Champagne Paul Bara

Champagne Paul Bara

História
Prvé záznamy o rodine Bara sa datujú do roku 1600, v dedinách Bisseuil, Oiry a Chouilly, blízko mesta Epernay.

Dom Bara bol postavený v roku 1860. Na začiatku to bola farma so stajňami, koryto pre kravy, ovčia ohrada a pivnica; avšak v roku 1965 bola stodola transformovaná do vinárstva s vlastnou lisovacou miestnosťou.

Paul Bara, otec dnešnej majiteľky Chantale, bol prvým z dynastie, ktorý v 50-tych rokoch predával šampanské pod rovnakým názvom. Chantale si spomína, ako tento človek veľkého charakteru a presvedčenia často vravieval: „Musíme držať polia, aby nás živili“. Taktiež napísal veľmi zaujímavú knihu, v ktorej opisoval príbehy svojej „milovanej“ dediny Bouzy, jej obyvateľov a ich vín a kultúry.

V roku 1975 sa šampanský dom Bara inovatívne stal jedným z prvých, ktorý exportoval svoje šampanské do Spojených štátov. Dnes značka má dlhoročnú tradíciu transatlantického predaja a naďalej pracuje s rovnakým americkým dovozcom ako predtým. Šampanské Paul Bara sa v súčasnosti predáva na všetkých kontinentoch sveta. V roku 1980 Chantale začala pomáhať jej otcovi a krátko potom, v roku 1986, spoločne riadila podnikanie. Šiesta generácia sa preslávila tým, že bola partnerom a prezidentom počas štyroch rokov klubu Trésors de Champagne a iniciovala v roku 2013 významný program obnovy vinárstva s cieľom zvýšiť jeho vinársku precíznosť.

Špecialista Pinot noir, Christian Forge, sa snaží zachovať rukopis šampanského domu tým, že produkuje dobre štruktúrované a elegantné vína, plne vyjadrujúce Terroir z Bouzy.

Vinohrady
Vinice Paul Bara sa nachádzajú v oblasti Bouzy, veľmi preslávenej vinárskej oblasti v srdci slávneho „Montagne de Reims“. Všetkých 33 vinohradov Bara má status Grand Cru.

Rodina vlastní celkom 11 hektárov vinohradov, vrátane 9,5 hektára Pinot Noir a 1,5 hektára Chardonnay, o ktoré sa veľmi prísne a dôkladne starajú. Pinot Noir a Chardonnay sú ušľachtilé hroznové odrody a tu produkujú skutočne aromatické, plné a ovocné vína s jedinečným charakterom. Toto dáva hlavnému vinárovi Bary široké možnosti – starostlivo kombinuje vína a vytvára nádherné cuvée, ktoré ukazujú bohatý a vysoko expresívny charakter, pre ktorý je tak známy Pinot Noir z Bouzy.

V spoločnosti Bara máme prísne normy a chceme využiť udržateľné spôsoby pestovania viniča. Každodenne sa usilujeme o zlepšenie nášho ekologického výkonu tým, že sa vyhýbame akémukoľvek použitiu chemických látok na ničenie buriny alebo insekticídov. V súlade s tradíciami predkov je medzi výsadbou viniča použitá výsadba rastlín (pozn.: napr. tráva, ďatelina – vhodné pre pôdu a prostredie – spomaľuje tempo erózie, pridáva živiny do pôdy, láka užitočný hmyz a dokonca obmedzuje rast buriny). Chantale Bara aj Christian Forget veria, že prísne sledovanie vinohradov zabezpečuje zachovanie biodiverzity a kvality pôdy.

Naše ročnníkové šampanské dozrievajú minimálne päť až šesť rokov. Fľaše sú uskladnené v chlade a v tme sto-ročných pivniciach, ktoré boli vykopané ručne, 11 metrov pod zemou. Tu sa vína tešia z ideálnych chladných teplôt a konštantnej úrovne vlhkosti v lete i v zime.