Vína Josefa Schmida odrážajú rukopis výrobcu, sú výsledkom tvrdej práce, usilovnosti a vytrvalosti spojenej s množstvom empatie, know-how a vášnivého idealizmu.
Vinárstvo v Stratzingu pri Kremse vlastní od roku 1865 rodina Schmid. Josef vedie 20 hektárové vinárstvo od roku 1991. Jeho snom bolo mať svoje vína do luxusnej gastronómie. S úspechom, pretože Veltlínske zelené a Rízlingy od Schmida nájdete na mnohých uznávaných vínnych kartách, aj v Michellinských reštauráciach. Josef sa vo vinárstve sústreďuje na výrobu vína a jeho manželka Irene na administratívu a predaj. Deti, Lena Marie, Katharina a Josef, dávajú mená mnohým vínam a sú vždy pri nich, keď treba veľa rúk.
RODINA
Rodina Schmidovcov vedie vinárstvo v Stratzingu pri Kremse už štvrtú generáciu od roku 1865 od jeho založenia. Najmladšie dieťa Josef v súčasnosti navštevuje Vyššiu spolkovú vysokú školu a Spolkový úrad pre ovocie a vinohradníctvo v Klosterneuburgu, aby sa čo najlepšie pripravil na podnikanie. Rodina ťahá za jeden povraz, keď je horúco – ako pri zbere hrozna. Vypomáhajú aj teta a dedko a tešia sa, že práca s vínom baví aj mladšiu generáciu.
PIVNICA
Vína Josefa Schmida sú vyrábané podľa smerníc integrovanej a kontrolovanej výroby. Tento typ pestovania je kombináciou biodynamického pestovania, keďže sa úplne vyhýba používaniu insekticídov a pesticídov. Na druhej strane je pestovanie založené aj na výnose a je čiastočne riadené konvenčne. Krátky rez, dobre zásobená pôda, intenzívne olistenie a znižovanie množstva hrozna sú dôležitými predpokladmi zdravého a kvalitného hroznového materiálu.
„Prvotriedne víno môže byť vyrobené len zo zdravého hrozna!“
povedal Josef Schmid.
Zber hrozna prebieha väčšinou ručne v niekoľkých zberových kolách. Víno sa následne šetrne lisuje a po vyčírení muštu nasleduje teplotne riadená fermentácia pomocou čistých kvasiniek. Vína odpočívajú na jemných kvasinkách čo najdlhšie, aby sa vinifikovali dlhotrvajúce, elegantné, ovocné vína.