Champagne Louis Nicaise

Champagne Louis Nicaise

Champagne Louis Nicaise – dynamický výrobca otvorený ďalšiemu zlepšeniu, ktorý robí vína na miestach, kde samotný Dom Pérignon zberal hrozno na svojej ceste ku vzniku šampanského.

Veľmi pekná ukážka klasického malého rodinného šampanského výrobcu. Clément, ktorý chvíľku stážoval aj v pivnici u ikonického Anselma Selossa a do domu Louis Nicaise sa priženil. Neviem, či ho dotyk s ikonickým výrobcom Selossom počas stáže nejako poznačil, ale vyzerá, že vie, ako robiť vína a netvári sa, že už pohltal všetku múdrosť. Takže je na veľmi dobrej ceste.

„Dedinka“ Hautvillers leží asi 15 – 20 min autom od Épernay. Pestuje sa tu klasické šampanské trio : Pinot Noir s jemnou prevahou nad Chardonnay a Pinot Meunier (cca 1/3). Pôdy môžu byť veľmi kriedové (veď stále sme v Champagne…), terén je pomerne zvlnený, siaha do cca 270m/m (samotný názov sa viaže na toto vyvýšenie : Hautvillers znamená niečo ako „vysoká dedina/ dedina hore“). Táto oblasť môže byť zdrojom pre vína označené 1er Cru a vraj „veľké značky“ odtiaľto s obľubou vykupujú hrozno, najmä Pinot Noir. Inak, „dedinka“ Hautvillers je veľmi pekná, vyštafírovaná, vidno, že aj pripravená na turistov. Prečo by sem chodili? Pre hrob Doma Pérignona, ktorý v miestnom opátstve (dnes majetok Moet&Chandon) pôsobil ako sklepmajster a tu „vynašiel“ šampanské bubliny. Takže preto je Hautvillers označované za kolísku šampane. Rodinné vinárstvo Champagne Louis Nicaise situovaného priamo na miestnom mininámestí Republiky.