či princípov zberu podľa lunárneho kalendára ukázať tieto princípy v plnej nahote. Ale takí tam snáď ani neboli…
Po úvodných formalitách v podobe krátkeho prejavu Morgane Fleury (sestra Jean-Sébastien) a starostu obce Courteron, nás personál rozdelil do skupín, ktoré čakal naozaj náročný program. Najmä čo sa týka pitia champagne. Pilo sa totiž všade. Vo vinohrade, v pivniciach, party stanoch, skrátka doslova a do písmena champagne tiekla potokom… Môžete prečítať desiatky encyklopédii, no zážitku, ktorý pre nás pripravila rodina Fleury sa nič nevyrovná! Všetko bolo premyslené do najmenšieho detailu. Program bol skutočne komplexný a začal prehliadkou vinohradov, (kam nás, ako inak, dopravili elektromobilmi), ležiacimi cca 7-8 kilometrov za obcou v totálnom obkľúčení lesov (tam vlastne pochopíte, ako tá biodynamika môže fungovať!!!), kde bolo možné sledovať ďalší z princípov starostlivosti o pôdu. Oranie koňmi…
Medzi tým sa niektorí z nás oddelili a spolu s botanikom, ktorý vysvetľoval dokonalú bio diverzitu prostredia, mohli ocitnúť v dokonalom eko systéme, ktorý tvorili dažďovky, motýle, rôzne vtáctvo a najmä včely. A všade na lúkach, ktoré sa striedali s vinohradmi, rástli rastliny a kvety od výmyslu sveta. Vrátane rôznych druhov orchideí. Samozrejme divo rastúcich!!!
Pre mňa osobne bolo najfascinujúcejším divadlom sledovanie degoržácie ročníkových Champagne, ktoré nezreli, ako to býva zvykom, na korunkových uzáveroch, ale na korkových zátkach pod agrafou! A následne sme ich všetky mohli ochutnávať. A tak sme mali možnosť v priamom prenose degustovať champagne bez dozáže, teda BRUT NATURE!!! A pili sa ročníky 1998 až 2008!!! A to všetko v novovybudovanej pivnici, kde zrejú výlučne ročníkové champagne…
A tí, ktorí si chceli popíjať champagne len tak, mali možnosť tiež! Všade okolo hrala živá hudba, podávalo sa jedlo. A pre tých, ktorí si chceli užiť kultúru, bol pripravený koncert klasickej hudby v miestnom kostole…
Napriek celodennému slnku a vyčerpávujúcemu programu omamovaní dokonalým champagne mnohí z nás oslavovali až do skorého rána. Vzdávajúc hold rodine, ktorá ako prvá v Champagne pochopila, odkiaľ ľudstvo prichádza a kam by malo smerovať. A zvládli to bravúrne!!! Merci!