Rakúske vinárstvo sa zameriava predovšetkým na tradičné wachauské biele vína odrodôd Veltlínske zelené a Rizling. Najmä staré vinohrady Achleiten a Hinterkirchen vykazujú mimoriadnu ovocnosť a mineralitu. Vinohrady sú udržiavané podľa moderných ekologických poznatkov – ochrana rastlín a hnojivá sú používané naozaj citlivo. Zdravé a kvalitné hrozno je základnou požiadavkou vysokej kvality vína.
Hlavným zameraním vinifikácie je zachovanie charakteru odrody a regionálneho typu. Vďaka obzvlášť šetrnému spracovaniu hrozna sa možno úplne vyhnúť následným chuťovo korigujúcim zásahom. Biele vína dozrievajú výhradne v oceľových tankoch, aby sa zdôraznila sviežosť a ovocnosť.
História
História vinárstva siaha až do roku 1880. V tom čase bol majetok vo vlastníctve „Kláštora Carthausen Aggsbach“. Keď reformátor cisár Jozef II. v roku 1872 kláštor rozpustil, bolo „léno“ zverené bavorskému prisťahovalcovi „Steinerovi“. Z toho vznikol súčasný názov „Lehensteiner“.
Ocenenia
Andreas Lehensteiner vyrába obzvlášť svieže, odrodové a jemné vína z odrôd Veltlínske zelené a Rizling. Za povšimnutie stojí najmä veltlínske z vinohradu Achleiten, ktoré sa podľa Falstaff zaraďuje medzi ikony miestnych bielych vín so svojskou korenitosťou a komplexnosťou. Časopis „Wein pur“ sa nedávno presvedčil o skladovateľnosti tohto vína, keď mu pri degustácii udelil hodnotenie „vynikajúce“. Víno Federspiel bolo niekoľkokrát medzi tromi najlepšími v pohári Falstaff – j Federspiela. Víťazné víno bolo dokonca prvýkrát vyrobené s Veltlínskym zeleným Ried Hinterkirchen. Niektoré najvyššie umiestnenia boli dosiahnuté aj vo Vinaria a “A la carte”.
Wachau
Wachau je jednou z najznámejších vinohradníckych oblastí v Európe, oblasť charakterizuje rieka Dunaj a strmé vinohradnícke terasy. Zvetraná kamenná pôda a mikroklíma s veľkými teplotnými rozdielmi medzi dňom a nocou umožňujú, aby sa darilo výrazným bielym vínam najvyššej kvality a medzinárodnej povesti. Pre svoju jedinečnosť bolo údolie v roku 2000 vyhlásené za svetové dedičstvo UNESCO.