Vinárstvo Kaltern je situované v okolí jazera Kaltern (Caldaro), ktoré je najteplejším jazerom v Alpách. Príroda tu vytvára prvotriedne podmienky pre pestovanie hrozna: na severe poskytujú Alpy ochranu proti studenému prúdeniu, z juhu je zjavný vplyv od Stredozemného mora. Ročný súhrn slnečných hodín dosahuje až 1800 hodín (čo je porovnateľné napr. s množstvom slnečného svitu na vrcholkoch východnej časti Vysokých Tatier). Vinohrady okolo jazera Kaltern profitujú aj z moderujúceho vplyvu vodnej masy na teplotu a z odrazu slnečného svetla od hladiny. Kyselinka je zachovaná vďaka chladným nociam. Vďaka vetristým podmienkam je zabezpečená ventilácia viniča, čo umožňuje udržať strapce v dobrom sanitárnom stave a priviesť ich až do optimálne zrelosti, vďaka ktorej sa prejaví ich plný aromatický potenciál.
História
Cantina Kaltern má svoje korene v štyroch originálnych vinárskych družstvách spoločnosti Kaltern. V roku 1986 došlo k zlúčeniu Erste Kellerei a Neue Kellerei (založené v roku 1900 a 1925) a v roku 1992 sa Bauernkellerei a Jubiläumskellerei (založené v rokoch 1906 a 1908) zlúčili do skupiny Cantina Kaltern. Posledný krok v súvislosti s vytvorením kombinovaného vinárstva bol prijatý v roku 2016.
Od roku 1363 patril Alto Adige Habsburgom a počas vlády cisára Františka Josefa bol Kaltern oficiálnym dodávateľom súdu vo Viedni.
V roku 1919, po prvej svetovej vojne, Alto Adige sa stalo súčasťou Talianska. Následné vypuknutie druhej svetovej vojny radikálne zmenilo región a jeho sieť obchodných vzťahov. Len v 50. rokoch sa vína z Kalternu opätovne presadzovali ako vysokokvalitné výrobky pre vývozné trhy.
Trh s vínom prešiel v priebehu osemdesiatych rokov výraznými zmenami. Víno už nebolo považované za zdroj kalórií pre spätnú prácu na poli, ale stalo sa spoločenským fenoménom. Kaltern bol jedným z prvých vínnych oblastí v Taliansku, ktoré uspokojili vkus spotrebiteľov a presunuli sa na politiku extrémnej kvality. To bolo, keď výnos postupne začal klesať z 200 metrických centov na hektár na dnešných 75 (tzn. z 9750kg na 3670kg na hektár).
Filozofia
„Vinohradníctvo Kaltern je založené na tradícií a je zdrojom hrdosti. A hrdosť inšpiruje odvahu bojovať za kvalitu, na ktorú sa usilujeme.“
Mnoho vinohradov je v rodinách, ktoré ich vlastnia už po stáročia. Niekde boli majetky rozdelené a časť týchto pozemkov má skutočne malé rozmery. Súčasne je viac ako tisíc pestovateľov a väčšina má menej ako jeden hektár. Túžbu majiteľov hospodáriť s nimi a spolupracovať prináša proaktívny prínos, ktorý vytvára jeden celok spolumajiteľov, nielen ako dodávateľov hrozna. Práca sa vykonáva výhradne ručne a pod dohľadom agronómov a enológov, ktorí poskytujú členom technickú a odbornú podporu. V priebehu roka družstvo organizuje školenia, stretnutia a vinárske inšpekcie. V prípade malých pestovateľov by bolo finančne nevýhodné resp. až nemožné vinifikovať hrozno a distribuovať víno.
Kvalita je kľúčovou hodnotou a všetci členovia majú povinnosť dodržiavať predpisy. Niektorí pestovatelia praktizujú biodynamické poľnohospodárstvo a hrozno z ich vinohradov sa spracúva v pivnici v súlade so steinerskými princípmi. Vo všeobecnosti však členovia nepoužívajú herbicídy. Ostatné prípravky na ochranu rastlín sa používajú šetrne. Zavlažovanie je z veľkej časti obmedzené, čím povzbudzujú vinohrady k rozvoju hlbokých koreňových systémov, čo prispieva k vyváženému rastu rastlín a prirodzenému príjmu živín.
Odrody
Biele 48,5% | Červené 51,5% |
---|---|
Gewürztraminer 9,2% | Kalterersee (Schiava) 27,8% |
Pinot Bianco 11,2% | Lagrein 9,0% |
Sauvignon Blanc 7% | Cabernet 5,6% |
Chardonnay 7,5% | Pinot Nero 5,5% |
Müller Thurgau 3,7% | Merlot 3,4% |
Pinot Grigio 5,0% | Moscato Rosa 0,2% |
Goldmuskateller 2,9% | |
Kerner 0,6% | |
Ostatné 1,4% |
Čísla
Založené: 1900
Rozloha vinohradov: 471ha
Ročná produkcia: 3 400 000 fliaš
V ponuke vinárstva sú nasledovné vína :
1. CLASSIC LINE
Vína sú vyjadrením odrodového charakteru a zároveň výsledkom pestovania v špecifickom regióne okolo jazera Kaltern/ Caldaro. Ich cieľom je priniesť konzumentovi číre a ničím nerušené potešenie.
2. SELECTION LINE
Vína pochádzajú z najvyššej kvality hrozien z vyselektovaných vinohradov. Nízke výnosy a najvyššia pozornosť venovaná vinohradníckym a vinárskym praktikám stoja pri zrode vín s výraznou osobnosťou zo špecifického terroiru, ktoré ponúkajú jedinečný vinársky zážitok.