Champagne Fleury

Champagne Fleury

Šampanský dom Fleury bol založený v roku 1895 a na jeho čele sa vystriedalo niekoľko generácií. Je situovaný v oblasti Côte de Bar, na juhu Vallée de la Seine, 45 km od mesta Troyes (Courteron). Oblasť Côte de Bar je známa kvalitou a páčivou, ovocnou aromatikou svojich pinot noir, ktoré tu dosahujú vyššiu zrelosť ako v ostatných oblastiach Champagne. Na svahoch s vápenato-ílovitým podložím je situovaných cca 15 ha viníc, z čoho je 85% Pinot Noir, 10% Chardonnay, 3% Pinot Blanc a 2% Pinot Gris.

V súlade so svojou filozofiou a víziou vlastnej produkcie, sa Maison Fleury už od začiatku 70.rokov odkláňal od používania chemických prípravkov a v roku 1989 bol prvým spomedzi vinárov Champagni, ktorí prešli na biodynamický spôsob výroby. Certifikáciu získal od organizácií Ecocert, Demeter a Biodyvin. V súčasnosti je Fleury už nie pionierom, ale lídrom biodynamickej produkcie v Champagne. Všetko úsilie terajšieho majiteľa Jean-Sébastien smeruje k naplneniu hesla L‘ Art d‘ être naturel (umenie byť prirodzeným…), ktoré je súčasťou loga Champagne Fleury.

Fleury vína

Vďaka citlivému prístupu k produkcii hrozna a aj k výrobe vína, majú – najmä ročníkové – šampane Fleury schopnosť zdokonaľovať a obohacovať svoje arómy dlhodobým zrením. Ich komplexnosť ich na degustáciách radí medzi (a pred) najlepšie ročníkové šampane ako Krug, Veuve Cliquot, Roederer, Duval-Leroy atď. (Wine Spectator Nov 2012).

Ročná produkcia je okolo 200 tisíc fl. (v roku 2012 to bolo 183 tisíc, v pivniciach Maison Fleury však v súčasnosti zreje viac ako 1 milión fliaš. Champagne Fleury nájdete na vínnej karte najrenomovanejších reštaurácií sveta, majúcich dokonca tri Michellinovské hviezdy, ako napr. „The Fat Duck“ *** (UK), „Plaza Athénée“ ***, „Le Pré Catelan“ ***, či „Les Crayères“** (Reims) a iné…

BIODYNAMIKA: Kulinárske umenie pre Zem, rešpektujúce životné prostredie.

Keďže ušľachtilá gastronómia rozvíja jemnejšie chute, bio-dynamická kultúra umožňuje extrakciu chuťového potenciálu zeleniny, ovocia, pôdy atď., pričom zároveň rešpektuje prírodu.

BIODYNAMICKÁ KULTÚRA: GLOBÁLNA METÓDA

• Zaobchádzajme so Zemou, povzbudzujte ju biopotravinami, toto je biologický aspekt Zeme.
• Integráciou rytmov a aspektov spojených s astronomickými a kozmickými pohybmi: toto je dynamický aspekt
• V skutočnosti je to rozhodujúci vzťah medzi Zemou, Vodou, Vzduchom a Ohňom. Činnosť spočíva v podstate v harmonizácii prvkov; prvky ťažkých zemín (zem a voda) a ľahké kozmické prvky (vzduch a teplo/oheň)

Pôda A.O.C. musí zabezpečiť rast viniča a hrozna. Táto pôda musí žiť bez použitia chemických hnojív, insekticídov…., ktoré ničia zem. Iba mikroorganizmy pôdy sa menia vo vzťahu ku geológii a životnému prostrediu, aby ovplyvnili konkrétny vinič. Preto podporujeme ich existenciu živými látkami, ktorých vlastnosti dokazujú originalitu nášho A.O.C.

Ak je „Zem nažive“, ponúka viničom kapacity, aby sa živila svetlom a teplom, ktoré zohráva dynamickú úlohu vo fotosyntéze. Táto hlboká príroda je v súlade s nadradenými prvkami pôdy a stratosféry. Bio-dynamika sa používa na posilnenie tohto pôsobenia pôdy počas presných kozmických rytmov.

Biodynamickú metódu nemožno opísať v niekoľkých riadkoch. Nikdy to nie je recept, ale trvalý výskum v chápaní životného cyklu lokality. Po troch rokoch biodynamickej kultúry, vo všetkých viniciach, môže byť značka „Demeter“ uvedená ako záruka tejto celoživotnej filozofie. Biodynamika je vedecká metóda, moderná mágia, umenie využitia zeme, čo nám umožňuje získať zmyselnosť Zeme.

Zobrazuje sa všetkych 15 výsledkov