Champagne Lancelot-Royer

Champagne Lancelot-Royer

Champagne Lancelot-Royer je situovaný v ultra známom cru Cramant (Côte des Blancs), ktorého kriedové podložie je ideálne pre produkciu vysokokvalitného Chardonnay so špecifickým charakterom. Okrem tohto top cru vlastní parcely v ďalších špičkových grand cru: Avize, Oger, Chouilly (všetko v Côte des Blancs). Parcelu má aj v 1er cru Bizzeuil. Celkovo ide o pribižne 5 ha.

Dom založil v roku 1960 Pierre Lancelot. V súčasnosti ho vedie jeho dcéra Sylvie a jej manžel, Michel Chauvet, pôvodom a dušou z Cognacu, no dnes už srdcom zo Champagne.

A práve jeho rukami vinára – a to doslova – prejde každé jedno cuvée – a hneď niekoľko ráz : samozrejme, ručný je zber (ako v celej Champagne) avšak následne je ručne robená dokonca nielen rémuage, ale aj dégorgement (tzv. „à la volée“). Tradícia sa tu snúbi s moderosťou – v súlade s víziou čo najkvalitnejšieho výsledku : tradičné pivnice vytesané v kriede, ručná manipulácia počas celého náročného procesu výroby, starobylé sudy na zretie „vin de réserve“ na jednej a moderný a extrémne jemný pneumatický lis na strane druhej.

Champagne Lancelot-Royer sa svojim štýlom vpisuje medzi najlepších „malých“ producentov veľkých vín, tzv. Grower Champagne, ktoré sú trendom medzi znalcami s chuťou objavovať.

Príznačné pre champagne Lancelot-Royer je ich vyváženosť, celková harmónia a ich „crispy“ charakter. No a výborný pomer cena-výkon.

Produkcia : spolu 32 000 ročne

Lancelot Royer vs. iné champagne
Dvaja Najlepší someliéri sveta MARKUS DEL MONEGO a ANDREAS LARSSON v 2011 podrobili slepej degustácii podľa 100 bodovej stupnici spolu 161 champagne.

V celkovom hodnotení zo 161 druhov obsadil neročníkový Champagne Lancelot Royer úžasné 2. miesto.

MARKUS DEL MONEGO (nar. 1966 v Baseli) je prvý a jediný nemecký someliér, ktorý získal titul najlepší someliér sveta (1998) a zároveň jediný človek na planéte, ktorý získal aj titul Master of Wine (2003) Titul Najlepší someliér sveta odštartoval jeho úspešnú kariéru nezávislého someliéra. V tom istom roku (1998) získal aj titul Master of Sake, titul, ktorý získal ako druhý Európan v celej histórii. V r. 2003 získal úspešným zvládnutím skúšok, považovaných za najnáročnejšie vo svete, titul Master of Wine.

ANDREAS LARSSON (nar.1972) Titul Najlepší someliér sveta získal v r. 2007. So skromnosťou tvrdí, že na dosiahnutie takéhoto úspechu treba pomerne malú dávku talentu, množstvo práce a najmä nesmiernu vášeň. Kariéru začal víťazstvom na Švédskych majstrovstvách v r. 2001 a 2002, v r. 2002 získal titul Najlepší someliér Škandinávie a v r.2004 Najlepší someliér Európy.

Degustácia prebehla v kategórií non-vintage (67druhov)
1. Krug s 93,0 bodu
2. Lancelot Royer so 92,5 boda
…..
57. Moet Chandon s 83,0 bodu

Pozrite si viac: https://onemore.sk/lancelot-royer-vs-ine-champagne/